Πολιτική Δευτέρα 2/10/2023, 19:58
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμμερίζομαι το αίσθημα στεναχώριας και αγανάκτησης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμμερίζομαι το αίσθημα στεναχώριας και αγανάκτησης

«100 ημέρες που μου φάνηκαν σαν 1000», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις πυρκαγιές και τις πλημμύρες.

Στη διάρκεια συνέντευξής του στον Alpha, είπε «αντιλαμβάνομαι απόλυτα τα αισθήματα της κοινωνίας. Είναι λογικό να υπάρχει στεναχώρια και απαίτηση από την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα. Οι θετικές εξελίξεις του καλοκαιριού χάνονται όταν όλα σκεπάζονται από τα γεγονότα τις στιγμές και καταστρέφονται ζωές και περιουσίες. Κι εγώ τα ίδια αισθήματα συμμερίζομαι, μια ανάγκη να τρέξουμε πιο γρήγορα».

«Συμμερίζομαι το γενικότερο αίσθημα στεναχώριας και αγανάκτησης στις περιοχές που έχουν πληγεί. Κανείς δεν αμφισβητεί τη σφοδρότητα των φυσικών φαινομένων», συνέχισε. 

Μίλησε δε για την ανάγκη να εκπονήσουμε συνολική στρατηγική προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. 

Ερωτηθείς αν τα λάθη προσωποποιούνται απάντησε ως εξής: «Καταλαβαίνω την ανάγκη να δείξουμε την ανάγκη και να πούμε φταίει αυτός. Σίγουρα στα ζητήματα κλιματικής κρίσης δεν προσωποποιώ τις ευθύνες για τις αδυναμίες. Οι υπουργοί χρειάζονται χρόνο για να δείξουν το έργο τους. Ο σκοπός του και ο ρόλος του είναι συντονιστικός και ο κύριος λόγος του να υλοποιήσει το πρόγραμμα Αιγίς. Από αυτό θα κριθεί πρωτίστως ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας». 

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, διαβεβαίωσε ότι δεν ετέθη ποτέ θέμα απομάκρυνσης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια.

«Στόχος να κερδίσουμε και τις 13 περιφέρειες και γιατί όχι και τους τρεις μεγάλους δήμους», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια συνέντευξής του στον Alpha.

Ερωτηθείς σχετικά με τη στήριξη της Ν.Δ. στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, είπε «ήταν και παραμένει ένας καλός περιφερειάρχης, δεν έχω παράπονα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση».

Αναφορικά με τον Γιώργο Πατούλη κι αν για την περίπτωση του τηρήθηκαν άλλα μέτρα και σταθμά, αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι «είναι παλιά αυτή η συζήτηση και δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, θεωρώ ότι ο κ. Χαρδαλιάς μπορεί να κερδίσει από τον πρώτο γύρο, εξασφαλίζοντας το 43%».

Καταδίκασε το χαστούκι του Αχιλλέα Μπέου σε πολίτη, λέγοντας ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει δώσει ποτέ τη στήριξη της στον νυν δήμαρχο του Βόλου.

Υπεραμύνθηκε της απόφασής του για «ροτέισιον» στο υπουργικό συμβούλιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «χρειαζόταν το μεγάλο κυβερνητικό σχήμα». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι πιστεύει σε ένα λειτουργικό σχήμα, για να προσθέσει ότι «θέλω να δίνω ευκαιρίες σε ανθρώπους που έχουν πολλά να προσφέρουν στην πολιτική».

Ακρίβεια: Τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα

Σχολιάζοντας το θέμα της ακρίβειας, είπε ότι «τα πράγματα είναι δύσκολα», σημειώνοντας: «πιστεύω ότι, παρά τις αυξήσεις, πλησιάζουμε στην αρχή του τέλους της μεγάλης ακρίβειας, αλλά τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα».

Αφού επανέλαβε ότι το market pass δεν θα συνεχίσει, επισήμανε ότι «υπάρχουν μέτρα όπως η έκτακτη στήριξη σε συνταξιούχους, αλλά και η μόνιμη αύξηση των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων και των συντάξεων».

Προϊδέασε για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες, υπογράμμισε ότι «δεν διστάσαμε να τα βάλουμε με μεγάλους και να επιβάλουμε μεγάλα πρόστιμα που πληρώθηκαν» και προανήγγειλε ελέγχους για αδικαιολόγητες ανατιμήσεις.

Όσον αφορά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, είπε ότι «γνωρίζουμε με μεγάλη σιγουριά που βρίσκονται οι εστίες της».

«Ο πολίτης βλέπει τον ελέφαντα στο δωμάτιο που είναι η ακρίβεια», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «οι μέσοι μισθοί στο δημόσιο τομέα αυξάνονται κι αυτό οδηγεί σε αύξηση των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα». «Υπάρχουν πολίτες που τα βγάζουν πέρα πολύ δύσκολα», παραδέχθηκε, διαμηνύοντας ότι «θα ξύσω τον πάτο του πηγαδιού για να τους βοηθήσω».

Σχόλιο για Κασσελάκη: «Δεν μπορώ να κάνω αντιπαράθεση με το κενό»

«Μου είναι συμπαθής, έτυχε να τον γνωρίζω από το παρελθόν, δεν περίμενα ότι θα καταλήξει στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Μητσοτάκης, κληθείς να σχολιάσει τη νίκη Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν έχω ακούσει ουσιαστικό, τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο, είναι νέος ακόμα, ακόμα δεν μπορώ να κάνω αντιπαράθεση μαζί του, διότι δεν μπορώ να κάνω αντιπαράθεση με το κενό», πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να διασταυρώσουν τα ξίφη τους στη Βουλή και διερωτήθηκε το «πόσο νέος είναι όταν έχει υπαρχηγούς τον κύριο Παππά και τον κύριο Πολάκη;».

Αφησε να εννοηθεί ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αλαζονική συμπεριφορά, ενώ για τις εθνικές εκλογές υπογράμμισε ότι «έχουμε 4 χρόνια ακόμα» και πως «οι εκλογές δεν κερδίζονται με διακηρύξεις».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι με τον κ. Κασσελάκη είχαν στο παρελθόν μία κοινωνική γνωριμία, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν ήταν συνεργάτης μου». Πρόσθεσε ότι η συνομιλία που είχαν μετά την πρόσφατη νίκη του στις εκλογές για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σύντομη και ευχήθηκε ο νέος επικεφαλής της Κουμουνδούρου να μην έχει την ίδια στάση με αυτή που είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, όσον αφορά στις συναντήσεις μαζί του.

Πηγή: kathimerini.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News