Πολιτική Παρασκευή 26/04/2024, 20:39
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σάρκα και οστά παίρνουν 4 δράσεις προληπτικού ελέγχου 

Σάρκα και οστά παίρνουν 4 δράσεις προληπτικού ελέγχου 

Τέσσερις δράσεις προληπτικού ελέγχου για τον ελληνικό πληθυσμό θα «τρέχουν» παράλληλα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους καθώς ενεργοποιείται η σχετική διαδικασία η οποία έχει θεσμοθετηθεί εδώ και 2 χρόνια. Πρόκειται για το Εθνικό Πρόγραμμα Προλαμβάνω που περιλαμβάνει τις δράσεις προληπτικού ελέγχου για καρκίνο μαστού, τραχήλου μήτρας, παχέος εντέρου  για καρδιαγγειακά νοσήματα. 

Μάλιστα σήμερα Παρασκευή 26/4, παρόντος του Πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτακη και του Υπ. Υγειας, Αδ. Γεωργιάδη, σε εκδήλωση στο Ίδρυμα Ε&Β Γουλανδρή,  η αναπληρώτρια υπουργό υγείας κα Ειρήνη Αγαπηδάκη ανακοίνωσε τις ημερομηνίες αποστολής των επόμενων SMS για εξετάσεις. 

Είναι ένα να μοντέλο εστιάζουμε στην Υγεία από την εστίαση στη νόσο και τη θεραπεία, ανέφερε η κα Αγαπηδάκη.

Όπως ανέφερε τα προγράμματα τώρα πραγματοποιούνται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, στη συνέχεια με άλλους χρηματοδοτικούς πόρους.

Η κα Αγαπηδάκη ανακοίνωσε πως οι γυναίκες δικαιούχες θα λάβουν μηνύματα εντός του Μαΐου για έλεγχο για τον καρκίνο της μήτρας αλλά και όσες εμπίπτουν στα διευρυμένα κριτήρια για έλεγχο του καρκίνου του μαστού. 

Ειδικότερα για τον καρκίνο του Μαστού: Διευρύνονται τα ηλικιακά όρια από 50-69 σε 45-74.  8 Μαΐου ξεκινά η αποστολή των SMS στις νέες δικαιούχους.

Πάνω από 300 χιλιάδες υπεβλήθησαν σε ψηφιακή μαστογραφία και σε 20 χιλιάδες  εντοπίστηκαν ευρήματα.

Στόχος είναι έως το τέλος του 2025 να έχουν γίνει 1,3 εκατομμύρια δωρεάν διαγνωστικές εξετασεις σε γυναίκες.

Στις 13 Μαΐου ξεκινά η αποστολή μηνυμάτων σε δικαιούχες για έλεγχο για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας.

Στοχεύει 2,5 εκατομμύρια γυναίκες 21 έως 65 ετών.

Σε ό,τι αφορά την πρόληψη του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου θα πρώτα μηνύματα θα αποσταλούν την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, αφορά καθεμιά και κάθε πολίτη 50 έως 69 ετών. 

Το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων και αφορά όλους τους πολίτες 30 έως 70 ετών. 

Ετοιμάζεται πρόγραμμα ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα. Θα χρίσει πιλοτικά σε 4 νοσοκομεία και όπως είπε η κα Αγαπηδάκη είναι έτοιμο το επιστημονικό πρωτόκολλο.

«Η πρόληψη αποτελεί εδώ και δεκαετίες τον φτωχό συγγενή της αντίληψης που έχουμε για το σύστημα υγείας», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως το ζητούμενο είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να μην μπούμε στο νοσοκομείο ή αν μπούμε να το αντιμετωπίσουμε καλύτερα.

«Τι είναι αυτό που μας αποτρέπει να κάνουμε το αυτονόητο;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: 

«Ο φόβος ή η αλαζονεία ότι δεν θα συμβεί σε εμάς. Πρωτίστως όμως είναι ο φόβος και αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Και εδώ έρχεται η πολιτεία με ένα βαρύ και ακριβό πρόγραμμα», εκτίμησε.

Έκανε έκκληση σε όσες γυναίκες έλαβαν μήνυμα για έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού και δεν το αξιοποίησαν. «Μιλήσαμε για τις 300 χιλιάδες γυναίκες που ανταποκρίθηκαν αλλά δεν μιλήσαμε για το 1 εκατομμύριο που δεν ανταποκρίθηκε. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε επίσης στον εμβολιασμό κατά του HPV γι’ τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, την εξέταση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ αναφέρθηκε και στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.   

«Πέντε παρεμβάσεις, καθοριστικές για να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα:

  • Αν αθλούμαστε ή όχι
  • Αν καπνίζουμε
  • Αν πίνουμε
  • Αν τρώμε υγιεινά
  • Αν είμαστε ή όχι υπέρβαροι» 

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης για το «Προλαμβάνω»: Να επενδύσουμε στην υγεία μας – Η πρόληψη μπορεί να κάνει τη διαφορά

Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι στις συνταγογραφήσεις ακριβών φαρμάκων – Ποιοι θα τους κάνουν

Δικαίωμα στη Λήθη: Ισότιμη πρόσβαση σε δάνεια και ασφάλειες ζωής για πρώην καρκινοπαθείς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News