Πολιτική Παρασκευή 29/10/2021, 12:10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν είναι πια εστία κρίσης – Μέρκελ: Γνωρίζω ότι ζήτησα πολλά από τους Έλληνες

«Παρά τις δυσκολίες καταφέραμε να βρούμε μία κοινή πορεία» παρατήρησε η Γερμανίδα καγκελάριος - «Η Άγκελα Μέρκελ υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας» ανέφερε ο πρωθυπουργός

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν είναι πια εστία κρίσης – Μέρκελ: Γνωρίζω ότι ζήτησα πολλά από τους Έλληνες

«Η σημερινή Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε την τελευταία δεκαετία, δεν είναι πλέον μία εστία κρίσης και ελλειμμάτων αλλά ένα σύγχρονο κράτος που προχωρά στη δυναμική ανάπτυξη» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές του δηλώσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν είναι πια εστία κρίσης – Μέρκελ: Γνωρίζω ότι ζήτησα πολλά από τους Έλληνες-1
Φωτ. Intime

Όπως σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται και από το Βερολίνο και τους Γερμανούς πολίτες, όπως δείχνουν η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στη Γερμανία κατά 20%, το ενδιαφέρον δεκάδων γερμανικών επιχειρήσεων να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά και οι εξαγορές ελληνικών startup από γερμανικούς ομίλους.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν είναι πια εστία κρίσης – Μέρκελ: Γνωρίζω ότι ζήτησα πολλά από τους Έλληνες-2
Φωτ. Reuters

 

Κάνοντας μία ανασκόπηση των διμερών σχέσεων ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη «δοκιμάστηκαν από λάθος αποφάσεις που επέστρεψαν εναντίον τους μεταμφιεσμένες σε λαϊκισμό και δημαγωγία». 

«Κι εσείς η ίδια παραδεχθήκατε με γενναιότητα ότι ζητήσατε πολλά από τους Έλληνες τις ώρες που βίωναν την τρικυμία της οικονομικής κρίσης» σημείωσε απευθυνόμενος στην κ. Μέρκελ και πρόσθεσε: «Ευτυχώς όμως, ούτε η τυφλή ευρωπαϊκή λιτότητα ούτε τα φτηνά δήθεν εθνικά συνθήματα άντεξαν. Η Ευρώπη απέδειξε ότι οι μεγάλες αποφάσεις την τοποθετούν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και η Ελλάδα μπόρεσε να μετατρέψει σε ωριμότητα τα λάθη μίας περιόδου».

«Όλο αυτό το διάστημα η Άγκελα Μέρκελ υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας και στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες. Άδικη ίσως κάποιες φορές, όμως καθοριστική στις οριακές στιγμές, όπως το 2015 όταν απέναντι σε κορυφαίους υπουργούς της αρνήθηκε τον εξοστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρώπη» συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη συγκλίσεων στην Ευρώπη, χαρακτηρίζοντας «γενναία» την αλλαγή στάσης της κ. Μέρκελ στο ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης. Ανέφερε ακόμη πως όλα τα παραπάνω είχε την ευκαιρία να τα διαπιστώσει ο ίδιος στις Συνόδους Κορυφής «εκεί που η καγκελάριος δεν εισηγείται μόνο λύσεις, αλλά τις διαμορφώνει».

«Συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία»

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως γνωρίζει τη σταθερή θέση της Γερμανίδας καγκελαρίου υπέρ του διαλόγου και της εκτόνωσης των εντάσεων». «Κι εγώ αγωνίζομαι και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για να κρατώ πάντα ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Φοβάμαι όμως ότι συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία. Είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πολιτική και κυρίως σε ευρωπαϊκή πρακτική» τόνισε για να συμπληρώσει: «Η Ελλάδα θέλει μόνο φίλους και αυτό το αποδεικνύει υπογράφοντας συμφωνίες συνεργασίας με όλα τα φιλειρηνικά κράτη της περιοχής. Επιθυμεί καλές σχέσεις, ασφαλώς και με τους γείτονές μας, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Όμως δεν ανέχεται απειλές ή αμφισβητήσεις των δικαιωμάτων της».

Εν όψει της αλλαγής σκυτάλης στην καγκελαρία είπε ακόμη πως «αυτό που θα ζητήσω από τον διάδοχο της κ. Μέρκελ δεν είναι τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από το να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία: Υπάρχουν δύο επιλογές. Η μία είναι η επιλογή της συνεργασίας και η άλλη ο σκληρός δρόμος που προβλέπει κυρώσεις αν η Τουρκία συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά».

«Δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε κοινή ευρωπαϊκή θέση στο ζήτημα της μετανάστευσης και του ασύλου»

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα μετανάστευσης και του ασύλου παρατήρησε πως «ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε κοινή ευρωπαϊκή θέση» και πρόσθεσε ότι «η Γερμανία δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης».

«Πρέπει να φυλάμε τα σύνορά μας πιο αποτελεσματικά» υπογράμμισε, διαμηνύοντας πάντως πως «δεν θα δεχθούμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς». «Η καγκελάριος έχει δίκιο να λέει ότι η Τουρκία μπορεί να είναι σύμμαχός μας αλλά πρέπει να κάνει περισσότερα στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης. Έχουμε πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει στο Αιγαίο» είπε.

«Προσβλέπω σε εποικοδομητική συνεργασία με τον διάδοχο της κ. Μερκελ»

Δήλωσε επιπλέον πως προσβλέπει σε μία «εποικοδομητική συνεργασία με το διάδοχο της κ. Μερκελ» που «θα συμπεριλαμβάνει και τη συζήτηση για το σύμφωνο σταθερότητας» και η οποία «θα πρέπει να λάβει υπόψη τις εμπειρίες της προηγούμενης δεκαετίας και την εμπειρία της πανδημίας που “γέννησε” και το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Θα γίνουν παρεμβάσεις στους πολύ αυστηρούς τυπικούς κανόνες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεχάσουμε τι σημαίνει δημιοσιονομική πειθαρχία» ξεκαθάρισε και συνέχισε λέγοντας: «Η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα από το 2023 να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν πρέπει να εκληφθεί η συζήτηση αυτή ως μία ‘άδεια’ να επιστρέψουμε σε κακές συνήθειες του παρελθόντος».

«Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα» 

Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως «η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα», ενώ εκτίμησε πως το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό και για την Ελλάδα, και για τη Γερμανία και για την Ευρώπη. «Θα βηματίσουμε με το αγαπημένο ρήμα της Καγκελαρίου, “προσπαθώ”» είπε και κλείνοντας τις δηλώσεις του πρόσθεσε: «Σας υποδέχομαι με χαρά και σας αποχαιρετώ με σεβασμό. Η Αθήνα θα σας περιμένει και ως φίλη. Στη νέα σας πορεία μην ξεχνάτε τα λόγια του Γκέτε: Από όλους τους λαούς, οι Έλληνες ονειρεύονται το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο».

Μέρκελ: Παρά τις δυσκολίες καταφέραμε να βρούμε μία κοινή πορεία

Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ αναγνώρισε πως οι σχέσεις Γερμανίας και Ελλάδας «ήταν αρκετά ζωντανές» και «οι δυσκολίες ήταν δεδομένες, όταν επρόκειτο για τη σταθερότητα του ευρώ. Εγώ προσωπικά είχα απόλυτη επίγνωση για την επιβάρυνση που είχε αυτό για τον ελληνικό λαό. Αυτό που καταφέραμε είναι να βρούμε μία κοινή πορεία, έναν κοινό βηματισμό να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της Ε.Ε.» τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε πως η ίδια πάντα δεσμευόταν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και αναγνώρισε πως ζήτησε πολλά από τους Έλληνες. «Γνωρίζω ότι απαίτησα πολλά από τους Έλληνες» ανέφερε, ενώ σημείωσε πως το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων «δεν είναι πλέον τόσο αμφισβητήσιο όσο στο παρελθόν».

«Αποδείξαμε ότι μπορούμε να μοιραζόμαστε ευθύνες»

Σημείωσε ακόμη ότι «μόλις έκλεισε αυτή η φάση είχαμε να αντιμετωπίσουμε την τεράστια πρόκληση του μεταναστευτικού το 2015 και αποδείξαμε ότι μπορούμε να μοιραζόμαστε ευθύνες και νομίζω ότι και το Σύμφωνο Ε.Ε. – Τουρκίας είναι παράδειγμα που μας δείχνει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και σε αυτή την περίπτωση να συνεργαστούμε και με την Τουρκία».

«Γνωρίζω τον μεγάλο αριθμό των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όταν πρόκειται για τη συνεργασία με την Τουρκία. Συζητήσαμε και χθες και σήμερα εντατικότατα ότι θα πρέπει να ισχύουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο και διαπιστώνουμε ότι είναι σημαντικό αλλά δύσκολο να βρίσκουμε απαντήσεις και λύσεις μέσω του διαλόγου» πρόσθεσε.

«Μπορεί κανείς να διδαχθεί πολλά από την Ελλάδα»

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι οι διμερείς σχέσεις θα παραμείνουν καλές και θα εξελιχθούν ομαλά και με τη νέα γερμανική κυβέρνηση. Σημείωσε ακόμη πως «μπορεί κανείς να μάθει πολλά και να διδαχθεί από την Ελλάδα» αλλά «και ο ένας από τον άλλο» και πρόσθεσε πως «πολλές συνομιλίες οδήγησαν σε πολύ καλές λύσεις».

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News