Πολιτική Πέμπτη 24/06/2021, 19:27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Υπό δύο προϋποθέσεις η χρηματοδότηση της Τουρκίας

Οι θέσεις της Ελλάδας για Κυπριακό, Λιβύη

Κ. Μητσοτάκης: Υπό δύο προϋποθέσεις η χρηματοδότηση της Τουρκίας

Tην πάγια θέση ότι η στάση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων περί δύο κρατών στην Κύπρο είναι απορριπτέα και δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών της Ε.Ε. με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι η τουρκική θέση αντιβαίνει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τόσο στο διαπραγματευτικό όσο και στο κοινοτικό κεκτημένο.

Σε ό,τι αφορά τη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο καλεί σε άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη, αίτημα για το οποίο επιφυλάξεις έχει διατυπώσει μόνο η Τουρκία.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε το αρχικό σχέδιο των συμπερασμάτων, καθώς αποσαφηνίζει ότι το πλαίσιο βελτίωσης των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας πρέπει να γίνει με σταδιακό αλλά και αναστρέψιμο τρόπο, σε περίπτωση που η Τουρκία επανέλθει σε προκλητική συμπεριφορά.

«Ναι» στη χρηματοδότηση υπό όρους 

Οσον αφορά το μεταναστευτικό και την Τουρκία, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τον σημαντικό ρόλο της Άγκυρας στην ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, θέτοντας δύο προϋποθέσεις για την περαιτέρω χρηματοδότηση της γειτονικής χώρας:

«Δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι σε μία επιπρόσθετη χρηματοδότηση, υπό δύο προϋποθέσεις όμως, τις οποίες θα πρέπει η Τουρκία να τηρήσει απαρέγκλιτα: Η πρώτη είναι η αποφυγή οποιασδήποτε εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών και η δεύτερη προϋπόθεση -προφανώς- είναι η αποδοχή της επιστροφής στην Τουρκία ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά και οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με έγγραφο της Ε.Ε., το οποίο αποκάλυψε προσφάτως η «Κ», προτείνεται η εκταμίευση 3,5 δισ. ευρώ στην Τουρκία έως και το 2024, με στόχο την περαιτέρω διαχείριση του προσφυγικού και τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών από τρίτες χώρες.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News