Πολιτική Τετάρτη 3/05/2023, 08:43
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Συμβόλαιο για την αλλαγή με 11 δεσμεύσεις

Τσίπρας: Συμβόλαιο για την αλλαγή με 11 δεσμεύσεις

Στηρίζοντας τη θέση του πως η προοδευτική διακυβέρνηση θα πρέπει να σχηματιστεί όχι στη βάση των προσώπων, αλλά ενός προγράμματος, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει σήμερα στο Λαύριο το «Συμβόλαιο για την Αλλαγή». Την πρόταση δηλαδή της Κουμουνδούρου προς τις προοδευτικές δυνάμεις, πάνω στην οποία θα μπορέσει να στηριχθεί μια μετεκλογική συνεργασία αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές. Θα περιλαμβάνει 11 δεσμεύσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν το κάλεσμα για να ανοίξει η συζήτηση των συνεργασιών μετεκλογικά. «Πάνω εκεί να δούμε, θέλουμε ένα ΕΣΥ το οποίο θα είναι ισχυρό; Που θα είναι ανοιχτό στους πολίτες;», ανέφερε χαρακτηριστικά ως παράδειγμα ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Το βλέμμα στο ΠΑΣΟΚ

Το μίνιμουμ πρόγραμμα διακυβέρνησης θα επικεντρώνεται στην καταπολέμηση των ανισοτήτων στην οικονομία, στα άμεσα μέτρα ανακούφισης των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην υγεία, στην παιδεία και στη διαφάνεια στον δημόσιο βίο. Από την Κουμουνδούρου αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη, αφού είναι σαφές πως η πρόταση απευθύνεται πρωτίστως προς το ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου άλλωστε έκανε το «συμβόλαιο με τον λαό» υποσχόμενος και την «αλλαγή». Τα κοινά στοιχεία είναι εμφανώς πολλά, καθώς είναι ο βασικός –ίσως και ο μοναδικός μετά τις τελευταίες αναφορές του Γιάνη Βαρουφάκη στο νόμισμα και στις τράπεζες– εν δυνάμει σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως τονίζουν έμπειρα στελέχη, «η μπάλα περνάει στο γήπεδο του ΠΑΣΟΚ», καθώς η πρόταση θα περιλαμβάνει θέσεις που ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει προτάξει και ο ίδιος στην προεκλογική εκστρατεία που πραγματοποιεί.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Χρήστο Κούτρα και στον Γιάννη Ντσούνο, για την ανάγκη «συγκρότησης μιας κυβέρνησης σταθερότητας και μακράς πνοής σε ένα πλαίσιο προγραμματικής σύγκλισης που θα στηρίζει την κοινωνία και θα δίνει προοπτική στην οικονομία». Απαντώντας στην αναφορά του πρωθυπουργού πως αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ η χώρα θα χρεοκοπήσει σε ένα μήνα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε δηκτικά: «Το λέει ο επικεφαλής της παράταξης που χρεοκόπησε δύο φορές τη χώρα, το 2009 και το 2015». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπλήρωσε ότι «το πρόγραμμα το οποίο έχουμε ανακοινώσει, κοστίζει περίπου το μισό απ’ όσο οι απευθείας αναθέσεις και οι κλειστοί διαγωνισμοί που έκανε η Νέα Δημοκρατία. 5,5 δισεκατομμύρια σε ετήσια βάση». Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως η μεσαία τάξη πλέον ζει με κουπόνια για να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ, για να πληρώσει το ρεύμα και να αγοράσει βενζίνη. Οσον αφορά τον ΟΟΣΑ ο κ. Τσίπρας επέμεινε στα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο μέσος πραγματικός μισθός στην Ελλάδα το 2022 μειώθηκε κατά 7,5%.

Εκλογές 2023: Εκπλήξεις και αγκάθι στα αριστερά

Ο τέως πρωθυπουργός χθες επισκέφθηκε τις Σέρρες δείχνοντας πως κρατάει ανοιχτά όλα τα μέτωπα με την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου και του δυστυχήματος των Τεμπών. Αναφερόμενος στους λόγους που τον οδήγησαν να είναι υποψήφιος εκεί, τόνισε πως «είναι άδικο ο σερραϊκός λαός και ο νομός σας να μνημονεύεται σε αυτές τις εκλογές σε σχέση με τον Καραμανλή των Τεμπών».

Για το δημοσίευμα που έφερε τον Γιάνη Βαρουφάκη να επισκέφθηκε το εξοχικό του την Πρωτομαγιά, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «μεθόδους Τραμπ και για fake news». Συνεχίζοντας να κρατάει σαφείς αποστάσεις από τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25 και επιτιθέμενος προς τον πρωθυπουργό ανέφερε: «Μιας που έχασε τον κ. Σόιμπλε τι του έχει μείνει; Το φάντασμα του κ. Βαρουφάκη που στα θέματα του νομίσματος είχε την ίδια γραμμή το 2015 με τον κ. Σόιμπλε. Αλλά αυτόν τον ξαφνικό έρωτα Μητσοτάκη – Βαρουφάκη δεν μπορώ να τον εξηγήσω, είναι ανεξήγητος».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News