ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το εργασιακό ανεβάζει το θερμόμετρο – Ακολουθούν και άλλες κρίσιμες μεταρρυθμίσεις

Το εργασιακό ανεβάζει το θερμόμετρο – Ακολουθούν και άλλες κρίσιμες μεταρρυθμίσεις

Στην Ολομέλεια της Βουλής από τις 9 τα πρωί έως το βράδυ, που θα ψηφιστεί το εργασιακό νομοσχέδιο, στρέφονται τα βλέμματα με την μονομαχία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών να αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες που η πανδημία μονοπωλούσε το ενδιαφέρον που η αντιπαράθεση μεταφέρεται σε ένα αμιγώς πολιτικό θέμα με έντονες διαιρετικές τομές μεταξύ των κομμάτων.

Μία πρόγευση την πήραμε ήδη από χθες όπου ο Κωστής Χατζηδάκης ανέβασε ιδιαίτερα ασυνήθιστα τους πολιτικούς τόνους απαντώντας στα όσα τον κατηγορεί η αντιπολίτευση. Ο υπουργός Εργασίας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως ταυτίζεται με τους συνδικαλιστές και εκπροσωπεί τις δυνάμεις της συντήρησης έναντι του κόμματος του που εκπροσωπεί την πρόοδο. 

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται και αυτός να απαντήσει σε υψηλούς τόνους στον ΣΥΡΙΖΑ. Από την κυβερνητική πλειοψηφία έχει εκφραστεί η βούληση να υπάρξει ονομαστική ψηφοφορία προκειμένου τα κόμματα να λάβουν ξεκάθαρη θέση σε διατάξεις που ευνοούν τη θέση του εργαζόμενου. Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την απόσυρση συγκεκριμένων διατάξεων ενώ μιλά και για ζητήματα αντισυνταγματικότητας σε διατάξεις του νομοσχεδίου. Πάντως ο κ. Τσίπρας κατά την προχθεσινή συνέντευξη του προανήγγειλε το σκληρό ροκ καθώς αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε πως «δεν θα τον αφήσουμε σε χλωρό κλαρί».

Μεταρρυθμιστικό πρόσημο

Η κυβέρνηση πάντως έχει ήδη δρομολογήσει μέχρι το τέλος Ιουλίου μία σειρά νομοσχεδίων με έντονο μεταρρυθμιστικό πρόσημο που αναμένεται να σηκώσουν περαιτέρω το πολιτικό θερμόμετρο.  Μετά το εργασιακό σειρά  παίρνουν δύο ακόμα εμβληματικά νομοσχέδια: ένα επίσης του Εργασίας και ένα του Παιδείας. Ο Πάνος Τσακλόγλου την ερχόμενη Τρίτη θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο, το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση των νέων, όπου μεταξύ άλλων ο κάθε νέος ασφαλιζόμενος θα μπορεί να δημιουργήσει έναν «ατομικό κουμπαρά» μετά την 1η Ιανουαρίου του 2022, με στόχο την εξασφάλιση υψηλότερης επικουρικής σύνταξης.

Εως τα τέλη Ιουλίου θα έρθει στην Βουλή και το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες του MR ακόμα και εντός της ημέρες αναμένεται να έρθουν καλά νέα από τις Βρυξέλλες με την έγκριση του ελληνικού σχεδίου Ελλάδα 2.0.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News