Πολιτική Δευτέρα 18/10/2021, 13:47
ΕΡΕΥΝΑ PRORATA

Πώς βαθμολογούν οι πολίτες την κυβέρνηση και τα κόμματα

Πώς βαθμολογούν οι πολίτες την κυβέρνηση και τα κόμματα

Θυμός και απογοήτευση είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα που νιώθει η μεγαλύτερη μερίδα της κοινωνίας την τρέχουσα περίοδο σε σχέση με την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας, ενώ ακολουθούν η αισιοδοξία, η απελπισία και η ελπίδα.

Πώς βαθμολογούν οι πολίτες την κυβέρνηση και τα κόμματα-1

Όπως προκύπτει από τον σφυγμό Οκτωβρίου της Prorata, οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας, τα εθνικά θέματα, τα ζητήματα διαφθοράς, της Παιδείας και η ακρίβεια είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Πώς βαθμολογούν οι πολίτες την κυβέρνηση και τα κόμματα-2

Η σχετική ή απόλυτη ικανοποίηση από το έργο της κυβέρνησης ανέρχεται στο 34%, ενώ από το αντιπολιτευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ στο 21%. Η ικανοποίηση από το αντιπολιτευτικό έργο του Κινήματος Αλλαγής διαμορφώνεται στο 11%, για το ΚΚΕ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 15%, για την Ελληνική Λύση 7% και για το ΜεΡΑ 25 14%.

Πώς βαθμολογούν οι πολίτες την κυβέρνηση και τα κόμματα-3

Το 48% απαντά ότι θα το ενοχλούσε περισσότερο αν μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας κέρδιζε τις επόμενες εκλογές το κόμμα της Αριστεράς, το 40% αν τις κέρδιζε το κυβερνών κόμμα, ενώ το 12% δεν τοποθετείται στο συγκεκριμένο δίλημμα. 

Έξι στους δέκα αξιολογούν αρνητικά τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην πανδημία

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, η πλειονότητα (58%) αξιολογεί αρνητικά τη διαχείριση της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ το 40% αρνητικά. Το ισοζύγιο, δε, θετικών και αρνητικών αξιολογήσεων είναι ελαφρώς ευνοϊκότερο για την κυβέρνηση συγκριτικά με τον σφυγμό του Ιουλίου. Παράλληλα, το 60% διατηρεί την άποψη πως «η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει μεθοδικά τα υλοποιούμενα μέτρα» που σχετίζονται με την διαχείριση της πανδημίας.

Θετικές γνώμες για τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας 

Την ίδια ώρα, θετικά αξιολογεί την αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας το 68%, ενώ το 27% την αξιολογεί αρνητικά και το 5% είτε δεν διατηρεί συγκεκριμένη άποψη επί του θέματος, είτε δεν θέλει να την εκφράσει.

Ποιο κόμμα είναι πιο κοντά στη μεσαία τάξη; 

Σε σχέση με την εγγύτητα των πολιτικών κομμάτων προς την μεσαία τάξη, το 60% δηλώνει πως η Νέα Δημοκρατία είναι μακριά ή σχετικά μακριά από αυτήν, ενώ το 38% κοντά ή σχετικά κοντά. Αντίστοιχα, το 63% ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μακριά ή σχετικά μακριά από τη μεσαία τάξη και το 35% κοντά ή σχετικά σε αυτήν.

Προβάδισμα οκτώ μονάδων για τη Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η Νέα Δημοκρατία προπορεύεται στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου της Prorata με 34%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 26%. Ως τρίτο κατά σειρά κόμμα καταγράφεται το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 6.5%, ενώ ακολουθεί το ΚΚΕ με 4.5%, η Ελληνική Λύση με 3% και το ΜεΡΑ 25 με ποσοστό 2%. Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό 7.5%, ενώ η γκρίζα εκλογικά ζώνη φθάνει το 16.5%.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News