Πολιτική Παρασκευή 22/10/2021, 15:14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέρκελ: Η ατζέντα της «αποχαιρετιστήριας» επίσκεψης στην Αθήνα

Τα ελληνοτουρκικά και το προσφυγικό στο επίκεντρο των συνομιλιών

Μέρκελ: Η ατζέντα της «αποχαιρετιστήριας» επίσκεψης στην Αθήνα

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας Ουλρίκε Ντέμερ ανακοίνωσε το μεσημέρι στο Βερολίνο ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα επισκεφθεί την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή (28 και 29 Οκτωβρίου) την Αθήνα. «Το ταξίδι στην Ελλάδα είναι σημαντική ένδειξη της στενής συνεργασίας των δύο χωρών» επεσήμανε, προσθέτοντας πως Ελλάδα και Γερμανία «έχουν στο πλαίσιο της Ε.Ε. πολλά κοινά ζητήματα και συμφέροντα». Για παράδειγμα οι δύο χώρες συνεργάζονται αναφορικά με τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, τη δημόσια υγεία και τη μετανάστευση. Την πρόσκληση για την επίσκεψη είχε απευθύνει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις αρχές του μήνα. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο κ. Μέρκελ την είχε αποδεχθεί αλλά έπρεπε να οριστεί στη συνέχεια η ημερομηνία και να διευκρινιστούν «ορισμένα ζητήματα».

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της επίσκεψης – το βράδυ της Πέμπτης η καγκελάριος και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχουν κοινό δείπνο. Την Παρασκευή το πρωί η κ. Μέρκελ θα συναντηθεί με νέους, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου. Στις συνομιλίες κατόπιν με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα συζητηθούν, σύμφωνα με την κ. Ντέμερ, θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, την οικονομική συνεργασία, ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα όπως και το προσφυγικό. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στο επίκεντρο το προσφυγικό

Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της αποχαιρετιστήριας περιοδείας που πραγματοποιεί αυτό το διάστημα η καγκελάριος σε μια σειρά από χώρες. Σταθμοί της ήταν μεταξύ άλλων η Μ. Βρετανία, το Ισραήλ, η Σερβία, το Βατικανό, η Τουρκία. Καμία από αυτές τις επισκέψεις δεν είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα, παντού συζητήθηκαν ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής. Για παράδειγμα, η ατζέντα της συνάντησής της το περασμένο Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιλάμβανε τόσο τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, όσο και το προσφυγικό, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο πρόεδρο η καγκελάριος είχε κάνει έκκληση να συνεχιστεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος.

Παρόμοια έκκληση αναμένεται ότι θα κάνει και στην Αθήνα. Οι σχέσεις με την Τουρκία θα απασχολήσουν και τις συνομιλίες της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, επίσης το Κυπριακό, όπως και το προσφυγικό, το οποίο επιβαρύνει όλο και περισσότερο τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, είχε προειδοποιήσει για επιβολή ελέγχων στις πτήσεις από την Ελλάδα με αιχμή τις μετακινήσεις στη Γερμανία μεταναστών από την Ελλάδα. 

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News