Πολιτική Παρασκευή 31/05/2024, 10:28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Εξετάζουμε ένα νέο διευρυμένο πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Κυρ. Μητσοτάκης: Εξετάζουμε ένα νέο διευρυμένο πρόγραμμα «Σπίτι μου»

«Η κυβέρνηση διερευνά χρηματοδοτικές δυνατότητες από την Ευρώπη για τη διεύρυνση του προγράμματος «Σπίτι μου» ώστε να αφορά περισσότερους. Το ζήτημα είναι βάλουμε περισσότερα σπίτια στην αγορά», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο ζήτημα των ενοικίων.

Όπως είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Παρασκευής, το υπάρχον πρόγραμμα «Σπίτι μου» ήταν επιτυχημένο. Το νέο πρόγραμμα, διευκρίνισε, θα επεκταθεί και θα έχει μεγαλύτερη περίμετρο από το προηγούμενο.

Αναφορικά με τα Airbnb επανέλαβε ότι «το μελετάμε για να βάλουμε λελογισμένους περιορισμούς ώστε να αυξηθούν τα σπίτια για μακροχρόνια ενοικίαση».

Για την ακρίβεια

Ερωτηθείς για το ζήτημα της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η «ακρίβεια είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο» και ότι «το πρώτο πρόβλημα παντού σήμερα είναι το κόστος διαβίωσης». Σημείωσε ότι βασικό ζήτημα είναι το γεγονός ότι «ξεκινήσαμε με μια χαμηλή βάση λόγω της δεκαετούς κρίσης» και πως «αυτό καλούμαστε να διαχειριστούμε».

Οσον αφορά τις τιμές, υποστήριξε ότι «η κατάσταση τον τελευταίο μήνα φαίνεται να πηγαίνει κάπως καλύτερα» και δήλωσε ότι του «έκανε εντύπωση» το γεγονός ότι η επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν για τα υπερκέρδη των πολυεθνικών «αντιμετωπίστηκε υποτιμητικά από την αντιπολίτευση».

Το πρόγραμμα Κασσελάκη μας οδηγεί στη χρεοκοπία

Ερωτηθείς για το ζήτημα του ΦΠΑ, ξεκαθάρισε ότι «η μείωση του ΦΠΑ στοιχίζει πάρα πολλά στα δημόσια ταμεία» και κάλεσε όποιον εισηγείται κάτι τέτοιο «να πει ποιους φόρους θα αυξήσει και ποια επιδόματα θα μειώσει». Εξαπέλυσε, μάλιστα, δριμεία επίθεση στην αντιπολίτευση υποστηρίζοντας ότι «το κόστος του προγράμματος Κασσελάκη είναι 45 δισ. την τετραετία» και ότι «αν υλοποιούσαμε έστω ένα τμήμα αυτού του προγράμματος, θα επιστρέφαμε στο μνημόνιο και στη χρεοκοπία».

«Μετά την πανδημία, επανερχόμαστε σε μια εποχή δημοσιονομικής κανονικότητας. Όποιος ξεφεύγει από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, μπαίνει σε επιτήρηση», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Για τις ευρωεκλογές

Το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, είναι, «οι εκλογές είναι κρίσιμες γιατί θα καθορίσουν πόσο δυνατή θα είναι η φωνή μας στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια».

«Εχουμε να κάνουμε με μια εθνική κάλπη, ένα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές. Η αντιπολίτευση έχει μετατρέψει αυτές τις εκλογές σε άτυπο δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι «όσο μεγαλύτερο ποσοστό έχει η Ν.Δ. τόσο μεγαλύτερη η ισχύ μας για μεταρρυθμίσεις».

Ως προς τον πήχη των ευρωεκλογών, σχολίασε ότι «εμείς έχουμε βάλει σαφή πήχη, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα», τόνισε ότι «τίποτα δεν θα αλλάξει ως προς τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς» την επόμενη ασχέτως αποτελέσματος και έθεσε τον στόχο η Ν.Δ. να εκλέξει όσο περισσότερους ευρωβουλευτές γίνεται. 

Για την επιστολική ψήφο έκανε λόγο για πετυχημένη τομή ενώ σημείωσε ότι «στόχος είναι και η εφαρμογή και στις εθνικές εκλογές». Ερωτηθείς για το δημογραφικό πρόβλημα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «πολλά έμμεσα μέτρα βοηθούν τις οικογένειες να αποκτήσουν ένα ή και δύο παιδιά». 

Για τα ελληνοτουρκικά

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια της συζήτησης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Αιγαίο», προσθέτοντας ότι «αναμένουμε να δούμε πως θα αποτυπωθεί το απαράδεκτο δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” στα σχολικά βιβλία», ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε στα «θετικά της ελληνοτουρκικής προσέγγισης». Επανέλαβε ότι «προφανώς και θα προχωρήσουμε στα θαλάσσια πάρκα» και ότι «δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός για το τι θα κάνουμε εντός της ζώνης εθνικής κυριαρχίας». 

Για τα Τέμπη

«Το αίτημα της κοινωνίας για τα Τέμπη είναι να αποδοθεί Δικαιοσύνη», υποστήριξε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για το θεμά, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι θέλει να εργαλειοποιήσει το ζήτημα των Τεμπών, αναφερθείς και στο περιστατικό σε ομιλία του στην Κέρκυρα και τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Για τον ανασχηματισμό

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, μετά τις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Έχουμε ακόμα 3 χρόνια κυβερνητικής θητείας. Ξέρετε ότι δεν μου αρέσουν οι συχνές αλλαγες αλλά όταν διαπιστώνω προβλήματα γίνονται παρεμβάσεις. Δεν σχετίζεται με την εκλογική επίδοση. Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, τη Δευτέρα, τα κεφάλια κάτω και επιστροφή 100% στο κυβερνητικό έργο». 

Τέλος, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι η φράση της περί «αλαζονείας του 41%» αναφέρεται επί της ουσίας στους ίδιους τους πολίτες. «Ο κ. Κασσελάκης δεν έχει εκλεγεί πουθενά. Εγώ εκλέγομαι 20 χρόνια και ελέγχεται το πόθεν έσχες μου. Δεν είναι λίγο παράξενο να μιλάει για αλαζονεία κάποιος ο οποίος μιλάει με αυτόν τον τρόπο;», διερωτηθήκε. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News