Πολιτική Δευτέρα 12/10/2020, 10:20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα τουρκική Navtex – Ξαναβγαίνει νότια του Καστελόριζου το Ορούτς Ρέις

Νέα τουρκική Navtex – Ξαναβγαίνει νότια του Καστελόριζου το Ορούτς Ρέις

Την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η έκδοση νέας Navtex από την Άγκυρα, σύμφωνα με την οποία η γειτονική χώρα ετοιμάζεται να βγάλει το Ορούτς Ρέις από σήμερα Δευτέρα 12 έως την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου νότια του Καστελόριζου.

Η παραπάνω ενέργεια έρχεται να δυναμιτίσει ξανά το κλίμα, την ώρα που η Αθήνα ανέμενε από την Άγκυρα να ορίσει ημερομηνία για την έναρξη των διερευνητικών επαφών.

ΥΠΕΞ: Ευθεία απειλή κατά της ειρήνης

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του ανέφερε πως «η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή».

«Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία  της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο» επισήμανε το ΥΠΕΞ, κατηγορώντας την γειτονική χώρα ότι «εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή, από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Το υπουργείο Εξωτερικών καταλόγισε επίσης στην Άγκυρα ότι «αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας», ότι «δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της διεθνούς κοινότητας» και ότι «αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις».

Κάλεσε τέλος την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News