Πολιτική Παρασκευή 9/10/2020, 20:16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πομπέο: Τα ελληνοτουρκικά δεν λύνονται με εκφοβισμούς

Πομπέο: Τα ελληνοτουρκικά δεν λύνονται με εκφοβισμούς

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία έστειλε για ακόμη μία φορά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψης στην Ελλάδα, αλλά και εν όψει της πρώτης δοκιμής των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα.

Μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε αμερικανικό μέσο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ερωτήθηκε για το μέλλον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

«Χρειαζόμαστε η Τουρκία να είναι ένας καλός εταίρος στο ΝΑΤΟ για να βοηθήσει στην ασφάλεια της νότιας πλευράς της Συμμαχίας. Είναι κρίμα που επέλεξαν να κάνουν αυτό, αγοράζοντας το (σ.σ. ρωσικό) οπλικό σύστημα των S-400. Τους καλούμε να αναθεωρήσουν και να κάνουν πίσω. Η Τουρκία πρέπει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ».

Όσον αφορά την πρόσφατη επίσκεψη στην Ελλάδα και την Κρήτη, ο Πομπέο επεσήμανε τα εξής: «Πήγα στην περιοχή για να διασφαλίσω ότι οι εταίροι του ΝΑΤΟ στην περιοχή, στην Ανατολική Μεσόγειο, βρήκαν έναν ειρηνικό τρόπο να επιλύσουν τις διαμάχες για τις θαλάσσιες ζώνες. Υπάρχει μια διαφωνία για τα χωρικά ύδατα. Υπάρχουν μηχανισμοί, υπάρχουν νομικοί μηχανισμοί, διεθνείς κανόνες, οι οποίοι μπορούν να το επιλύσουν».

Ξεκαθάρισε δε, ότι «ο εξαναγκασμός, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν αποτελούν τρόπους επίλυσης». «Ελπίζω ότι το κάθε εμπλεκόμενο μέρος θα το δει και θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιλύοντας τις διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News