Πολιτική Τρίτη 5/10/2021, 14:09
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Πενταρόφσκι: Ώρα να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Πενταρόφσκι: Ώρα να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Τη «σημαντική δυναμική που διαμορφώνεται στις διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος» επιβεβαίωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι κ. Μητσοτάκης και Πενταρόφσκι συμφώνησαν στην ανάγκη εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων, της ενέργειας και της συνδεσιμότητας.

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και της Βόρειας Μακεδονίας ειδικότερα, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών και η υποστήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας συναρτώνται απολύτως με την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας διεύρυνσης. 

«Αποδίδουμε μεγάλη σημασία, όπως γνωρίζετε, στην ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων αλλά και στην προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας για την Βόρεια Μακεδονία. Είναι ένα θέμα που θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αύριο στη Σλοβενία, στο πλαίσιο της Συνόδου Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η διμερής συνεργασία προχωρά με σταθερά βήματα σε θέματα ενέργειας, άμυνας, διασυνδεσιμότητας και διασυνοριακής συνεργασίας.

Από την πλευρά του ο κ. Πενταρόφσκι σημείωσε πως η Αθήνα «ανήκει στους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας» στην Ε.Ε. και εξέφρασε την προσδοκία εν όψει της Συνόδου Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων να στηρίξει η Ελλάδα το αίτημα όλων των χωρών της περιοχής. «Θα πρέπει επιτέλους να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που αναμένουμε εδώ και πολύ καιρό, καθώς πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις. Επί του παρόντος είμαστε εν μέσω προσπαθειών για να βρούμε κοινό τόπο με τους φίλους μας στη Βουλγαρία. Δεν θέλουμε να ‘κόψουμε δρόμο’ στην πορεία προς την Ε.Ε., αλλά να εκπληρώσουμε όλες τις προϋποθέσεις, όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται. Και να έχουμε ισότιμη μεταχείριση με όλους τους άλλους» ανέφερε συγκεκριμένα και συνέχισε λέγοντας: «Ωστόσο, περιμένουμε εδώ και 16,5 χρόνια. Είμαστε σε καθεστώς υποψήφιας για ένταξη χώρας και έχει έρθει η στιγμή να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν χρόνια. Επομένως αυτό που ζητάμε δεν είναι να γίνουμε μέλη εν μία νυκτί, αλλά ζητάμε να μας δοθεί η ευκαιρία να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις. Και στη συνέχεια εμείς και πολλοί ευρωπαίοι φίλοι μας να ολοκληρώσουμε όλες τις ενταξιακές ενότητες, τα πρώην κεφάλαια. Είμαστε, λοιπόν, έτοιμοι. Πιθανότατα είμαστε η καλύτερα προετοιμασμενη υποψήφια χώρα στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Αξίζουμε μια πραγματική ευκαιρία να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις και βασιζόμαστε σε εσάς, στην στήριξή σας, όπως πάντα. Και ιδίως τα τελευταία 2,5 χρόνια, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επομένως, εδώ καταγράφεται αναβάθμιση. Πάντα υπενθυμίζω σε όσους το ξεχνούν ότι το δεύτερο τμήμα της συμφωνίας αφορά τη θέσπιση στρατηγικής εταιρικής σχέσης, κι όχι μόνο το ονοματολογικό. Γνωρίζετε καλά αυτή τη παράμετρο της διμερούς μας σχέσης» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News