Πολιτική Πέμπτη 20/04/2023, 21:33
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Πέντε προτεραιότητες για μια ισχυρή Ελλάδα 

Κυρ. Μητσοτάκης: Πέντε προτεραιότητες για μια ισχυρή Ελλάδα 

Πέντε βασικές προτεραιότητες της ΝΔ για την επόμενη τετραετία παρουσίασε ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην αποψινή του ομιλία στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, κατά την οποία σήμανε την εγρήγορση του κόμματος ενόψει των εκλογών.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της στάσης του σε μείζονα θέματα, ενώ προχώρησε σε μια συνοπτική παρουσίαση του κυβερνητικού έργου και σε σύγκριση με την περίοδο 2015-19 και τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτη προτεραιότητα, η αύξηση των μισθών σωρευτικά κατά 25% έως το τέλος του 2027, “εφόσον ακολουθήσουμε μια ετήσια εθνική ανάπτυξη της τάξης του 3%”.

“Διότι και άλλοι μπορεί να υπόσχονται υψηλότερους μισθούς. Το θέμα είναι ότι οι μισθοί δεν αυξάνονται με διατάγματα ή με προεκλογικές εξαγγελίες. Αυξάνονται όταν βελτιώνεται η ανάπτυξη συνολικά, όταν προσελκύουμε επενδύσεις, όταν ζητούνται καλύτερες δεξιότητες” είπε ο πρωθυπουργός.

Δεύτερη προτεραιότητα, η έμφαση σε αξιοπρεπή δημόσια υγεία, σε πολλά μέτωπα. Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτό περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα δράσεων, από τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες, την αναβάθμιση των νοσοκομείων, ειδικά των τμημάτων επειγόντων περιστατικών, και την ανακατασκευή των 157 κέντρων υγείας στη χώρα με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τρίτη προτεραιότητα, το καλύτερο και αποτελεσματικότερο κράτος, είπε ο κ.Μητσοτάκης παραπέμποντας στον πρώτο εθνικό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, πανελλήνιας εμβέλειας, με παραπάνω από 70.000 συμμετέχοντες, ενώ επισήμανε ότι μέχρι το τέλος του 2027 θα έχουν ψηφιοποιηθεί όλες τις διαδικασίες στο δημόσιο, ώστε να γίνει η Ελλάδα κατά 100% ψηφιακό κράτος.

Τέταρτη προτεραιότητα, η στήριξη της νέας γενιάς, με πολλές διαφορετικές δράσεις, όπως είπε αναφέροντας τις πολιτικές γύρω από τη στέγη, και δεσμεύθηκε ότι εάν εξαντληθούν οι πόροι για το Πρόγραμμα «Σπίτι μου», θα διπλασιαστεί το κονδύλι, ώστε άλλες δέκα χιλιάδες νέες και νέοι να μπορούν να αξιοποιήσουν τα ευεργετικά οφέλη αυτού του προγράμματος.

Πέμπτη προτεραιότητα, η συνέχιση της εθνικής πολιτικής στα θέματα των εξωτερικών σχέσεων, της ασφάλειας και της μετανάστευσης.

“Η ολοκλήρωση σημαντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, η νέα φάση της μεταναστευτικής μας πολιτικής, πολιτική που, όπως είπα, ενέκρινε και χθες η Ευρωβουλή ψηφίζοντας ουσιαστικά υπέρ της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάναμε πολύ μεγάλο αγώνα στην Ευρώπη για να μετατοπίσουμε την ευρωπαϊκή πολιτική και για να αναγνωρίσει, πια, η Ευρώπη σε όλες της τις διαστάσεις – στο Ευρωκοινοβούλιο πια, στο Συμβούλιο, ακολουθεί σταδιακά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – ότι δεν μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει συνολικά το μεταναστευτικό πρόβλημα της Ευρώπης εάν δεν ασφαλίσει, εάν δεν προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Ήταν μια μεγάλη ευρωπαϊκή μάχη την οποία την κερδίσαμε προς όφελος και της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

“Ηθική εξαίρεση ο ΣΥΡΙΖΑ”

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ηθική εξαίρεση» στη δημόσια ζωή τον ΣΥΡΙΖΑ, “για την τοξικότητα με την οποία τη δηλητηρίασε συστηματικά εδώ και μία τετραετία. Ένας λάκκος ο οποίος σκαβόταν ύπουλα για τους άλλους. Όλη αυτή η παράταξή μας έπεσε θύμα αυτών των χυδαιοτήτων. Ένας λάκκος στον οποίο οι ίδιοι τώρα πέφτουν μέσα, δειλιάζοντας να ζητήσουν συγγνώμη ακόμα και όταν όλα και όλοι τους διαψεύδουν”.

Παρέπεμψε σε αυτό το οποίο έγινε χθες με την UNESCO και είπε:

“Θυμάστε τον κ. Τσίπρα να έχει ανέβει στην Ακρόπολη και να κάνει ακόμα μία οργισμένη δήλωση για τη βεβήλωση του Ιερού Βράχου, επειδή κάναμε τι; Φτιάξαμε διαδρόμους και έναν ανελκυστήρα για να μπορούν να εξυπηρετούνται τα άτομα με αναπηρία. Και στήθηκε μία φοβερή «φάμπρικα»: η Νέα Δημοκρατία, ο Μητσοτάκης, η Μενδώνη «τσιμεντώνουν», λέει, την Ακρόπολη. Και βγαίνει η UNESCO και λέει: «υποδειγματική η διαχείριση του Ιερού Βράχου». Πού είναι όλοι αυτοί οι δικαιωματιστές, οι άνθρωποι του πολιτισμού που διαδήλωναν, φώναζαν, διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους, και όχι μόνο σε αυτή την ευκαιρία. Σιωπή τώρα, μουγκαμάρα πλήρης”.

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για την θέσπιση της απλής αναλογικής, λέγοντας:

“Δεν ξέρω, λοιπόν, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι για γέλια ή για κλάματα, αλλά είναι σίγουρα ένοχος για την παγίδα της απλής αναλογικής και της προοπτικής της ακυβερνησίας που άφησε πίσω του. Τους λέμε, λοιπόν, στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Η συνέπεια των λόγων με τις πράξεις μας γίνεται η νέα συμφωνία αλήθειας με τον ελληνικό λαό. Ώστε όπως σήμερα υλοποιούμε όλα όσα είπαμε χθες, έτσι θα κάνουμε πράξη και αύριο αυτά τα οποία σχεδιάζουμε σήμερα.

Γιατί αυτό, άλλωστε, είναι τελικά και το δίλημμα της 21ης Μαΐου: Βαδίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω; Θέλουμε χειροπιαστά αποτελέσματα ή θέλουμε εύκολα ψέματα; Θέλουμε κυβέρνηση που ξεπερνά τρικυμίες ή θέλουμε ερασιτέχνες που ναυαγούν στις δυσκολίες;”

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Economist: Success story η Ελλάδα, αλλά ο Μητσοτάκης μπορεί να μην πάρει τα εύσημα

«Πολεμικό κλίμα» στο ΠΑΣΟΚ κατά ΣΥΡΙΖΑ

Ευρωεκλογές: Στο τραπέζι η επαναφορά της λίστας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News