Πολιτική Τετάρτη 12/05/2021, 13:51
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρέγκλινγκ προς Μητσοτάκη: «Κλειδί» η υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης

Φωτ. Γραφείο του Πρωθυπουργού

Την αισιοδοξία του για τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, για αυτή τη χρονιά, την επόμενη αλλά και για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Είναι μεγάλη μου χαρά που σας υποδέχομαι στην Αθήνα, ειδικά αυτή την εποχή και σε μια χρονική στιγμή που οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας φαίνεται ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Όπως γνωρίζετε, έχουμε επιταχύνει σε σημαντικό βαθμό το πρόγραμμα εμβολιασμών, βλέπουμε μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τον τουρισμό από αυτό το Σαββατοκύριακο» είπε ο κ. Μητσοτάκης υποδεχόμενος τον κ. Ρέγκλινγκ.

Υπογράμμισε ακόμη πως «και στη διάρκεια της πανδημίας, ποτέ δεν σταματήσαμε να εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσουμε μια βιώσιμη ανάκαμψη, χωρίς αποκλεισμούς, στην περίοδο μετά την πανδημία».
«Θυμάμαι αυτό που μου είπατε την περασμένη χρονιά, τον Μάρτιο. Ότι δηλαδή η πανδημία -τότε μόλις ξεκινούσε- δεν είναι λόγος να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά να επιταχυνθούν. Αυτό το είχα κρατήσει στο μυαλό μου» απάντησε ο επικεφαλής του ESM.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση συνέχισε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που καθιστούν την Ελλάδα πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, ενώ σε συμφωνία με τους θεσμούς, «μείωσε την φορολογία με τρόπο βιώσιμο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, προώθησε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού κράτους, αλλά και παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα». «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και με τον ρυθμό μείωσης των μη-εξυπηρετούμενων δανείων. Είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι για το μέλλον και ανυπομονούμε για την εποικοδομητική μας συνεργασία» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κ. Ρέγκλινγκ αναγνώρισε πως «όντως έχουμε κάποιους θετικούς δείκτες, δεδομένων των συνθηκών». Επισήμανε ωστόσο πως «υπάρχουν προκλήσεις για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις χώρες». «Ξέρουμε ότι η εφαρμογή των θετικών σχεδίων που έχουν προετοιμαστεί δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση για καμία χώρα. Αλλά είναι κάτι που είναι πολύ σημαντικό σε αυτή τη συγκυρία. Το κλειδί τώρα θα είναι η υλοποίηση» ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρα θα επενδύσει τα κεφάλαια του Ταμείου με τρόπο συνετό σε παραγωγικές επενδύσεις, αλλά και σε μεταρρυθμίσεις. «Ανυπομονούμε και ελπίζουμε ότι θα είμαστε από τους πρώτους που θα έχουν την έγκριση του σχεδίου τους. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, πριν από το τέλος Ιουνίου» είπε.

«Νομίζω πως ήταν το δεύτερο σχέδιο που υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είδα πως ο Επίτροπος Τζεντιλόνι είπε πως οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί είναι οι σωστές, κατά την παρουσία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπου θα μιλήσω και εγώ αύριο. Επομένως θεωρώ πως είναι ένα καλό σχέδιο, ενώ το κλειδί θα είναι η υλοποίηση. Αλλά γνωρίζω πως εσείς και η κυβέρνησή σας συμμερίζεστε αυτή την άποψη» σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News