Πολιτική Τετάρτη 8/12/2021, 15:43
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης και Πούτιν υπέρ σύσφιξης των σχέσεων – «Κλειδί» η οικονομία

Τι είπαν για φυσικό αέριο, τουρισμό, Κυπριακό και Ουκρανία

Μητσοτάκης και Πούτιν υπέρ σύσφιξης των σχέσεων – «Κλειδί» η οικονομία

Ως μια ευκαιρία διεύρυνσης των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τη σημερινή συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι, κάνοντας λόγο για αμοιβαίο σεβασμό και κοινά συμφέροντα. 

«Επιβεβαιώσαμε τα πολλά που μας ενώνουν μέσα στους αιώνες» δήλωσε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, η οποία ακολούθησε των διμερών επαφών. 

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη ρωσική συμβολή στην κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών του περσινού καλοκαιριού αλλά και στις από κοινού δράσεις για την αντιμετώπιση της Covid-19. 

Ειδική μνεία έκανε και στο ρωσικό φυσικό αέριο: «Η Ρωσία αποτελεί αξιόπιστο προμηθευτή αερίου, ενώ η Ελλάδα, από την πλευρά της, είναι ένας αξιόπιστος εταίρος». Κι αυτό, όπως σημείωσε, παρά τις όποιες μεταβλητότητες. «Είναι σημαντικό οι όποιες προσαρμογές να μην αποκλίνουν σημαντικά από την υφιστάμενη συμφωνία».

Μητσοτάκης και Πούτιν υπέρ σύσφιξης των σχέσεων – «Κλειδί» η οικονομία-1

Την ίδια ώρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι οι δύο ηγέτες εξέτασαν τις προοπτικές για περισσότερες επενδύσεις, ενώ για τον κλάδο του τουρισμού ξεκαθάρισε ότι στοχεύουμε να φέρουμε περισσότερους Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα. 

«Έχουμε καταλήξει σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης» συνέχισε, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τον Ρώσο πρόεδρο. 

Όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Τουρκία προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική και σε επιθετικές ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και αποσταθεροποιούν την περιοχή. Παρ’ όλα αυτά είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο, συμπλήρωσε. 

Για το Κυπριακό, έκανε λόγο για βιώσιμη λύση στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Ασφαλείας, διαμηνύοντας ότι οποιαδήποτε λύση προβλέπει δύο κράτη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Αθήνα.  

Αναφορικά, τέλος, με την εν εξελίξει κρίση στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι μια ενδεχόμενη σύγκρουση θα έχει μόνο χαμένους. 

Μητσοτάκης και Πούτιν υπέρ σύσφιξης των σχέσεων – «Κλειδί» η οικονομία-2

Σήμα Πούτιν για μεγαλύτερη συνεργασία

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Πούτιν εστίασε στις διμερείς οικονομικές σχέσεις, υπενθυμίζοντας ότι το ρωσικό αέριο καλύπτει πάνω από το 40% των αναγκών της Ελλάδας, ενώ οι φετινές εξαγωγές έχουν αυξηθεί πάνω από 12%. 

«Η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα συνεχίσει την αδιάκοπη προμήθεια φυσικού αερίου» έσπευσε να προσθέσει, με αφορμή την ενεργειακή κρίση στη Γηραιά Ήπειρο.

«Οι ρωσικές εταιρείες έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και αναμένουμε την ίδια ανταπόκριση και από τις αντίστοιχες ελληνικές» σημείωσε, επιπλεόν, για το οικονομικό πεδίο συνεργασίας. 

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα βήματα περαιτέρω διεύρυνσης αυτής της συνεργασίας, επιβεβαιώνοντας τη συμφωνία για στήριξη στον τουριστικό τομέα, καθώς η Ελλάδα αποτελεί έναν ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό για τους Ρώσους πολίτες.  

Ερωτηθείς για την ελληνική στάση στο ρωσο-ουκρανικό πρόβλημα, ο κ. Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι η Αθήνα θα έχει μια θέση εγκράτειας. «Συνεχίζουμε να προσδοκούμε στη στήριξη των Ελλήνων φίλων ώστε να παίξουν έναν θετικό ρόλο στις σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.».

Tέλος,, χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό περιεκτικές και αποδοτικές, κάνοντας γνωστό ότι οι δύο ηγέτες υιοθέτησαν το πολυσύνθετο σχέδιο δράσης Ελλάδος – Ρωσίας για την περίοδο 2022 – 2024, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα των διμερών σχέσεων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News