Πολιτική Πέμπτη 30/05/2024, 14:30
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού

Π. Μαρινάκης: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού

«Ολοκληρώθηκαν οι αιτήσεις για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και μετά την επίλυση κάποιων μηχανογραφικών προβλημάτων που αντιμετωπίστηκαν, ξεκινούν τις αμέσως επόμενες μέρες οι καταβολές στις δικαιούχους μητέρες οι οποίες είναι και ασφαλιστικά ενήμερες και γέννησαν ή υιοθέτησαν από τις 24/9 2023 και έπειτα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Τόνισε ότι οι πληρωμές θα αφορούν τόσο το αναλογούν μηνιαίο ποσό όσο και τα αναδρομικά ενώ από τον επόμενο μήνα θα συνεχίσουν να καταβάλλονται οι μηνιαίες δόσεις και υπογράμμισε πως «σε κάθε περίπτωση τονίζουμε πως όσες δικαιούνται το επίδομα δε θα χάσουν χρήματα». Υπενθύμισε ότι για πρώτη φορά στις δικαιούχους του επιδόματος εντάσσονται ο ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες μητέρες, οι οποίες θα λάβουν επίδομα ίσο με τον κατώτατο μισθό δηλαδή 830 ευρώ για εννέα μήνες.

Για την ανακοίνωση της έναρξης λειτουργίας του νέου Ταμείου Επιχειρηματικότητας μίλησε στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ αναμένεται ότι θα διατεθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις δάνεια ύψους 2,2 δισεκ ευρώ, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, διευρύνοντας τον κύκλο των χρηματοδοτούμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την περίμετρο δανεισμού τους. «Είναι η πρώτη φορά που παρέχεται ο συνδυασμός της εγγύησης του δανείου με την επιδότηση του επιτοκίου», τόνισε.

«Η έναρξη λειτουργίας του νέου Ταμείου Επιχειρηματικότητας, αποτελεί ακόμα μια έμπρακτη απόδειξη της στρατηγικής σημασίας που αποδίδει η Κυβέρνηση στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, και δη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι «ξεπέρασε τις 110.000 ο αριθμός των επιστολικών ψήφων που έχουν ήδη παραληφθεί από το κέντρο διαλογής στο Περιστέρι. «Η διαδικασία συνεχίζεται ομαλά και καθημερινά, παραλαμβάνονται χιλιάδες φάκελοι επιστολικής ψήφου από Έλληνες εκλογείς σε κάθε γωνιά της υφηλίου. Υπενθυμίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία για την αποστολή του ψηφοδελτίου μέσω παραλαβής από κούριερ για τους κατοίκους της επικράτειας είναι η Δευτέρα 3 Ιουνίου και η Τρίτη 4 Ιουνίου αν επιλέξουν να παραδώσουν τον φάκελο σε κατάστημα των εταιρειών ταχυμεταφοράς».

Μίλησε επίσης για την υποχρέωση των ιδιοκτητών οικοπέδων να έχουν καθαρίσει το οικόπεδό τους μέχρι τις 30 Ιουνίου, οι οποίοι πρέπει να δηλώσουν ότι πραγματοποίησαν τον καθαρισμό στην ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί. «H υποβολή των δηλώσεων γίνεται στην πλατφόρμα akatharista.gov.gr είτε μέσω gov.gr στην ενότητα “Πολίτης και Καθημερινότητα” και ακολούθως στο “Περιβάλλον και Ποιότητα ζωής” και λήγει στις 30 Ιουνίου.Εφόσον κάποιος ιδιοκτήτης δεν έχει ήδη μεριμνήσει για τον καθαρισμό του οικοπέδου του, θα επιβαρυνθεί, σύμφωνα με την πυροσβεστική διάταξη, με το ανάλογο πρόστιμο και, εφόσον έχει ήδη πραγματοποιήσει τον καθαρισμό και δεν το δηλώσει στην πλατφόρμα, ομοίως θα του καταλογιστεί πρόστιμο».

Υπογράμμισε πως «η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και μάλιστα είχαμε ήδη αρκετές εστίες πυρκαγιάς, οι οποίες ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν από την Πυροσβεστική έγκαιρα». Και είπε χαρακτηριστικά: «Πάνω από όλα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, οι περιουσίες των συμπολιτών μας και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας. Και όλοι -στο μέτρο που μας αναλογεί- πρέπει να συνδράμουμε σ’ αυτό το στόχο».

Στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «έως σήμερα περισσότεροι από 10.000 αναζητούντες εργασία και πάνω από 1.700 επιχειρήσεις έχουν εγγραφεί στη νέα καινοτόμο εφαρμογή της ΔΥΠΑ JOBmatch. Η νέα αυτή, δωρεάν εφαρμογή έχει σκοπό την άμεση διασύνδεση, μέσω κινητών και tablets, των επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης με όσους ψάχνουν για δουλειά σε αντίστοιχες ειδικότητες. Οι επιχειρήσεις δημιουργούν το προφίλ τους εντός της εφαρμογής και «ανεβάζουν» τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ενώ το 2019 η πολυπληθέστερη μισθολογική κατηγορία ήταν εκείνη στην οποία οι εργαζόμενοι αμείβονταν με μισθούς έως 700 ευρώ, τώρα η πολυπληθέστερη κατηγορία είναι εκείνη στην οποία οι εργαζόμενοι αμείβονται με μισθούς 1000 έως 3000 ευρώ. Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε σταθερά το πρόγραμμά μας ώστε να καταφέρουμε να συγκλίνουμε με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και σε επίπεδο μείωσης ανεργίας και σε επίπεδο μισθολογικών απολαβών, προκειμένου να μπορέσουμε να φτάσουμε στο τέλος της τετραετίας ο κατώτατος μισθός να είναι 950 ευρώ και ο μέσος μισθός 1500».

Πριν ολοκληρώσει την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «ανοίγει αύριο η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για το επίδομα παιδιού. Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στην αίτηση για το έτος 2024 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2022»

Επίσης πως αύριο « Παρασκευή 31 Μαΐου, θα καταβληθούν τα επιδόματα για τον μήνα Μάϊο, συνολικού ύψους σχεδόν 317εκ. ευρώ σε περίπου 1,3 εκ. δικαιούχους. Μεταξύ των επιδομάτων που θα καταβληθούν είναι για το πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού, το πρόγραμμα γέφυρα, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα παιδιού και το επίδομα στέγασης».

Κλείνοντας ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός σήμερα επισκέπτεται το Αίγιο, την Πάτρα και τον Πύργο Ηλείας. Το Σάββατο 1 Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί το Ηράκλειο Κρήτης, το Ρέθυμνο και τα Χανιά ενώ την Κυριακή 2 Ιουνίου, θα παραχωρήσει διακαναλική συνέντευξη Τύπου, από τα Χανιά στις 11:00».

«Δεν θα επιτρέψουμε να επιστρέψει η χώρα σε ημέρες χρεοκοπίας»

«Δεν θα επιτρέψουμε να επιστρέψει η χώρα σε ημέρες χρεοκοπίας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στο briefing των πολιτικών συντακτών απαντώντας σε ερώτηση για την κατηγορία από την κυβέρνηση ότι το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία. «Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι κοστολογήσεις, οι ίδιοι οι αριθμοί και η πραγματικότητα. Αυτά, που τάζει με μανδύα lifestyle και λαϊκιστικής ρητορικής ο ΣΥΡΙΖΑ κοστίζουν πολλά εκατομμύρια ευρώ, 45 δισεκατομμύρια σε βάθος 4ετίας το οικονομικό του πρόγραμμα, άλλα 9 δισ κοστίζει τυχόν επαναφορά 13ου και 14ου μισθού σε βάθος 4ετίας και άλλα 11 δισ η επιπρόσθετη δαπάνη 5% του ΑΕΠ για την Υγεία. Δεν υπάρχουν λεφτόδενδρα, ειδάλλως θα τα είχαμε εντοπίσει και εμείς και επίσης είναι προφανές ότι δεν έχει ειπωθεί κάτι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το που θα βρει τα χρήματα. Δεν χρειάζεται να γκρεμίσουμε αυτά που έχουμε χτίσει επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ψήφους» είπε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης. Αναφορικά με τη στάση εργασίας των αναισθησιολόγων στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαία Κυριακού», αλλά και τις σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, ‘Αδωνι Γεωργιάδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διεμήνυσε ότι «θα γίνει ό,τι χρειαστεί από το Υπουργείο Υγείας και πολύ καλά κάνει και ο Υπουργός προκειμένου να μην μείνουν πίσω τα χειρουργεία των παιδιών. Δεν είναι πάνω από τη Δημόσια Υγεία η επαναστατική γυμναστική, που έχει κουράσει».

Σε ερώτηση για το πρόστιμο σε βάρος του Υπουργείου Εσωτερικών και της ευρωβουλευτού της ΝΔ, ‘Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου σχετικά με την υπόθεση διαρροής emails εκλογέων, ο κ. Μαρινάκης επέμεινε ότι η απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων απέδειξε ότι η εν λόγω υπόθεση δεν αφορούσε στην ασφάλεια της εκλογικής διαδικασίας, ούτε και στην επιστολική ψήφο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News