Πολιτική Παρασκευή 8/03/2024, 17:03
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Παρά τα σημαντικά βήματα, τα έμφυλα στερεότυπα παραμένουν

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Παρά τα σημαντικά βήματα, τα έμφυλα στερεότυπα παραμένουν

Συνάντηση με έξι γυναίκες στη Θεσσαλονίκη είχε την Παρασκευή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εστιατόριο στην περιοχή του Αγίου Παύλου, οι έξι γυναίκες μίλησαν για την απασχόληση και τη διαδρομή της η κaθεμία.

Η κ. Σακελλαροπούλου ρώτησε να μάθει για την καθημερινότητά τους, με τις γυναίκες να μιλούν, μεταξύ άλλων, για τις εμπειρίες τους από την εποχή της καραντίνας, για θέματα ισότητας των φύλων, για τα στερεότυπα που υπάρχουν ακόμη, τη θέση των γυναικών στην οικογένεια, στην εργασία, τον ρόλο των Μέσων Ενημέρωσης, την τέχνη, την εκπαίδευση.

Αναλυτικά, στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συμμετείχαν η συγγραφέας Σοφία Νικολαΐδου, η γιατρός του ΕΚΑΒ Στέλλα Χρηστίδου, η ηθοποιός και σκηνοθέτιδα Ελένη Δημοπούλου, η διοικητική υπάλληλος της Ενωσης Συντακτών Μακεδονίας Θράκης Μαρία Πεκλάρη, η Βασιλική Καρτσιακλή, η οποία έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, ως αρχαιολόγος στο υπουργείο Πολιτισμού και η φοιτήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ Αρτεμησία Μαλιαρού.

Σε ανάρτησή της για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρει μεταξύ άλλων, πως «κάθε χρόνο, αυτή τη μέρα, μέρα τιμής για τις γυναίκες όλου του κόσμου που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο, καλούμαστε να σκεφτούμε την αλήθεια της ζωής τους, της καθημερινότητάς τους, τις ανησυχίες και τα προβλήματά τους».

«Είναι πικρό να διαπιστώνει κανείς ότι, παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει σε όλους τους τομείς, παρά τις κατακτήσεις και την πρόοδο που έχει σημειωθεί, ακόμη παραμένουν ισχυρά τα έμφυλα στερεότυπα, οι διακρίσεις, οι ανισότητες, ο εγκλωβισμός τους σε σχέσεις εξουσίας. Και σε πολλές χώρες ο αποκλεισμός, η σεξουαλική κακοποίηση, η βία, η καταστολή. Σ’ έναν κόσμο που δοκιμάζεται από τους πολέμους, την τρομοκρατία των αυταρχικών καθεστώτων, την αστάθεια και την αβεβαιότητα, η θέση της γυναίκας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη», σημειώνει.

Αναλυτικά η ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας: 

«Κάθε χρόνο, αυτή τη μέρα, μέρα τιμής για τις γυναίκες όλου του κόσμου που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο, καλούμαστε να σκεφτούμε την αλήθεια της ζωής τους, της καθημερινότητάς τους, τις ανησυχίες και τα προβλήματά τους. Tις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, τις νίκες και τις ήττες τους, τις οπισθοχωρήσεις και τις αναδιπλώσεις τους στην πάλη τους για τα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια, την ισοτιμία και την αυτονομία τους. Και είναι πικρό να διαπιστώνει κανείς ότι, παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει σε όλους τους τομείς, παρά τις κατακτήσεις και την πρόοδο που έχει σημειωθεί, ακόμη παραμένουν ισχυρά τα έμφυλα στερεότυπα, οι διακρίσεις, οι ανισότητες, ο εγκλωβισμός τους σε σχέσεις εξουσίας. Και σε πολλές χώρες ο αποκλεισμός, η σεξουαλική κακοποίηση, η βία, η καταστολή. Σ’ έναν κόσμο που δοκιμάζεται από τους πολέμους, την τρομοκρατία των αυταρχικών καθεστώτων, την αστάθεια και την αβεβαιότητα, η θέση της γυναίκας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.

Κι όμως, οι γυναίκες αντιστέκονται, προοδεύουν, διαπρέπουν τόσο σε ατομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Συζητώντας για όλα αυτά που απασχολούν το φύλο μας με τη συγγραφέα Σοφία Νικολαΐδου, τη γιατρό του ΕΚΑΒ Στέλλα Χαριτίδου, την καλλιτεχνική διευθύντρια της θεατρικής ομάδας “Εν δυνάμει” Ελένη Δημοπούλου, την αρχαιολόγο Βασιλική Καρτσιακλή, τη φοιτήτρια στο τμήμα δημοσιογραφίας και ΜΜΕ Αρτεμησία Μαλιαρού και την υπάλληλο της Ενωσης Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης Μαρία Πεκλάρη, τις οποίες συνάντησα στη Θεσσαλονίκη, πήρα κι εγώ δύναμη από τη δύναμή τους και έμπνευση από τις ιδέες και το σθένος τους. Και επιβεβαίωσα, για μια ακόμη φορά, τη βαθιά μου πεποίθηση ότι ο αγώνας για την ισότητα των φύλων είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας. Μια μάχη που αφορά τον καθένα και απαιτεί την ενεργή υποστήριξη όλων μας».

Πηγή: kathimerini.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News