Πολιτική Σάββατο 28/08/2021, 14:57
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας και Ζάεφ παρέλαβαν το Βραβείο Ειρήνης Βεστφαλίας

Τσίπρας και Ζάεφ παρέλαβαν το Βραβείο Ειρήνης Βεστφαλίας

«Οι λαοί της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας απέδειξαν ότι κοινά προβλήματα μπορούν να επιλυθούν ειρηνικά και στη βάση του διεθνούς δικαίου» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παρέλαβε σήμερα από κοινού με τον Ζόραν Ζάεφ το Βραβείο Ειρήνης Βεστφαλίας. 

Αναφερόμενος στις συνομιλίες που οδήγησαν στην επισφράγιση της συμφωνίας ο κ. Τσίπρας επισήμανε κατά την ομιλία του πως «στόχος της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν να ριζώσει βαθειά στις συνειδήσεις των δύο λαών και στις σχέσεις των χωρών μας».

«Θέλαμε μια Συμφωνία που θα άντεχε και δεν θα κατέρρεε απέναντι στην πρώτη δυσκολία. Μια συμφωνία που δεν θα έλυνε μόνο τις διαφορές μας, αλλά θα μας έδενε σε μια νέα στρατηγική εταιρική σχέση για να αντιμετωπίσουμε μαζί προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε μαζί ευκαιρίες. Αυτό δεν ήταν εύκολο ειδικά σε μία περίοδο που και οι δύο χώρες μας, αντιμετώπιζαν οικονομικές κρίσεις και βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της χειρότερης προσφυγικής κρίσης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν ήταν εύκολο σε μία περίοδο εθνικής περιχαράκωσης που έφτασε μέχρι το Brexit. Ή σε μια περίοδο που η Ε.Ε. είχε παγώσει τη διεύρυνση και ενδιαφερόταν για τα Βαλκάνια, κυρίως για τον έλεγχο των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών. Σε μία περίοδο που οι ΗΠΑ αποστασιοποιούνταν από την πολυμερή διπλωματία και σε μία περίοδο που οι εθνικιστικές δυνάμεις ήταν ισχυρές» επισήμανε.

Τόνισε ακόμη πως οι διαφορές μπορούν «να επιλυθούν αν κρατήσουμε ένα ανοιχτό μυαλό, έχουμε την απαραίτητη πολιτική βούληση και μιλάμε στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού». «Αποδείξαμε ότι η Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την ειρήνη και τη σταθερότητα αντί να καθοδηγείται από τρίτους, να μεταθέτει συνεχώς την επίλυση διαφορών και να προβαίνει σε δηλώσεις που δεν σημαίνουν τίποτα για τις ζωές των πολιτών».

Όπως παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, σήμερα αυτό το μήνυμα είναι ακόμα πιο σημαντικό από ό,τι ήταν το 2018 και το 2019. «Η εμπειρία της παγκόσμιας πανδημικής κρίσης, καθώς και οι εξελίξεις που βλέπουμε στο Αφγανιστάν πρέπει να μας δίνουν ένα μάθημα: Ότι δεν πρέπει να γυρίσουμε στα οικονομικά και γεωστρατηγικά μοντέλα των τελευταίων 40 χρόνων. Πρέπει να είναι σαφές ότι υπό αυτές τις συνθήκες, η Ε.Ε. θα αποτύχει ως διεθνής δύναμη εάν δεν αποκτήσει μια ξεκάθαρη, αξιόπιστη, αποφασιστική φωνή υπέρ της ειρήνης. Και ειρήνη σημαίνει επίλυση περιφερειακών διαφορών, προστασία του διεθνούς δικαίου και προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Κάλεσε ακόμη την Ε.Ε. «να στηρίξει την Συμφωνία των Πρεσπών ενεργά». «Πρέπει να κάνει ό,τι χρειάζεται για να λάβουν χώρα οι Διακυβερνητικές Διασκέψεις για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες Βελιγραδίου-Πρίστινας» σημείωσε για να καταλήξει: «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε ένα νέο ισορροπημένο διεθνές πλαίσιο που έχει στόχο την προώθηση της ειρήνης μέσω πρωτοβουλιών σε όλα τα επίπεδα που ανέφερα. Iδίως μετά τις γερμανικές και γαλλικές εκλογές, ήρθε η ώρα η Ε.Ε. να πρωτοστατήσει σε αυτήν την κατεύθυνση. Και είμαι πεπεισμένος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά σε αυτό το νέο και αναγκαίο πια, όραμα για την Ευρώπη και τον κόσμο».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News