Πολιτική Παρασκευή 5/07/2024, 09:52
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκε το ν/σ για την ταχύτερη έκδοση δικαστικών αποφάσεων

Ψηφίστηκε το ν/σ για την ταχύτερη έκδοση δικαστικών αποφάσεων

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Κωδικοποίηση διατάξεων για το Συμβούλιο Επικρατείας, Μεταφορά διαφορών στα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια, Ρυθμίσεις για πιλοτική ή κατόπιν προδικαστικού ερωτήματος δίκη ενώπιον του ΣτΕ». Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός του ΣτΕ και η ταχύτερη έκδοση των δικαστικών αποφάσεων.

Υπέρ της αρχής του τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ ενώ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης το καταψήφισαν. Τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, όσο και ο υφυπουργός, Γιάννης Μπούγας, υπεραμύνθηκαν της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, τονίζοντας ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι ζωτικός χώρος προάσπισης του κράτους δικαίου και της διασφάλισης των ατομικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών και συνδέεται με υποθέσεις μείζονες που έχουν σχέση με την οικονομία».

Παράλληλα, επισήμαναν την ανάγκη εκσυγχρονισμού του ΣτΕ και έκαναν λόγο για μία σημαντική μεταρρύθμιση μετά από 95 χρόνια από την ίδρυσή του.

Από την πλευρά τους τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, το χαρακτήρισαν πρόχειρο και αποσπασματικό, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα του και την επίτευξη του στόχου για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

Η κριτική της Αντιπολίτευσης εστιάστηκε κυρίως «στην μη επαρκή και ουσιαστική διαβούλευση», στην «ακυρωτική διαδικασία που δημιουργεί κοινωνικές ανισότητες σε βάρος των οικονομικά αδύνατων πολιτών», και «στον περιορισμό των σελίδων των δικογράφων».

moneyreview.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News