ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κλιματική Kρίση για πρώτη φορά στο MED9

Η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και οι εξελίξεις σε Λιβύη, Αφγανιστάν επίσης στο τραπέζι

Η Κλιματική Kρίση για πρώτη φορά στο MED9

Δύο κείμενα, από την μία η Διακήρυξη των Αθηνών για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο και από την άλλη η πολιτική Διακήρυξη της EUMED αναμένεται να υιοθετηθούν σήμερα από τους 9 ηγέτες των νοτίων χωρών της Ε.Ε στην Σύνοδο που θα γίνει στην Αθήνα. Η συνεδρία για την κλιματική αλλαγή, αποτελεί μια πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία έχει ως στόχο να κινητοποιήσει τις δυνάμεις των χωρών της Μεσογείου απέναντι στις νέες απειλές και να εμπλουτίσει την ατζέντα της EUMED με ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τον Νότο και θα τον απασχολήσει ακόμα περισσότερο στο μέλλον.

Την πρωτοβουλία στηρίζουν με την έλευσή τους στην Αθήνα οι ηγέτες των 9 χωρών, καθώς και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την έλευσή της στην Αθήνα να δίνει επιπλέον βαρύτητα στην Σύνοδο. Πέραν της Ελλάδας στην EUMED συμμετέχουν Κύπρος, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία, Σλοβενία και Μάλτα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του MR το προσχέδιο για την Κλιματική Αλλαγή μεταξύ άλλων αναφέρεται στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού και στον στόχο περιορισμού της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 ° C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, καθώς και τη δέσμευσή των ηγετών για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.  

Την ίδια ώρα οι γνωστές προκλήσεις για τις χώρες του Νότου αναμένεται να συμπεριληφθούν στο πολιτικό κείμενο: από τις παραβατικές συμπεριφορές τρίτων χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι την κατάσταση σε χώρες όπως ο Λίβανος και η Λιβύη, τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν που εν δυνάμει μπορεί να προκαλέσουν νέες  προσφυγικές ροές και άρα απαιτείται η στήριξη από την Ε.Ε. των γειτονικών στο Αφγανιστάν χωρών, το Μεταναστευτικό και την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., τον κίνδυνο εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού από τρίτες χώρες και την πανδημία.

Αυτό που μένει να φανεί είναι αν υπάρξουν μηνύματα και προς την Τουρκία, με το προσχέδιο πάντως να περιλαμβάνει τέτοιες αναφορές όπως το κάλεσμα σε όλες τις χώρες της περιοχής «να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα που έχουν τα κράτη μέλη της ΕΕ στις θαλάσσιες ζώνες τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας».  

Στο προσχέδιο υπάρχει αναφορά και για την Τουρκία που μεταξύ άλλων την καλεί να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου να συμμετάσχει σε διάλογο σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, αφήνοντας ανοικτό και το θέμα της προσφυγής του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News