Πολιτική Παρασκευή 18/06/2021, 14:10
ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Κ. Μητσοτάκης στην TeamViewer: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής επανάστασης

«Ελπίζω αυτό το success story να φέρει περισσότερες εταιρείες εδώ στα Ιωάννινα» είπε ο κ. Μητσοτάκης συνομιλώντας με στελέχη της εταιρείας

Κ. Μητσοτάκης στην TeamViewer: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής επανάστασης

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα «αρχίζει πλέον να γίνεται γνωστή ως χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής επανάστασης» εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της διεθνούς τεχνολογικής εταιρείας TeamViewer, στα Ιωάννινα.

Το κέντρο της TeamViewer, το οποίο λειτουργεί από τις αρχές του 2020, απασχολεί αυτή τη στιγμή 50 μηχανικούς τεχνολογίας λογισμικού, αριθμός που προβλέπεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια σε 150 με 200. Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της TeamViewer Oliver Steil, ο γενικός διευθυντής και επικεφαλής της ελληνικής ομάδας, Philipp Deutscher, και ο διευθύνων εταίρος της DACH Permira Jörg Rockenhäuser.

Κ. Μητσοτάκης στην TeamViewer: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής επανάστασης-1

«Είναι μεγάλη μου χαρά που είμαι εδώ μαζί σας. Νομίζω πως αν ψάξει κανείς καλά, θα βρει θησαυρούς στα πιο απρόσμενα μέρη. Δεν θα μπορούσαν πολλοί να φανταστούν πριν από μερικά χρόνια  ότι τα Ιωάννινα θα είχαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις να μετατραπούν σε ένα κόμβο τεχνολογίας, αλλά εσείς το κάνετε πραγματικότητα» είπε απευθυνόμενος στα στελέχη της εταιρείας. «Είμαι πολύ χαρούμενος που σημαντικές ευρωπαϊκές, τεχνολογικές εταιρείες αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν εδώ στα Ιωάννινα και να αξιοποιήσουν το εξαιρετικό ταλέντο των φοιτητών που βγαίνουν από τα πανεπιστήμιά μας» πρόσθεσε.

Κ. Μητσοτάκης στην TeamViewer: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής επανάστασης-2

Εξέφρασε στη συνέχεια την ελπίδα πως πως θα δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας για την τοπική οικονομία αλλά και την τοπική κοινότητα. «Ελπίζω πως αυτό το success story θα γίνει γνωστό στο εξωτερικό και θα φέρει περισσότερες εταιρείες εδώ στα Ιωάννινα, αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, που θα μπορούσαν να ‘μιμηθούν’ την επιτυχία σας» είπε.

CEO TeamViewer: Ανυπομονούμε να επεκτείνουμε τη μονάδα

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της TeamViewer, Oliver Steil, σημείωσε ότι το κέντρο των Ιωαννίνων «είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης της TeamViewer στον κόσμο». Ανέφερε ακόμη πως «τα Ιωάννινα είναι ένα πολύ ελκυστικό μέρος» για την εταιρεία. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την ανάπτυξη της μονάδας στα Ιωάννινα και ανυπομονούμε να το επεκτείνουμε περαιτέρω στο μέλλον» συμπλήρωσε.

Ο διευθύνων εταίρος της DACH Permira Jörg Rockenhäuser σημείωσε με τη σειρά του του ότι η πρόοδος που συντελέστηκε στα Ιωάννινα είναι ήδη πολύ μεγάλη. «Κανείς δεν θα μπορούσε να το είχε φανταστεί πριν από 5 χρόνια» σχολίασε. Αναφέρθηκε ακόμη στο τεχνολογικό campus που σχεδιάζεται, το οποίο  -όπως παρατήρησε – είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη μετατροπή της περιοχής σε αναγνωρισμένο τεχνολογικό κέντρο (hub) της Ευρώπης. Στάθηκε, τέλος, στη σημασία της συνεργασίας με τα Πανεπιστήμια της περιοχής.

Βασικός πυλώνας η ψηφιακή μετάβαση

Κ. Μητσοτάκης στην TeamViewer: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής επανάστασης-3

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση είναι βασικοί πυλώνες των μακροπρόθεσμων στρατηγικών για τη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι η πλειονότητα των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα διατεθεί για αυτούς τους σκοπούς. «Ασφαλώς, το θέμα δεν είναι μόνο οι οικονομικοί πόροι, γιατί εμείς εστιάζουμε στον άνθρωπο. Αυτό που μου κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση -κάθε φορά που μιλάω με τεχνολογικές εταιρείες που αποφάσισαν να διερευνήσουν το τοπίο στην Ελλάδα- είναι ο ενθουσιασμός με τον οποίο μιλούν για τους νέους Έλληνες και το ταλέντο τους, αυτό είναι που ‘οδηγεί’ τι συμβαίνει εδώ αλλά και σε άλλα μέρη στη χώρα» ανέφερε προσθέτοντας πως η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη στρατηγική με την οποία σκοπεύει να υποστηρίξει τον τομέα της τεχνολογίας.

Στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης εξήρε τις προσπάθειες του υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας Χρ. Δήμα, οι οποίες ενθαρρύνουν – όπως είπε – ένα επιχειρηματικό οικοσύστημα που προσανατολίζεται στην τεχνολογία και ήδη ανθεί στην Ελλάδα. «Είναι επίσης σημαντική η παρουσία μεγάλων ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα -όπως η δική σας- και νομίζω πως η δική σας ιστορία θα έχει απήχηση και στο εξωτερικό. Η δική σας επιτυχία και το γεγονός ότι είστε ικανοποιημένοι με το ταλέντο των ντόπιων θα οδηγήσουν πιθανότατα και άλλες εταιρείες σε αυτό το κομμάτι του κόσμου» εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

Συνεχάρη ακόμη τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη δηλώνοντας πως η κυβέρνηση θα στηρίξει την πρωτοβουλία του να ιδρύσει ένα τεχνολογικό campus στα Ιωάννινα. Το πάρκο θα λειτουργήσει ως κόμβος τεχνολογίας, καθώς θα επιτρέψει σε φορείς από ακαδημαϊκά και ερευνητικά ινστιτούτα, μικρές και μεγάλες εταιρείες να συνεργάζονται στενά, κάτω από την ίδια στέγη. Παράλληλα, θα δοθεί η ευκαιρία σε φοιτητές της επιστήμης υπολογιστών θα αποκτήσουν εμπειρίες από τη λειτουργία επιχειρήσεων σε πραγματικές συνθήκες.

«Στο τέλος της ημέρας, οι άνθρωποι είναι πιο σημαντικοί από τις υποδομές. Επομένως δίνω την ίδια έμφαση στο campus με την έμφαση που δίνω στα προσόντα, στη διασύνδεσή σας με τα τοπικά Πανεπιστήμια, και την εφαρμογή προγραμμάτων απόκτησης και αναβάθμισης δεξιοτήτων που θα μπορούσαν να δώσουν την ευκαιρία σε νέους να ασχοληθούν με τον προγραμματισμό -ακόμα κι αν δεν είχαν σκεφτεί να ασχοληθούν με τον προγραμματισμό- και να εργαστούν σε επιχειρήσεις όπως η δική σας. Αυτό είναι κομμάτι του μεγαλύτερου οράματος που έχουμε για τον χώρο της τεχνολογίας» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News