Πολιτική Παρασκευή 17/09/2021, 16:33
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαρλ Μισέλ: Μόνη λύση να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος

Σαρλ Μισέλ: Μόνη λύση να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος

«Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, σε ό,τι αφορά το φαινόμενο υπερθέρμανσης, τα φαινόμενα καύσωνα, υπάρχει μόνο μια λύση: Η λύση είναι να εφαρμόσουμε την απόφαση που λάβαμε από κοινού, να γίνει δηλαδή η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην έναρξη της Συνόδου Κορυφής με θέμα την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις στην Μεσόγειο. 

«Αυτό το καλοκαίρι σημαδεύτηκε, ιδίως σε πολλές από τις χώρες σας, από τραγικές πυρκαγιές, με οδυνηρές συνέπειες για πάρα πολλές οικογένειες. Αυτό αποτελεί απόδειξη ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα θεωρητικό ή εικονικό ζήτημα. Είναι ένα ζήτημα υπαρκτό με σοβαρές συνέπειες», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην ψηφιακή παρέμβασή του.

Αναφερόμενος επίσης στις πλημμύρες, οι οποίες έπληξαν διάφορες χώρες στην Ευρώπη, τόνισε πρέπει να σκεφτούμε πιθανά προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών ή των πλημμυρικών φαινομένων. Μπορούν να εγκατασταθούν συστήματα ειδοποίησης, να γίνει καλύτερος σχεδιασμός σε επίπεδο τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης και να τεθούν σε λειτουργία μηχανισμοί αμοιβαίας συνδρομής, όπως είπε. 

Όμως στην κλιματική αλλαγή  υπάρχει μόνο μια λύση, τόνισε. «Η λύση είναι να εφαρμόσουμε την απόφαση που λάβαμε από κοινού, να γίνει δηλαδή η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος και να εφαρμόσουμε τα μέτρα της Πράσινης Συμφωνίας που είναι απαραίτητα ώστε να αναμορφώσουμε το πρότυπο της οικονομικής και κοινωνικής μας ανάπτυξης, ώστε να αλλάξουμε το υφιστάμενο μοντέλο».

«Πρόκειται για μια πρόκληση για τον πλανήτη. Μια πρόκληση για την ανθρωπότητα. Είναι μια πρόκληση για τη δική μας γενιά των Ευρωπαίων. Αλλά ταυτόχρονα είναι και μια ευκαιρία. Είναι μια ευκαιρία να καινοτομήσουμε, μια ευκαιρία να ενεργοποιήσουμε τον ενθουσιασμό και τη δημιουργικότητα για να συσπειρώσουμε τις κοινωνίες των πολιτών μας, τον ιδιωτικό τομέα, τις νεότερες γενιές οι οποίες είναι απόλυτα αφοσιωμένες σε αυτόν τον σκοπό», σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ.

Και πρόσθεσε ότι η περιοχή της Μεσογείου είναι αυτή που ενδέχεται να επηρεαστεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, την ώρα που αποτελεί έναν πνεύμονα βιοποικιλότητας για τον πλανήτη και είναι βασικός κινητήρας για την οικονομική ανάπτυξη, την καινοτομία και την ευημερία.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως οι εργασίες σας σήμερα θα είναι μια ευκαιρία να μετουσιώσουμε σε δράση τη φιλοδοξία μας να αποτρέψουμε την κλιματική απειλή. Τη φιλοδοξία να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα, να εργαστούμε από κοινού, σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές πλαίσιο, να αναλάβουμε δράση με τρόπο αποτελεσματικό», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News