Πολιτική Κυριακή 30/05/2021, 21:00
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισραήλ: Σε συμφωνία τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να εκθρονίσουν τον Νετανιάχου

φωτ. REUTERS

Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης του Ισραήλ ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να συστήσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας σε μία προσπάθεια να εκθρονίσουν τον μακροβιότερο πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά από 12 χρόνια στην εξουσία.

Πιο συγκεκριμένα, ο πολιτικός αντίπαλος του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ηγέτης του κόμματος της ριζοσπαστικής δεξιάς Yamina, Ναφτάλι Μπένετ, ανακοίνωσε ότι θα συνεργασθεί με τον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με στόχο το τέλος της εποχής του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Ανακοινώνω ότι θα κάνω τα πάντα για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τον φίλο μου Γιαΐρ Λαπίντ», δήλωσε ο Ναφτάλι Μπένετ.

Ο Γιαΐρ Λαπίντ ηγέτης του κόμματος Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον), ο οποίος έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στις αρχές Μαΐου από τον πρόεδρο της χώρας Ρέουβεν Ρίβλιν, μετά την αποτυχία του Μπενιαμίν Νετανιάχου να σχηματίσει κυβέρνηση, ενέτεινε τις τελευταίες ημέρες τις διαπραγματεύσεις με τα κόμματα του ισραηλινού κοινοβουλίου με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης επί προγράμματος αντι-Νετανιάχου.

Ωστόσο, με 57 έδρες, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα χρειαστεί την υποστήριξη του Ισλαμικού κόμματος Ra’am, που έχει τέσσερς έδρες, για να μπορέσει να εξασφαλίσει το όριο των 61 εδρών που χρειάζονται για το σχηματισμό κυβέρνησης. Σε περίπτωση όμως που ο Νετανιάχου καταφέρει να πείσει τουλάχιστον ένα μέλος των δεξιών κομμάτων στο σχεδιαζόμενο συνασπισμό να αποχωρήσει, τότε θα φέρει ρήγμα στη νέα προσπάθεια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News