Πολιτική Τρίτη 6/04/2021, 08:03
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Λιβύη ο Κ. Μητσοτάκης – Σημαντικές προοπτικές στις διμερείς οικονομικές σχέσεις «βλέπει» η Αθήνα

Στη Λιβύη ο Κ. Μητσοτάκης – Σημαντικές προοπτικές στις διμερείς οικονομικές σχέσεις «βλέπει» η Αθήνα

Την επανεκκίνηση των σχέσεων με την Λιβύη σηματοδοτεί – σύμφωνα με την κυβέρνηση – η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη χώρα.

Όπως ανέφερε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η Ελλάδα στηρίζει τη νέα κυβέρνηση και είναι έτοιμη να στηρίξει την προσπάθειά της να οδηγήσει τη χώρα σε αξιόπιστες και συμπεριληπτικές εκλογές, και, κατά συνέπεια, στην πολιτική ομαλότητα και την ανασυγκρότηση. Η Αθήνα εκτιμά πως η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και η επανασύσταση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη θα συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς -ιδίως στην ενέργεια, τις κατασκευές, την ασφάλεια- με σημαντικές προοπτικές στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.

«Προσβλέπουμε ότι η νέα αυτή σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών θα γραφτεί πάνω στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της καλής πίστης. Είναι σημαντικό για τη Λιβύη, στη νέα αυτή εποχή, να απαλλαγεί από βαρίδια που την τραβούν προς τα κάτω, όπως η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της. Αλλά και από κείμενα που είναι και ανυπόστατα και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο» επισήμανε η κ. Πελώνη. Εξέφρασε παράλληλα την ετοιμότητα της Ελλάδας να στηρίξει τη Λιβύη και τους Λίβυους με όλους τους τρόπους, τόσο στο διμερές όσο και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα συνοδεύεται στο ταξίδι του από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, θα συναντηθεί στις 15:25 τοπική ώρα (16:25 ώρα Ελλάδος), με τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Abdul Hamid Dbeibeh. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με την ομόλογο του Najla al-Mangoush.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και ακολούθως οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο.

Στις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδος), ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed al-Menfi και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.

Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την ελληνική πρεσβεία στη Λιβύη.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News