Πολιτική Τρίτη 15/06/2021, 15:53
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Όταν ο κ. Τσίπρας έλεγε μπράβο στον «Παπαστράτο», εκθείαζε τα απλήρωτα 10ωρα;

Κ. Χατζηδάκης: Όταν ο κ. Τσίπρας έλεγε μπράβο στον «Παπαστράτο», εκθείαζε τα απλήρωτα 10ωρα;

Στην αντεπίθεση κατά της αντιπολίτευσης πέρασε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κατά την ομιλία του στη συζήτηση για το εργασιακό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής. Έκανε λόγο μάλιστα για «προσωπικές επιθέσεις» εναντίον του, σημειώνοντας πως τους τελευταίους 2,5 μήνες υφίσταται «δολοφονία χαρακτήρα».

Απορρίπτοντας ειδικότερα την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χατζηδάκης θύμισε την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας στις 29 Αυγούστου του 2017 στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης “Παπαστράτος”, όπου «είπε απευθυνόμενος στους εργαζόμενους ότι έχουν την τύχη να εργάζονται σε μια υγιή επιχείρηση που φροντίζει να διασφαλίζει τις εργασιακές σχέσεις».

«Δεν γνώριζε ο κ. Τσίπρας ότι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της εταιρείας προβλέπει διευθέτηση του χρόνου εργασίας; Εκεί δεν υπήρχαν απλήρωτα δεκάωρα; Δεν υπήρχαν υπερωρίες που πληρώνονται με ρεπό; Επίσης δεν γνώριζε, πρόσθεσε, ότι η σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων που μας ζήτησε να την κηρύξουμε υποχρεωτική και το κάναμε, περιλαμβάνει διευθέτηση του χρόνου εργασίας; Θα περίμενα από τον κ. Τσίπρα αντί να μας καταγγέλλει να ζητήσει συγγνώμη» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας πως τόσο η στάση του ΚΙΝΑΛ που νομοθέτησε τη διευθέτηση το 2010 και του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε αυτές τις δηλώσεις «ξεπερνά κάθε φαντασία».

Στη συνέχεια ο κ. Χατζηδάκης κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν σχετικά με τις αυριανές κινητοποιήσεις στα μέσα μεταφοράς: «Είστε με τους συνδικαλιστές του μετρό που αποφάσισαν να κλείσουν αύριο την Αθήνα ή με τους μαθητές που δίνουν Πανελλαδικές εξετάσεις και τους γονείς τους; Χρειάζονται ξεκάθαρες απαντήσεις» είπε.

Παρουσιάζοντας ακολούθως ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ο υπουργός Εργασίας εστίασε ιδιαίτερα σε πέντε άξονες:

  1. Εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας και αναβάθμιση του ΕΡΓΑΝΗ. «Θα χαιρόμουν αν αυτό το μέτρο το ψηφίσουν αύριο και οι 300 βουλευτές. Θα ήταν αδιανόητο για λόγους κομματικής εμπάθειας κάποιοι να μην το ψηφίσουν. Θα κάνουμε ονομαστική ψηφοφορία για να δούμε πως τοποθετούνται όλοι απέναντι σε αυτόν τον “οδοστρωτήρα” της ψηφιακής κάρτας», ανέφερε.
  2. Συμφιλίωση της προσωπικής με την επαγγελματική ζωή: Πληρωμένη άδεια πατρότητας 14 ημερών, πληρωμένη γονική άδεια και για τους 2 γονείς, άδεια φροντιστή, ευέλικτες ρυθμίσεις για γονείς. «Δεν σας ενοχλεί η διευθέτηση. Νομίζατε ότι θα κερδίζατε κάποιους πόντους στις δημοσκοπήσεις. Δεν σας νοιάζει ο εργαζόμενος αλλά το κομματικό σας μαγαζί» είπε ο υπουργός απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.
  3. Μέτρα που ενισχύουν την ανάπτυξη και την οικονομία, όπως οι υπερωρίες και οι Κυριακές όπου «ακολουθούμε το δρόμο της Ευρώπης», όπως παρατήρησε.
  4. Μέτρα που ικανοποιούν αιτήματα των εργαζόμενων, όπως το πακέτο για την αντιμετώπιση της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης, η εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους, τα μέτρα για τους απασχολούμενους στα delivery.
  5. Οι νέοι σύγχρονοι κανόνες για τον συνδικαλισμό.«Κάθε Έλληνας που κάνει παράνομες πράξεις είναι υπόλογος. Ο συνδικαλιστής γιατί είναι “ιερή αγελάδα”; Ό,τι και να κάνουν θα μένουν ατιμώρητοι;», διερωτήθηκε ο υπουργός και κατέληξε:

«Εσείς φέρνετε συνέχεια καταστροφές. Εμείς προχωρούμε στο δρόμο της Ευρώπης. Μπορείτε να πάρετε τις γαλέρες και να ταξιδέψετε ολοταχώς προς το Μεσαίωνα».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News