Πολιτική Σάββατο 26/06/2021, 13:10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

K. Μητσοτάκης: Ξεπερασμένες αντιλήψεις από την ΟΛΜΕ

Κήρυξε απεργία ανήμερα των εξετάσεων για τα Πρότυπα Σχολεία

K. Μητσοτάκης: Ξεπερασμένες αντιλήψεις από την ΟΛΜΕ

Για «ξεπερασμένες συνδικαλιστικές αντιλήψεις» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) για την προσεχή Δευτέρα.

Η κινητοποίηση των καθηγητών συμπίπτει με την ημέρα εξετάσεων για την εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία της Ελλάδας, με το υπουργείο Παιδείας να προσφεύγει στη δικαιοσύνη, ζητώντας να κριθεί η απεργία ως παράνομη και καταχρηστική.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια σημερινής εκδήλωσης της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση και την προσδοξία ότι η απεργία θα κηρυχθεί παράνομη και ότι οι εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά.

«Πληροφορηθήκαμε χθες δυστυχώς ότι η ΟΛΜΕ επέλεξε να προκηρύξει απεργία για να εμποδίσει εξετάσεις νέων παιδιών που θέλουν να διεκδικήσουν θέσεις σε ένα δημόσιο πρότυπο ή πειραματικό σχολείο. Για αυτό και προσφύγαμε άμεσα στη δικαιοσύνη και εκτιμώ και ελπίζω ότι η απεργία θα κηρυχθεί παράνομη έτσι ώστε οι εξετάσεις να διεξαχθούν κανονικά και να σταματήσουμε να είμαστε όμηροι τέτοιων ξεπερασμένων συνδικαλιστικών αντιλήψεων».

Η προκήρυξη της κινητοποιήσης έγινε το απόγευμα της Παρασκευή και αφορά τη Δευτέρα (στάση εργασίας 11.00 – 14.00), όταν και λάβουν χώρα οι εξετάσεις εισαγωγής στα 37 πρότυπα γυμνάσια και λύκεια της χώρας.  Υπολογίζεται ότι οι αιτήσεις των υποψήφιων μαθητών ξεπερνούν τις 5.000. 

Τα αιτήματα της ΟΛΜΕ

  • Είναι γνωστή η πλήρης αντίθεση της ΟΛΜΕ στο θεσμό των Προτύπων Σχολείων, λόγω του αντιπαιδαγωγικού και βαθιά ταξικού χαρακτήρα τους.
  • Όπως αποδεικνύεται, ακόμα και ο τρόπος της διαχείρισης των εξετάσεων για τα Πρότυπα και ειδικότερα ο καθορισμός των επιτηρητών/τριών για τις εξετάσεις εισαγωγής στα συγκεκριμένα σχολεία  ξεπερνάει τα όρια.
  • Εκτός του ότι η συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε αυτήν την διαδικασία επιβάλλεται ως υποχρεωτική και άμισθη από την διοίκηση, εφαρμόζεται παράλληλα και το πνεύμα του νόμου Χατζηδάκη, με προφορικές υποσχέσεις για μία μέρα άδεια αντί επιμισθίου στους επιτηρητές και τις επιτηρήτριες στις εν λόγω  εξετάσεις.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News