ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Ολική επαναφορά το Πάσχα

Ολική επαναφορά το Πάσχα

Αν κάτι προκύπτει από την χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Αλέξη Παπαχελά είναι πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την «τελική επίθεση» έναντι της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα, ώστε από τον Απρίλιο να υπάρξει ολική επαναφορά.

Η εκτενής αναφορά του πρωθυπουργού στον εμβολιασμό που όπως είπε μέχρι το Πάσχα θα έχει ολοκληρωθεί για τους πολίτες άνω των 60, αλλά και η φράση του πως «οι Υπουργοί έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή» και «να μην προκαταλαμβάνουν αποφάσεις» που «λαμβάνονται συλλογικά» δείχνει την βεντάλια του σχεδιασμού σε όλα τα επίπεδα. Ποιος είναι αυτός;  

Αν διαβάσει κάποιος πίσω από τις γραμμές φαίνεται πως στο μυαλό του πρωθυπουργού είναι η ολική επαναφορά το Πάσχα. Το είπε εμμέσως πλην σαφώς με την εξής φράση: «εγώ πιστεύω ότι στο Πάσχα πια, όταν πια θα φτάνουμε στο Πάσχα, δηλαδή αρχές Μαΐου, τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά και πολύ πιο αισιόδοξα». Το περιέγραψε όμως κυρίως με διαφορετικά κομμάτια του παζλ.

Πρώτον, οι κρίσιμες κοινωνικές ομάδες και κυρίως οι άνω των 60 θα έχουν εμβολιαστεί έως τότε. Ηδη προέβλεψε πως τέλος Μαρτίου, δηλαδή περίπου ένα μήνα πριν το Πάσχα, θα έχουν εμβολιαστεί 1.700.000 συμπολίτες μας. Δεύτερον, ο πρωθυπουργός προέβλεψε πως ο τουρισμός θα ανοίξει πιο νωρίς φέτος, καθώς αναφέρθηκε σε διμερείς συνεργασίες με χώρες ώστε να εφαρμοστεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί με το Ισραήλ.

Ενδεικτικά ανέφερε το Ηνωμένο Βασίλειο. Προέβλεψε μάλιστα πως ο τουρισμός από το Ισράηλ μπορεί να ξεκινήσει από τον Απρίλιο, όταν πέρυσι ξεκίνησε τον Ιούνιο. «Ο τουρισμός βάσει του σχεδιασμού θα ανοίξει πιο νωρίς από πέρυσι, καθώς ο σχεδιασμός περιλαμβάνει διμερείς συμφωνίες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού όπως με το Ισραήλ και ο καιρός θα είναι σύμμαχος ώστε πολλές δραστηριότητες να γίνονται σε ανοιχτούς χώρους» ανέφερε συγκεκριμένα.  

Ο τρίτος λόγος για ολική επαναφορά τoν Μάιο έχει να κάνει με αυτό το τελευταίο, τον καλό καιρό. Ο υψηλός εμβολιασμός σε συνδυασμό με το καλοκαίρι, θα επιτρέψει την επιστροφή σε πλήρη δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως της εστίασης.  

Ανοιχτό παράθυρο  

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό παράθυρο για οικονομικά και πολιτικά στην διαχείριση της κρίσης μόλις ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός. Συγκεκριμένα ερωτηθείς εάν θα υπάρχει κάποιος εμβολιασμός του προσωπικού που δουλεύει σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και ούτω καθεξής, απάντησε πως «τώρα οι προτεραιότητες -και θέλω να το τονίσω αυτό- είναι αμιγώς υγειονομικές. Δεν παρεμβαίνουμε καθόλου, ό,τι μας λέει η Επιτροπή κάνουμε. Όταν όμως θα έχουμε λύσει το ζήτημα των ευάλωτων τότε ενδεχομένως να υπεισέλθουν άλλοι παράγοντες πιο πολιτικοί ή πιο οικονομικοί».

Τέλος, όσον αφορά την οικονομία ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου μνημονίου, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει πρόβλημα δανεισμού και χρηματοδότησης των αναγκών μας, ενώ προέβλεψε πως θα εξακολουθήσει να υπάρχει δημοσιονομική χαλαρότητα για τουλάχιστον δύο χρόνια.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News