Πολιτική Παρασκευή 29/10/2021, 07:29
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Μαξίμου η Μέρκελ – Η τελευταία επίσκεψη ως Καγκελάριος

Συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη

Στο Μαξίμου η Μέρκελ – Η τελευταία επίσκεψη ως Καγκελάριος

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθεί σήμερα η απερχόμενη Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, η οποία από χθες το βράδυ βρίσκεται στην Αθήνα, σε μια συμβολική επίσκεψη λίγες εβδομάδες προτού βγει στη «συνταξιοδότηση». 

Το σημερινό πρόγραμμα της Καγκελαρίου περιλαμβάνει διαδοχικές συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου (10.15), και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη (10.50), με τον οποίο χθες παρακάθησαν σε δείπνο λίγο μετά την άφιξή της.  

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών θα ακολουθήσει συνάντευξη Τύπου. Στις 9.00 το πρωί θα προηγηθεί ομιλία στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

Στο Μαξίμου η Μέρκελ – Η τελευταία επίσκεψη ως Καγκελάριος-1

Χαρακτήρα απολογισμού η επίσκεψη

Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης εξηγούν ότι η επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων. 

Παράλληλα, στο ίδιο πλαίσιο, υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα του 2021 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010, ενώ και η Ευρώπη του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πλέον διαφορετική. 

Διαβάστε επίσης: DW: Η Τουρκία, αγκάθι στις ελληνογερμανικές σχέσεις

Αναφέρουν, επίσης, ότι η επίσκεψη Μέρκελ σηματοδοτεί μια αλλαγή σελίδας τόσο για τις ισορροπίες εντός Ε.Ε., αλλά και για την Ελλάδα, η οποία πλέον έχει κάνει φυγή προς τα εμπρός. Ταυτόχρονα, έρχεται σε μια συγκυρία που στην Ευρώπη συνυπάρχουν η ενεργειακή και η πανδημική κρίση και αναζητούνται λύσεις. 

Στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την Άγγελα Μέρκελ, οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι θα γίνει επισκόπηση των διμερών σχέσεων, ενώ αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα, όπως οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις -ιδίως μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Διαβάστε επίσης: Μέρκελ: «Αποχαιρετιστήριο» με πολλή ανησυχία για το μέλλον της Ε.Ε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News