Πολιτική Παρασκευή 2/02/2024, 08:32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών

Νέα μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών

Ενώ εκατοντάδες αγρότες, οι οποίοι είχαν φθάσει με τα τρακτέρ τους χθες στη Θεσσαλονίκη από διάφορες περιοχές της χώρας, πολιορκούσαν την Agrotica που άνοιξε τις πύλες της, o υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωνε το χρονοδιάγραμμα για τα ποσά που θα καταβληθούν στους αγρότες. Παράλληλα, σήμερα αναμένεται ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει στη Βουλή μέτρα ενίσχυσης των αγροτών. Οπως ανακοίνωσε ο κ. Αυγενάκης:

• Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση για το μέτρο 5.2 και έως τις 10 Φεβρουαρίου θα έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα που αφορά τη δωρεάν αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου για κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους.

• Σύντομα θα λειτουργήσει «112» για τους γεωργούς, ένα νέο σύστημα ειδοποίησης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων 72 ώρες πριν από την εκδήλωσή τους.

• Τον Απρίλιο θα καταβληθούν στους αγρότες τα ποσά για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις (245 εκατ. ευρώ).

• Πριν από το Πάσχα θα καταβληθεί η διορθωτική πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης (88 εκατ. ευρώ).

• Πληρωμή των οικολογικών σχημάτων έως το Πάσχα (425 εκατ. ευρώ). Εως 15/2 αναμένεται το άνοιγμα της Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων 2023 για τα οικολογικά σχήματα, ωστόσο χρειάζεται να εκδοθεί νέα εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ.

• Εκκαθάριση των 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ και αποδέσμευση των νομίμων. Τα υπόλοιπα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

• Λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την ενημέρωση των δικαιούχων.

• Πρόγραμμα για τις παρακάρλιες περιοχές ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, μετά τη χθεσινή απόφαση της Κομισιόν απαλλάσσονται από την υποχρέωση της αγρανάπαυσης 1.480.972 καλλιεργήσιμα (αφορά 127.232 αγρότες). «Με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία υποβλήθηκε από τη Γαλλία με την απόλυτη στήριξη της Ελλάδας, οι αγρότες μπορούν να καλλιεργήσουν σε εκτάσεις που έπρεπε να παραμείνουν σε αγρανάπαυση, με αποτέλεσμα να τους δίνεται η δυνατότητα να έχουν διπλό κέρδος, αφού θα μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα που θα καλλιεργήσουν στις συγκεκριμένες εκτάσεις, χωρίς να εξαιρεθούν της προβλεπόμενης ενίσχυσης», τόνισε ο υπουργός.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News