ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μηνύματα της κάλπης του ΚΙΝΑΛ

Πλην των συσχετισμών μεταξύ των υποψηφίων το ισχυρότερο ωστόσο μήνυμα της κάλπης ήταν αυτό της συμμετοχής

Τα μηνύματα της κάλπης του ΚΙΝΑΛ

Με καθαρό προβάδισμα μπαίνει στον δεύτερο γύρο ο Νίκος Ανδρουλάκης που συγκέντρωσε ποσοστό άνω του 37%, έχοντας σοβαρό πλεονέκτημα να είναι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Πλην των συσχετισμών μεταξύ των υποψηφίων το ισχυρότερο ωστόσο μήνυμα της κάλπης ήταν αυτό της συμμετοχής.

Το μικρότερο κόμμα της κεντροαριστεράς κατάφερε να φέρει, εν μέσω πανδημίας και ενώ υπήρχε χρηματικό αντίτιμο, 270.000 πολίτες στην κάλπη. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος η πολύ μεγαλύτερη Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές είχε 400.000 συμμετοχή.

Το μήνυμα είναι τριπλό: Πρώτον, η εξέλιξη αυτή καταρχήν είναι πολύ αισιόδοξη για το πολιτικό σύστημα. Είναι ένα μήνυμα δημοκρατίας και συμμετοχής που λέει πως το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να έχει την ικανότητα κινητοποίησης μιας ευρείας κοινωνικής βάσης.

Είναι όμως και ισχυρό πολιτικό μήνυμα προς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Κυρίως μήνυμα προς τον κ. Τσίπρα. Η αξιωματική αντιπολίτευση εδώ και 2,5 χρόνια αδυνατεί να βρει τα πατήματα της. Δεν έχει καταφέρει να καρπωθεί τίποτα από τα λάθη της κυβέρνησης και την μικρή έστω φθορά της, καθώς δεν έχει βρει βηματισμό. Χθες, ο κ. Τσίπρας είδε το μικρό κόμμα της κεντροαριστεράς να σημειώνει ρεκόρ συμμετοχής.

Η βάση του ΠΑΣΟΚ όπως φαίνεται δεν έκοψε ποτέ τον ομφάλιο λώρο και μπορεί ακόμα να διαμορφώνει τους πολιτικούς συσχετισμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ από σήμερα πρέπει να προβληματιστεί ακόμα περισσότερο για το πού βαδίζει και το τι κάνει ως κόμμα. Οι εσωτερικές του ισορροπίες και οι τακτικισμοί του φαίνεται πως δεν του βγαίνουν.

Το έτερο μήνυμα εστάλη στην κυβέρνηση. Η μεγάλη συμμετοχή έδειξε πως ένα σιωπηλό κοινό που θέλει ισχυρή αλλά σοβαρή αντιπολίτευση που δεν προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό από μόνο του είναι σημαντικό πολιτικό γεγονός που μπορεί να παράξει αποτελέσματα τα οποία το Μέγαρο Μαξίμου οφείλει να διαβάσει προσεκτικά.

Διαβάστε επίσης: 

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Πρώτος ο Ν. Ανδρουλάκης, δεύτερος ο Γ. Παπανδρέου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News