Πολιτική Τετάρτη 8/12/2021, 07:17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης με Πούτιν για Τουρκία και φυσικό αέριο

Μητσοτάκης με Πούτιν για Τουρκία και φυσικό αέριο

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν με την ιδιότητα του πρωθυπουργού, καθώς η προηγούμενη είχε γίνει το 2016, όταν ο κ. Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως εκπέμπει η ελληνική πλευρά, οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν το σύνολο των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως οι δεσμοί της Ελλάδας με μια χώρα-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όπως η Ρωσία, είναι ιστορικοί, ενώ προσθέτουν την προσήλωση της Μόσχας στο διεθνές δίκαιο της Θάλασσας, όπως είχε πει και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ από την Αθήνα, μεσούσης της κλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία. Παράλληλα η ελληνική πλευρά εκτιμά και τη σταθερή στάση της Μόσχας στο Κυπριακό.

Η συνάντηση στο κορυφαίο επίπεδο έρχεται αμέσως μετά την μετάβαση στη Μόσχα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος μαζί με τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών Βιτάλι Σαβέλιεφ προήδρευσαν από κοινού της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής των δύο χωρών και προχώρησαν σε σειρά συμφωνιών στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών, του πολιτισμού, της φορολογικής συνεργασίας και της ναυσιπλοΐας. 

Φυσικό αέριο  

Η Ρωσία αποτελεί βασικό προμηθευτή της Ελλάδας, καθώς το 45,85% του φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα μας προέρχεται από τη Ρωσία, όπως και το 9,5% του αργού πετρελαίου. Η Αθήνα θα ήθελε να πετύχει μία διακρατική συμφωνία που θα αφορά το φυσικό αέριο και θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο κόστος.  Μένει να φανεί αν η δεδομένη βούληση της Αθήνας γίνει αποδεκτή από τη Μόσχα και με τι ανταλλάγματα.

Η επίσκεψη πάντως του κ. Μητσοτάκη στη Ρωσία έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η ουκρανική κρίση απειλεί να οδηγήσει τις σχέσεις Μόσχας και Δύσης σε περαιτέρω δοκιμασίες. Από την Αθήνα θέλουν η συνάντηση να έχει αμιγώς διμερή χαρακτήρα, τονίζοντας πως το γεγονός ότι η Αθήνα είναι μέλος του ΝΑΤΟ δεν εμποδίζει τις διμερείς επαφές με την Μόσχα.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News