ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oι σκέψεις για την παράταση του lockdown

Φωτ. AP

Σήμερα αναμένονται οι εισηγήσεις των ειδικών για την προαναγγελθείσα – από τον ίδιο τον πρωθυπουργό – παράταση του lockdown. Το ερώτημα είναι για πόσο καιρό θα ισχύσει. Κατά πληροφορίες το πιθανότερο σενάριο είναι να ανακοινωθεί παράταση των υφιστάμενων μέτρων για μία ακόμα εβδομάδα για τρεις λόγους: πρώτον για ψυχολογικούς, καθώς ήδη η κόπωση των πολιτών είναι πολύ μεγάλη και οι δύο εβδομάδες θα ηχήσουν υπεβολικές και δεύτερον για λόγους ουσίας: αυτή την στιγμή η κατάσταση με την επιδημία είναι πολύ σύνθεση και άπαντες σε κυβέρνηση και Επιτροπή θέλει να πάει βήμα βήμα και να εξετάζει τα δεδομένα κάθε εβδομάδα.

Τρίτος λόγος που πιθανότατα θα ανακοινωθεί παράταση για μία εβδομάδα είναι η επιτακτική ανάγκη να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο σύντομα άνοιγμα ειδικά του λιανεμπορίου, καθώς η κάθε εβδομάδα επιπλέον στοιχίζει περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Συνεπώς δεν θέλει κανένας να προκαταβάλει μία εβδομάδα επιπλέον lockdown χωρίς να ξέρουμε ακόμα τα δεδομένα που θα ισχύουν την επόμενη εβδομάδα. Τα παραπάνω σύμφωνα με πληροφορίες του MR συζητήθηκαν στην χθεσινή σύσκεψη των ειδικών και όπως όλα δείχνουν αποτελεί την προκαταρκτική διάθεση για τις σημερινές οριστικές αποφάσεις

Αντιφατική εικόνα

Την ίδια ώρα πάντως υπάρχουν αντιφατικές εικόνες που κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να τις ερμηνεύσει, εξού και η απόφαση να πηγαίνουμε βήμα – βήμα θεωρείται αυτή την στιγμή η πιο σώφρων. Οι αντιφατικές εικόνες είναι πως από τη μία οι ΜΕΘ πιέζονται αλλά δεν έχουν φτάσεις σε αυτό που λέμε οριακή κατάσταση, από την άλλη όμως τα κρούσματα και το λεγόμενο RT έχουν πάρει την ανιούσα δημιουργώντας εύλογα ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση, βλέπουν φως στο τούνελ στα τέλη Μαρτίου όπου θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό των άνω των 60 που αποτελούν και την πιο επικίνδυνη κοινωνική ομάδα. Χθες ο πρωθυπουργός έλαβε μέρος στην τηλεδιάσκεψη για την πρώτη ημέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είχε ως κύριο αντικείμενο τη συντονισμένη αντιμετώπιση της πανδημίας από το κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αδειοδότηση, παραγωγή και διανομή εμβολίων, αλλά και τις μετακινήσεις. Στην παρέμβασή του, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα πιστοποιούν την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στην πρότασή του για θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, σημειώνοντας πως όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα για την Ε.Ε., καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News