Πολιτική Κυριακή 12/09/2021, 12:00
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Βούτσης: Γειώνει τις εξαγγελίες Μητσοτάκη η πραγματικότητα

φωτ. ΙnTime News

Για μία «αύξουσα οργή» του κόσμου, που δεν μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες του, μίλησε ο τέως πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης και τόνισε ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν στηρίζουν τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά πριμοδοτούν τους μεγάλους ομίλους. Σχολίασε δε ότι η πραγματικότητα των πολλαπλών κρίσεων γειώνει τις εξαγγαλίες. 

«Αντιλαμβανόμαστε πλέον πλήρως τη μεροληπτική στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην οποία θα πρέπει να δοθεί τέλος διότι υπάρχει μία αύξουσα οργή μέσα στον κόσμο που δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις στοιχειώδεις του ανάγκες. Η γείωση του κ. Μητσοτάκη με αυτήν την πραγματικότητα δεν αφήνει περιθώριο για μία διαφορετική αξιολόγηση των χθεσινών εξαγγελιών στη βάση ορισμένων – λίγων – μέτρων, όπως πχ η γονική παροχή και ορισμένων ειδικών μέτρων στήριξης για τους νέους όπως πχ η επέκταση του αριθμού των επιδοτούμενων στην πρώτη εργασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι αντί της ουσιαστικής αξιοποίησης του επιπλέον δημοσιονομικού χώρου για την οριζόντια ενίσχυση πχ με την επαναφορά του 13ου μισθού εξήγγειλε μόνο τον διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου για φέτος» ανέφερε ο κ. Βρούτσης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Παράλληλα σημείωσε ότι σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που οι επάλληλες κρίσεις του καλοκαιριού έφεραν στην επιφάνεια οι απαντήσεις που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ «έχουν τη γνωστή ταξική μεροληψία υπέρ των ολίγων και όχι υπέρ των πολλών». Είναι χαρακτηριστικό των εξαγγελιών, είπε, ότι οι μόνες σαφείς δεσμεύσεις για ενισχύσεις, επιδοτήσεις, για στήριξη και για φορολογικές μειώσεις αφορούν ειδικότερα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και πολύ λιγότερο ή καθόλου στηρίζονται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι και βέβαια οι εργαζόμενοι.         

«Αντί να υπάρχει η αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου υπέρ των δημόσιων υποδομών, της ολόπλευρης ενίσχυσης του ΕΣΥ με τις αναγκαίες προσλήψεις, της ευθείας στήριξης στον τομέα της εργασίας και στην Παιδεία, υπάρχει η πριμοδότηση, η διευκόλυνση και η ενίσχυση των μεγάλων Ομίλων και επιχειρήσεων με το θεσμικό πλαίσιο των περίφημων «μεταρρυθμίσεων» για τις οποίες δήλωσε περήφανος ο κ. Μητσοτάκης και με τις οποίες άνοιξε το δρόμο για την απλήρωτη εργασία και την κατάργηση του 8ωρου» συνέχισε.   

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «στην ομιλία Μητσοτάκη ήταν σαφής η «απογείωση» από την πραγματικότητα των μεγάλων κρίσεων με επίκεντρο την πανδημία, τις καταστροφές και την Πολιτική Προστασία και την ακρίβεια, κρίσεις που έχουν οδηγήσει σε βαριά κοινωνικά αδιέξοδα με ιδιαίτερη βεβαίως την κυβερνητική ευθύνη».

Υπογράμμισε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε προειδοποιήσει από πολύ νωρίς για το σαρωτικό κύμα ακρίβειας που πλήττει πλέον οριζόντια την κοινωνία. «Ο κώδωνας του κινδύνου είχε ακουστεί δημόσια πάρα πολλές φορές. Στο πολύ κρίσιμο θέμα της αύξησης της τιμής του ρεύματος έχουμε τονίσει ότι από το καλοκαίρι η χώρα μας είχε τη μεγαλύτερη αύξηση στη μεγαβατώρα σε ολόκληρη την Ε.Ε. Μάλιστα από τον περασμένο Νοέμβριο είχαμε προειδοποιήσει για «πολιτικές εναρμόνισης» ανάμεσα στους παρόχους της ηλεκτρικής ενέργειας και της ΔΕΗ χωρίς να υπάρχουν η παρουσία και η παρέμβαση τόσο της Επιτροπής Ανταγωνισμού όσο και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας» είπε.

«Επειδή ο κ. Μητσοτάκης έπρεπε να απαντήσει άμεσα σε κάτι που μπορεί να οδηγήσει τα νοικοκυριά στον τοίχο επιλέγει και ανακοινώνει ότι θα κάνει ένα ταμείο με λεφτά των καταναλωτών για να επιδοτεί το λογαριασμό για ελάχιστους μήνες αντί να προχωρήσει σε παρεμβάσεις για το σπάσιμο των καρτέλ. Είναι σαφέστατα λάθος στρατηγική» κατέληξε. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News