Πολιτική Παρασκευή 22/10/2021, 17:51
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Νέα διάσταση της Ανατολικής Μεσογείου λόγω ενεργειακής κρίσης

Κ. Μητσοτάκης: Νέα διάσταση της Ανατολικής Μεσογείου λόγω ενεργειακής κρίσης

Εκτενής ήταν η συζήτηση σχετικά με το κύμα ακρίβειας κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρόκειται για πρόβλημα που εκτείνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και συνεπώς απαιτείται λύση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών, τα οποία αποτελούν «πρωτοβουλίες απολύτως εναρμονισμένες με την εργαλειοθηκη της Κομισιόν».

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την έγκαιρη κινητοποίηση για αξιολόγηση της αγοράς ενέργειας. Ειδικότερα, ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι πολύ γρήγορα «ζητήσαμε από την Κομισιόν….να εντοπίσει τυχόν στρεβλώσεις και να προτείνει και λύσεις για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες απότομες μεταβολές στις τιμές».

«Η χώρα μας έχει προτείνει να αυξηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά και στο μέλλον να μπορούμε να αγοράζουμε από κοινού φυσικό αέριο ώστε να αυξήσουμε την διαπραγματευτική μας ισχύ έναντι των προμηθευτών φυσικού αερίου», προσέθεσε ο ίδιος.

Ανατολική Μεσόγειος

Στη συνέχεια πρωθυπουργός επεσήμανε πως η Ανατολική Μεσόγειος αποκτά νέα διάσταση λόγω της ενεργειακής κρίσης.

«Είχα την ευκαιρία επίσης να επισημάνω στους εταίρους μας τη μεγάλη σημασία που αποκτά η λεκάνη της Μεσογείου σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο. Επίσης η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μας δώσει και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στο φόντο της συμφωνίας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος και Αιγύπτου», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου.

«Με τον τρόπο αυτό εξήγησα στους εταίρους μας πόση σημασία έχουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να ισχυροποιήσουμε την παραγωγή μας σε ΑΠΕ τόσο περισσότερο θα φθάσουμε στο σημείο της ενεργειακής ασφάλειας» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Τα όσα συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο έχουν πλέον μια γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία για την ΕΕ», είπε. 

Γνωστοποίησε ότι έθεσε το εκ νέου στους ομολόγους του το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, υπογραμμίζοντας ότι η γειτονική χώρα έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους: το διεθνές δίκαιο ή την προκλητικότητα, «γνωρίζοντας τις συνέπειες των επιλογών της σε κάθε περίπτωση».

«Αντιλαμβάνεται τις συνέπειες εφόσον συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά», είπε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι μια δύναμη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News