Πολιτική Δευτέρα 29/04/2024, 12:00
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Μπόνους παραγωγικότητας στους δημοσίους υπαλλήλους

Μητσοτάκης: Μπόνους παραγωγικότητας στους δημοσίους υπαλλήλους

Eιδικό μπόνους παραγωγικότητας στους δημοσίους υπαλλήλους ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ αναφέρθηκε και στην εθνική στρατηγική για τα ΑμεΑ, την αποδοτικότητα των μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τη λήξη της προθεσμίας για επιστολική ψήφο και τoν εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε  ότι νέο μπόνους θα μπορούν να λαμβάνουν υπάλληλοι, αλλά και τμήματα που επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους. «Σκοπός μας να επιβραβεύσουμε τους δημοσίους υπαλλήλους, που όχι μόνο πιάνουν, αλλά συχνά ξεπερνούν τους στόχους που έχουμε θέσει», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Γίνεται ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση ενός πιο αποτελεσματικού, πιο λειτουργικού κράτους, κάτι στο οποίο συγκλίνουν από την πλευρά τους και τα νέα κίνητρα στο δημόσιο, τα οποία θα εισηγηθεί η υπουργός Εσωτερικών», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η αξιολόγηση λοιπόν αποδεικνύουμε ότι έχει πρωτίστως και έναν χαρακτήρα ενθαρρυντικό και δημιουργικό και σκοπός μας είναι πάντα να μπορούμε να επιβραβεύουμε εκείνους τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι όχι απλά πετυχαίνουν αλλά συχνά ξεπερνούν τους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει. Και βέβαια θα ήθελα να τονίσω με αυτή την ευκαιρία ότι προχωρά κανονικά η διαδικασία ανάδειξης νέων διοικήσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι στις ευρωεκλογές θα κριθεί πόσο δυνατές θα είναι οι ελληνικές φωνές στην Ευρώπη αλλά και το πόσο σταθερό θα είναι το πολιτικό σκηνικό ώστε η Ελλάδα να μείνει σε τροχιά προόδου.

Άσκησε δε κριτική και στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας: «Στα λεφτόδεντρα που φυτρώνουν με μεγαλύτερη ταχύτητα στον κήπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμείς οφείλουμε να απαντάμε χρησιμοποιώντας τη γλώσσα της αλήθειας και να δείξουμε την πραγματικότητα με την αύξηση των εισοδημάτων». 

«Η ατζέντα της μηνιαίας μας συνεδρίασης περιλαμβάνει και πάλι πολλά θέματα τα οποία από διαφορετικές αφετηρίες επικεντρώνονται στον κεντρικό στόχο της πολιτικής μας που δεν είναι άλλος από το να βελτιώνεται η καθημερινή ζωή των πολιτών υπερβαίνοντας παθογένειες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν ώστε με τολμηρές μεταρρυθμίσεις, η χώρα μας να προσεγγίζει σταδιακά τα δεδομένα των προηγμένων κρατών της Ευρώπης», ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Αύριο η ολομέλεια της Βουλής συζητά ένα πολύ σημαντικό ν/σ, το νέο δικαστικό χάρτη, μια αλλαγή που καθυστέρησε παραπάνω από 110 χρόνια, από τότε που ο Ελευθέριος Βενιζέλος επιχείρησε να ενοποιήσει τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία και αυτή τη μεγάλη τομή προωθεί τώρα η κυβέρνηση με στόχο να επιταχυνθεί ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης έως και 30% ως το 2027», πρόσθεσε.

Τον ίδιο στόχο εξυπηρετεί και το νέο σχέδιο νόμου που εισηγείται ο αρμόδιος υπουργός με ρυθμίσεις που αφορούν πλέον το Συμβούλιο της Επικρατείας, εκεί που η ταχύτερη έκδοση των αποφάσεων έχει και άμεσο οικονομικό αντίκτυπο στην πρόοδο των μεγάλων έργων, στην προσέλκυση επενδύσεων, προϋποθέσεις απαραίτητες για να μείνει η οικονομία σε τροχιά σημαντική ανάπτυξης αλλά και να θωρακιστεί το κράτος δικαίου», τόνισε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το νέο πλαίσιο θέτει αυστηρές προϋποθέσεις, περιορίζει τις αναβολές και αναθέτει συγκριμένες υποθέσεις σε συγκεκριμένους δικαστές ώστε να διευκολύνεται η ευθύνη, ο έλεγχος και η λογοδοσία, πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θέλησε να ξεχωρίσει από την ατζέντα της συνεδρίασης και το σχέδιο «Μία Ελλάδα για όλους», που περιλαμβάνει 170 δράσεις της πολιτείας για τους συμπολίτες μας με αναπηρία. «Ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένους δείκτες, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής, τα οποία και θα εποπτεύονται κεντρικά από τη γραμματεία της κυβέρνησης έχοντας ως κεντρικό σκοπό στη διάρκεια της δεύτερης θητείας μας τη διπλή σύγκλιση. Αναφέρομαι στην προσπάθεια ώστε η εθνική στρατηγική για άτομα με αναπηρία να καλύψει το χαμένο έδαφος σε δύο πεδία: από τη μια πλευρά τα εθνικά δεδομένα να προσεγγίσουν τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και από την άλλη η ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί με εκείνη του γενικού πληθυσμού κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης και της εργασίας, όπου δυστυχώς υπολειπόμαστε ακόμη αρκετά».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη: «Συνεχίζουμε λοιπόν την πορεία των μεγάλων αλλαγών με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και ταχύτητα ενόψει και των ευρωεκλογών του Ιουνίου, εκεί που προφανώς θα κριθεί πόσο δυνατές και αποτελεσματικές θα είναι οι φωνές των ελληνικών διεκδικήσεων στην Ευρωβουλή, αλλά σε έναν βαθμό θα κριθεί και το πόσο σταθερό είναι το πολιτικό σκηνικό ώστε η πατρίδα μας να μείνει σε τροχιά προόδου πλησιάζοντας με σιγουριά όλο πιο κοντά στην Ευρώπη».

Ανέφερε ότι από σήμερα λειτουργεί και η νέα έκδοση του e-katanalotis.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η μεγαλύτερη διαφάνεια οδηγεί σε περισσότερο ανταγωνισμό και τελικά σε μειωμένες τιμές και υπογράμμισε: «Μένουμε λοιπόν με κάθε τρόπο δίπλα στον πολίτη αναγνωρίζοντας ότι η ακρίβεια εξακολουθεί να είναι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία και ότι ναι μπορεί να μην έχουμε φθάσει ακόμα εκεί που θέλουμε, στην υγεία, στην παιδεία ή στο κράτος αλλά πρέπει να θυμίζουμε τα σημαντικά βήματα που γίνονται παντού από την άμυνα, το μεταναστευτικό, τα μέτρα κατά της βίας, τις σημαντικές επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ μέχρι την οικονομία, τα μεγάλα έργα την ψηφιοποίηση του δημοσίου. Οδηγοί μας πάντα είναι τα ρήματα ακούμε και προσπαθούμε γι αυτό και αντιμετωπίζουμε και την ψήφο της επόμενης αναμέτρησης ως μία εντολή για λιγότερα λάθη και περισσότερη δουλειά. Δουλειά που προφανώς θα τη συνεχίσουμε και στο διάστημα που έρχεται», κατέληξε ο πρωθυπουργός κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News