Πολιτική Δευτέρα 29/04/2024, 15:19
ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Ευρωεκλογές: «Αξιοποίησε την ψήφο σου» για τη διατήρηση της Δημοκρατίας

Ευρωεκλογές: «Αξιοποίησε την ψήφο σου» για τη διατήρηση της Δημοκρατίας

Από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου του 2024 περισσότεροι από 370 εκατομμύρια άνθρωποι στα 27 κράτη μέλη θα κληθούν να ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές. Θέλοντας να ενημερώσει τους πολίτες της ΕΕ και να τους παρακινήσει να ψηφίσουν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κήρυξε σήμερα Μ. Δευτέρα την έναρξη της δεύτερης φάσης της θεσμικής επικοινωνιακής στρατηγικής του.

Με το σύνθημα «Αξιοποίησε την ψήφο σου. Για να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα» η δεύτερη φάση της εκστρατείας τονίζει πόσο σημαντική είναι η δημοκρατία. Η επικοινωνία του Κοινοβουλίου στηρίζεται σε μια πολύπλευρη προσέγγιση: ενημερώσεις για τα ΜΜΕ, διαφημίσεις σε ψηφιακά μέσα, σύμπραξη με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση κοινωνικών ομάδων και εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα ώστε να ανταποκρίνονται στα ενδιαφέρονται των πολιτών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος ξεχωρίζει το 4λεπτο φιλμ με τίτλο «Αξιοποίησε την ψήφο σου», στο οποίο ηλικιωμένοι πολίτες από διάφορες χώρες της ΕΕ καταθέτουν τις προσωπικές τους μαρτυρίες για τη δημοκρατία, αφηγούμενοι τις ιστορίες τους για τη δημοκρατία στις νεότερες γενιές και τονίζοντας ότι κανένας δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένο το δημοκρατικό αυτό δικαίωμα.

«Η δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σήμερα μεγαλύτερη σημασία από ποτέ. Η ψήφος σας θα καθορίσει την πορεία που θα ακολουθήσει η Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια. Θα κρίνει σε ποια Ευρώπη θέλουμε να ζήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola. «Μην αφήσετε κάποιον άλλον να αποφασίσει για εσάς. Ψηφίστε στις 6-9 Ιουνίου 2024. Κάθε ψήφος μετράει».

Συλλογικό καθήκον

Μπροστά στις διαρκώς εξελισσόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ και με τις εκλογές του Ιουνίου να πλησιάζουν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναβεβαιώνει την προσήλωσή του στην ενθάρρυνση του διαλόγου, της ενότητας και της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. Το σύνθημα «Αξιοποίησε την ψήφο σου. Για να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα.» υπενθυμίζει με ηχηρό τρόπο ότι η δημοκρατία είναι μια πολύτιμη παρακαταθήκη που πρέπει να φροντίζουμε και να υπερασπιζόμαστε όλοι μας.

«Η δημοκρατία αποτελεί συλλογικό μας καθήκον, όχι απέναντι σε μια συγκεκριμένη πολιτική ιδέα ή έναν συγκεκριμένο σκοπό, αλλά ένα καθήκον που έχουμε ο ένας απέναντι στον άλλον», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jaume Duch. «Η ευρωπαϊκή δημοκρατία μας ενώνει περισσότερο απ’ όσο πιστεύουμε: πέρα από σύνορα, πέρα από πολιτικές ευαισθησίες και πέρα από γενιές. Σε εποχές πόλωσης, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα, είναι εύκολο να το ξεχνά κανείς αυτό. Η εκστρατεία μας έχει ως στόχο να μας υπενθυμίσει όλα αυτά που μας ενώνουν».

Αυτό ακριβώς αναδεικνύει και το κεντρικό βίντεο της εκστρατείας: ρίχνει φως στην ταραγμένη ιστορία πολλών ευρωπαϊκών χωρών που έζησαν ένοπλες συγκρούσεις ή περιορισμούς στις ατομικές ελευθερίες, επισημαίνοντας πόσο εύθραυστη είναι η δημοκρατία, αν δεν την συντηρούμε ενεργά.

Αυξάνεται το ενδιαφέρον για τις ευρωπαϊκές εκλογές

Το 2019 συμμετείχαν στις εκλογές πάνω από τους μισούς πολίτες που είχαν δικαίωμα ψήφου (50,6%). Την άνοιξη του 2024, η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα τις ευρωπαϊκές εκλογές (στην οποία συμμετείχαν 26.000 πολίτες από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ) έδειξε ότι πάνω από το 60% των Ευρωπαίων πολιτών ενδιαφέρεται για τις εκλογές που θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου του 2024. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά έντεκα ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την άνοιξη του 2019, τρεις μήνες πριν από τις προηγούμενες ευρωπαϊκές εκλογές. Επιπλέον, το 71% δηλώνει ότι είναι πιθανό να ψηφίσει, ποσοστό επίσης μεγαλύτερο κατά 10 μονάδες.

Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ακόμη ότι τέσσερεις στους πέντε Ευρωπαίους πολίτες συμφωνούν ότι «η συμμετοχή στις εκλογές είναι σημαντική για να διαφυλαχθεί η δημοκρατία» (81%) και ότι «η συμμετοχή στις εκλογές είναι σημαντική για να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές» (84%). Τέλος, πάνω από οκτώ στους δέκα πολίτες (81%) πιστεύουν ότι η προσέλευση στις κάλπες είναι ακόμη πιο σημαντική λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης.

Το τετράλεπτο φιλμ «Αξιοποίησε την ψήφο σου» και εννέα ακόμη συντομότερες εκδοχές του για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξεκίνησε να μεταδίδεται σε όλα τα κράτη μέλη στις 29 Απριλίου 2024.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

K. Μητσοτάκης για Ευρωεκλογές: Η αποχή δεν είναι απάντηση

Εκπνέει απόψε η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News