LOCKDOWN

Προς παράταση των μέτρων

Προς παράταση των μέτρων

Του Σταύρου Παπαντωνίου

Το άνοιγμα των δημοτικών, των νηπιαγωγείων και των ειδικών σχολείων είναι, όπως όλα δείχνουν, και το μόνο που θα λάβει χώρα την Δευτέρα. Σήμερα το πρωί οι λοιμωξιολόγοι στην καθιερωμένη συνεδρίαση τους θα αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι με τους υπόλοιπους κλάδους, με τις πληροφορίες του Moneyreview να λένε πως η εισήγησή τους για περαιτέρω άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων θα είναι αρνητική.

Η συγκεκριμένη απόφαση φαίνεται πως λαμβάνεται υπό το βάρος δύο δεδομένων: Πρώτον, τα τελευταίο διάστημα το ιικό φορτίο ιδιαίτερα στην Αθήνα παρουσιάζει αυξητικές τάσεις κάτι που ανησυχεί πολύ τους ειδικούς. Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις αρκετών λοιμωξιολόγων που λένε πως αν ξεφύγει η Αθήνα τα πράγματα μετά θα είναι πολύ δύσκολα λόγω της μεγάλης έκτασης του πληθυσμού της.

Ο δεύτερος λόγος που δείχνει παράταση του lockdown είναι πως δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί σε αριθμούς η κινητικότητα της εορταστικής περιόδου. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να φτάσουμε τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιανουαρίου για να δούμε τα αποτελέσματα της χαλάρωσης του Χριστουγέννων. Εάν στα παραπάνω προστεθεί και η πολύ αργή πτώση των διασωληνωμένων και η πολύ αργή αποσυμφόρηση του  συστήματος υγείας τότε γίνεται αντιληπτό γιατί οδεύουμε προς παράταση των υφιστάμενων μέτρων.

Αποφάσεις κάθε εβδομάδα

Το ερώτημα είναι πόσο θα κρατήσει αυτή η παράταση από την στιγμή που επιβεβαιωθούν οι σχετικές πληροφορίες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κυβέρνηση θα εξετάζει πλέον κάθε εβδομάδα τα δεδομένα, άρα η παράταση των υφιστάμενων μέτρων θα πάει πιθανότατα έως τις 18 Ιανουαρίου, οπότε και θα υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα για το τι συνέβη την περίοδο των εορτών.

Υπενθυμίζεται πως τα υφιστάμενα μέτρα είναι: κλειστό λιανεμπόριο και με την μέθοδο του click away, κλειστά κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία και απαγόρευση ψαρέματος και κυνηγιού. Παράλληλα η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 9 το βράδυ, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί. Το συγκεκριμένο μέτρο άλλωστε φαίνεται πως θα μας ακολουθεί για καιρό, καθώς αναμένεται να είναι το τελευταίο που θα αποσυρθεί.

Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε πως ήδη έχει γίνει γνωστό πως τα Γυμνάσια και τα Λύκεια δεν θα ανοίξουν μαζί με τα δημοτικά. Χθες πάντως έγινε συζήτηση στην Επιτροπή των ειδικών κατά πόσο τα Δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα ανοίξουν στις επιβαρυμένες περιοχές με την Επιτροπή να ανάβει πράσινο φως.

Σε κάθε περίπτωση τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News