ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωπολιτική διάσταση στην ενέργεια

Γεωπολιτική διάσταση στην ενέργεια

Όπως είχε πει και κατά την προσέλευσή του στο Ευρωπαικό Συμβούλιο, αναδεικνύοντας τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στο θέμα της ενέργειας η Ανατολική Μεσόγειος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ίδιο θέμα και κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, τονίζοντας τον γεωπολιτικό ρόλο που μπορεί να παίξει η περιοχή και ιδίως η Αίγυπτος ως εναλλακτική πηγή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπη.

Τόσο στην ηλεκτρική ενέργεια όσο και στο φυσικό αέριο, η Αίγυπτος, με την οποία η χώρα μας υπέγραψε συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης, μπορεί να γίνει η γέφυρα της Αφρικής με την Ευρώπη, καθώς μπορεί να εξάγει ηλεκτρική πράσινη ενέργεια σε χαμηλές τιμές και να τη μεταφέρει μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά και υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Ο κ. Μητσοτάκης με αφορμή την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου- Κύπρου που έλαβε χώρα στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη ανέπτυξε την συγκεκριμένη προοπτική και στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, όπου ενημέρωσε αναλυτικά τους ηγέτες για τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν. Στην παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη τη σημασία όχι μόνο των προμηθειών, αλλά και των δυνατοτήτων αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ τόνισε την ανάγκη «να μελετηθεί η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας προκειμένου να εξεταστεί τι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν για να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε απότομες μεταβολές τιμών».

Πρόκειται ουσιαστικά για μία παρέμβαση που θα αφορά την ανταγωνιστικότητα ώστε να μην ξεφεύγουν οι τιμές.«Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει απ’το χέρι μας για να μην μεταφερθεί η κρίση στα νοικοκυριά» υπογράμμισε. 

Δύο προτεραιότητες 

Ο πρωθυπουργός εστιάζει σε δύο σκέλη που θεωρεί πως πρέπει να προχωρήσουν ώστε να αναχαιτιστεί η ενεργειακή κρίση: Πρώτον, στη δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεύτερον στη δυνατότητα αύξησης της αποθήκευσης φυσικού αερίου «έτσι ώστε να έχουμε λιγότερες βραχυπρόθεσμες στρεβλώσεις στην αγορά όταν χρειαζόμαστε περισσότερο φυσικό αέριο». Το μεγάλο εμπόδιο όσον αφορά την κοινή αγορά φυσικού αερίου, όπως έγινε με τα εμβόλια, είναι πως οι εταιρείες έχουν συνάψει ήδη διμερείς συμφωνίες με κράτη μέλη, κάνοντας την «κοινή αγορά» πιο δύσκολη.

Η Σύνοδος Κορυφής συνεχίζεται και σήμερα με κεντρικό θέμα το μεταναστευτικό, ενώ ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει εκ νέου και τις τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Χθες, με ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ισχυρίζεται ότι «τόσο η Ελλάδα όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

«Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό, εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News