Πολιτική Δευτέρα 8/02/2021, 14:48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης για Κυπριακό: Ανεδαφική η θέση περί δύο κρατών

Κ. Μητσοτάκης για Κυπριακό: Ανεδαφική η θέση περί δύο κρατών

«Κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική και πράξη δικαιοσύνης για τον κυπριακό λαό» χαρακτήρισε την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη μετά την συνάντηση που είχαν ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την προσήλωση της Αθήνας στις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Επανέλαβε ότι «μόνη βιώσιμη λύση είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με τα γνωστά απαράβατα χαρακτηριστικά: πολιτική ισότητα, ένα κράτος με διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια και με την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Δυστυχώς, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης «η στάση της Τουρκίας και του επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων βρίσκεται- τουλάχιστον αν ακούσει κανείς τις δημόσιες τοποθετήσεις – εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, εμμένοντας στην ανεδαφική λύση των δύο κρατών, κάτι που απορρίπτουν όχι μόνον η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά ο ΟΗΕ και η Ε.Ε.».

Παρέπεμψε μάλιστα σε πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος παρατήρησε πως «όσοι μιλούν για δύο κράτη δεν ρώτησαν την Ε.Ε. όπου η Κύπρος εντάχθηκε ως ενιαίο κράτος».

«Η Άγκυρα και ο κ. Τατάρ θα πρέπει να γνωρίζουν πως η επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου νοείται αποκλειστικά και μόνο εντός των υφιστάμενων και δεσμευτικών ορίων» επισήμανε, συμπληρώνοντας πως η λύση θα πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων. Παράλληλα, συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αμετακίνητη κοινή θέση Ελλάδας και Κύπρου παραμένει «η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων στις αμιγώς κυπριακές υποθέσεις».

«Και φυσικά προαπαιτούμενο της επανένωσης αποτελεί η πλήρης και ταχεία απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων» πρόσθεσε, λέγοντας πως οι παραπάνω θέσεις «ορίζουν και τη στάση της μας στις διαπραγματεύσεις που επιχειρεί να επανεκκινήσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών».

Ανέφερε ακόμη πως η Ελλάδα θα είναι «παρούσα στις διερευνητικές επαφές για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών» στις οποίες «προσέρχεται με ειλικρινή διάθεση και μηδενική αφέλεια».

«Εκεί θα δοκιμαστεί η συνέπεια της Τουρκίας» τόνισε και συμπλήρωσε πως η Ελλάδα απέδειξε έμπρακτα πως οι σχέσεις καλής γειτονίας και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου μπορεί να επιλύσουν χρονίζουσες διαφορές, επικαλούμενος τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Επισήμανε παράλληλα πως «τα τριμερή σχήματα συνεργασίας είναι σχήματα ειρήνης και δεν αποκλείουν επί της αρχής κανέναν».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News