Πολιτική Τρίτη 2/05/2023, 14:34
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η απλή αναλογική θα βγάλει κυβέρνηση

«Το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση», υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας

Τσίπρας: Η απλή αναλογική θα βγάλει κυβέρνηση

«Ελπίζω να μην χρειαστεί να γίνουν δεύτερες εκλογές», ήταν το πρώτο σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ, πριν αναφερθεί στην υπόθεση του κόμματος Κασιδιάρη και στην επικείμενη απόφαση του Αρείου Πάγου. 

«Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε πανικό», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι το γεγονός ότι χρειάστηκαν τρεις τροπολογίες για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη «δείχνει ότι κάτι δεν έκανε καλά». 

«Οι νεοναζί πρέπει να είναι στην φυλακή, όχι για να κάνουν καμπάνια από εκεί», σημείωσε ακολούθως ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στην τροπολογία που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ για την επίλυση του θέματος. 

«Όλη αυτή η περιπέτεια έχει φουσκώσει τον Κασιδιάρη και την ακροδεξιά», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας εξηγώντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα μπορούσε να καταθέσει υπόμνημα για κάτι το οποίο δεν ψήφισε», ενώ σε ερώτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ «κλείνει το μάτι» στους ψηφοφόρους της ακροδεξιάς, απάντησε πως «δεν θα κάτσουμε να μετρηθούμε με την παράνοια». 

«Αναβρασμός στη δεξιά πολυκατοικία»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «αναβρασμό στη δεξιά πολυκατοικία», εκφράζοντας τη θέση ότι αυτό που συμβαίνει με τον αποκλεισμό των κομμάτων Εμφιετζόγλου, Λατινοπούλου και με την έρευνα για το κόμμα Βελόπουλο «δεν είναι φυσιολογικό». 

«Ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. βρίσκονται σε μια μεγάλη πίεση και θέλουν να διεμβολίσουν οτιδήποτε υπάρχει στα δεξιά τους, καθώς οι ίδιοι κατεβαίνουν στις εκλογές με μια ακραία δεξιά ρητορική», συμπλήρωσε φέρνοντας ως παράδειγμα την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον φράχτη του Έβρου. «Πρόκειται για μια στρατηγική λανθασμένη που δεν κάνει καλό στη δημοκρατία μας», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Οσον αφορά τα δημοσιεύματα περί συνάντησης του με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «μεθόδους Τραμπ» και «fake news», διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι βρέθηκε με τον επικεφαλής του ΜέΡΑ 25. Ακολούθως, επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη υποστηρίζοντας πως έχει «πάθει ξαφνικό έρωτα με τον Βαρουφάκη» και ότι το «μόνο που του έχει απομείνει είναι το φάντασμα του Γιάνη Βαρουφάκη». Σχολιάζοντας το «σχέδιο Δήμητρα», τόνισε ότι «ο Βαρουφάκης έχει εμμονές», ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος «δεν πραγματοποιεί συναντήσεις με αρχηγούς κομμάτων στα κρυφά». 

«Το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση»

Για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «απλή αναλογική δεν σημαίνει χαλαρή ψήφος» και εκτίμησε ότι «η απλή αναλογική θα βγάλει κυβέρνηση». 

«Κάθε μέρα αλλάζει τον λογαριασμό» σχολίασε ο κ. Τσίπρας σε σχέση με τη δήλωση Μητσοτάκη για την κοστολόγηση του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ. «Κοστίζει το μισό από όσο οι απευθείας αναθέσεις και οι κλειστοί διαγωνισμοί της ΝΔ», εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θέλουμε να υπάρχει ένας δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα», απάντησε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα των τραπεζών. Για τη ΔΕΗ τόνισε ότι το ελληνικό δημόσιο πρέπει να ανακτήσει το 51%. Υποστήριξε ότι «στο Υπερταμείο στόχος ήταν μια κεντρική διαχείριση και αξιοποίηση, όχι η ιδιωτικοποίηση». 

«Ο κ. Μητσοτάκης θα απολογηθεί για την πολιτική του στα εξοπλιστικά», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση τα τελευταία 4 χρόνια. «Τα ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου πρέπει να δίνονται με φειδώ και να υπάρχει έλεγχος» είπε και σημείωσε ότι «είναι πρωτοφανές μια χώρα να δίνει τέτοια ποσά χωρίς ούτε να πηγαίνει ένα ευρώ στην εγχώρια βιομηχανία».

Για το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση», ενώ αναφέρθηκε και στην υπόθεση των παρακολουθήσεων σχολιάζοντας ότι «ο Μητσοτάκης παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη, όχι εγώ». Τόνισε, επίσης, ότι το ζήτημα των συνεργασιών βασίζεται στις θέσεις και όχι στα πρόσωπα. «Ο κ. Ανδρουλάκης θα πει τις απόψεις του και θα το ξανασυζητήσουμε την επομένη των εκλογών», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαδικασίες»

«Τι να κάνουμε, πρέπει να έχουμε και το ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα», σχολίασε ακολούθως ο Αλέξης Τσίπρας και ξεκαθάρισε ότι είναι «πρωθύστερο να κάνουμε συζήτηση για το ποιοι θα είναι υπουργοί». Για τη σύνθεση της «προοδευτικής κυβέρνησης» εκτίμησε ότι «θα εκπλαγείτε», αναφέρθηκε στα «βαριά βιογραφικά του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ» και είπε ότι η «αριστεία έχει μετατοπιστεί». 

Για τις εκλογές προέβλεψε μια «αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση» και είπε ότι «είναι ανοιχτό το ποιο θα είναι πρώτο κόμμα». Για την επόμενη μέρα των εκλογών, απάντησε ότι «αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα έχει διαδικασίες». 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται από μακριά και θα πάει μακριά», ήταν η απάντηση του στο ερώτημα αν υπάρχει «ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Τσίπρα».

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News