Πολιτική Παρασκευή 17/09/2021, 11:41
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης στην El Pais: Ορατή απειλή η κλιματική κρίση – Απαιτείται άμεση δράση

Άρθρο του πρωθυπουργού στην ισπανική εφημερίδα εν όψει της Συνόδου Κορυφής EUMED 9

Κ. Μητσοτάκης στην El Pais: Ορατή απειλή η κλιματική κρίση – Απαιτείται άμεση δράση

Την ανάγκη να υπάρξει από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου ένα «σχέδιο άμεσης δράσης» για την «ορατή απειλή» της κλιματικής αλλαγής επισημαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του στην ισπανική εφημερίδα «El País» εν όψει της Συνόδου Κορυφής EUMED 9 που συγκαλείται σήμερα στην Αθήνα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης, «η 8η Σύνοδος της EUMED είναι ένα κορυφαίο γεγονός σε μία κρίσιμη συγκυρία, που καλείται να εισηγηθεί λύσεις οι οποίες δεν θα αφορούν μόνον τον ιστορικό του μέλλοντος, όσο την παρούσα και τις επόμενες γενιές. Κάτι που βεβαιώνει η εμπειρία του φετινού καλοκαιριού στη Μεσόγειο και την Ευρώπη, οι οποίες δοκιμάστηκαν ταυτόχρονα από φωτιές και πλημμύρες». 

Ο Πρωθυπουργός θυμίζει ότι οι θερμοκρασίες-ρεκόρ που καταγράφηκαν φέτος στην Ελλάδα μαζί την πολύμηνη ξηρασία «την μετέτρεψαν σε πυριτιδαποθήκη» κάτι που συνέβη και σε πολλές χώρες. «Άλλες έχασαν ζωές και δάση από πυρκαγιές. Ενώ άλλες θρήνησαν θύματα, υποδομές και περιουσίες από τις βροχές. Η κλιματική κρίση, συνεπώς, δεν είναι πλέον μια αφηρημένη έννοια. Αποβιβάστηκε στις όμορφες ακτές μας. Αποτελεί μία ορατή απειλή για το περιβάλλον, για τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας» προειδοποιεί. Εκφράζει παράλληλα τη βεβαιότητα ότι οι ηγέτες της EUMED «θα υποστηρίξουμε από κοινού ένα σχέδιο άμεσης και φιλόδοξης δράσης, η οποία θα περιλαμβάνει πολλά επίπεδα, θα συντονίζεται διαρκώς και ασφαλώς θα απλώνεται στον χρόνο».

«Πρώτα απ’ όλα, οφείλουμε να επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας για περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό. Διασφαλίζοντας ότι η φωνή της Μεσογείου θα ακούγεται πιο δυνατά στην παγκόσμια σκηνή σε θέματα Περιβάλλοντος» σημειώνει. 

Υπογραμμίζει ακόμη την ανάγκη να υπάρξει ευθυγράμμιση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην κατεύθυνση της κλιματικής προσαρμογής και της κλιματικής ουδετερότητας. «Και εδώ πρέπει να υπάρξουν καινοτόμα σχήματα συνεργασίας για την εφαρμογή τολμηρών ιδεών» συμπληρώνει.

«Πρέπει, ακόμη, να επιταχυνθούν υποδομές απαλλαγμένες από την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα. Και να εργαστούμε από κοινού με όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει των στόχων και της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή 2021 (COP26). Δεύτερον, βλέπουμε τη ζωντάνια της μεσογειακής βιοποικιλότητας να απειλείται απ’ την απώλεια οικοτόπων. Τα δάση μας να καίγονται. Τη διάβρωση των εδαφών να προχωρεί. Και τα χαρακτηριστικά των υδρογραφικών λεκανών να αλλάζουν. Οι συνέπειες είναι τεράστιες, ήδη. Και οι λύσεις επείγουσες όσο ποτέ» τονίζει.

Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει πως «η κλιματική κρίση, ωστόσο, απαιτεί οριζόντια αναπροσαρμογή κάθε δημόσιας πολιτικής». Για παράδειγμα, όπως αναφέρει, «η διαχείριση της ανάκαμψης του τουρισμού μετά την Covid πρέπει να γίνει με βάση νέα μοντέλα. Όχι πια με βάση τον αριθμό των επισκεπτών. Αλλά μέσω μιας προσέγγισης με επίκεντρο τη φύση και την ανθρώπινη συμπεριφορά». Αυτό – όπως παατηρεί – είναι κάτι που ενδιαφέρει ιδίως τα νησιά και τις ακτές μας. «Το βλαβερό ενεργειακό αποτύπωμα πρέπει εκεί να δώσει τη θέση του σε πράσινες πρωτοβουλίες. Κι η χαρά του κάθε επισκέπτη τους να ενταχθεί στη συνύπαρξή του με τη φυσική ομορφιά του τόπου» συνεχίζει.

Σε ό,τι αφορά την Πολιτική Προστασία και την πρόληψη, τονίζει ότι η συνεργασία των μεσογειακών χωρών είναι μονόδρομος: «Το προφίλ των οικολογικών καταστροφών είναι κοινό. Συνεπώς, κοινή πρέπει να είναι και η άμυνα. Κι αυτό σημαίνει αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Και ενίσχυση του RescEU στη Μεσόγειο, μέσω ενός ειδικού Ευρωπαϊκού Αποθεματικού».

Σημειώνει επιπλέον πως η EUMΕD, ως μεσογειακή συνιστώσα της ευρωπαϊκής οικογένειας «καλείται να αρθεί στο ύψος που θέλει η νέα πραγματικότητα στην ήπειρό μας και στον εύθραυστο πλανήτη». «Η 8η Σύνοδός της, με τις αποφάσεις της, είναι μία σοβαρή ευκαιρία να αποδείξει την πρωτοπόρα δυναμική της. Οφείλουμε να χτίσουμε ένα μέλλον δικαιοσύνης, όπου οι άνθρωποι και η φύση θα συνυπάρχουν αρμονικά και γόνιμα. Ένα μέλλον στο οποίο οι επόμενες γενιές θα κοιτάζουν πίσω με υπερηφάνεια για τα όσα εμείς καταφέραμε. Θα είναι μια μάχη σίγουρα δύσκολη. Την οποία, όμως, δεν έχουμε δικαίωμα να χάσουμε» καταλήγει στον άρθρο του ο πρωθυπουργός.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News