Πολιτική Τρίτη 11/04/2023, 15:20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για κόμμα Κασιδιάρη: Θα μας προστατεύσει ο λαός και όχι οι δικαστές

Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε την πρόσκληση-πρόκληση για ντιμπέιτ των δύο, ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την οικονομία και το νερό

Τσίπρας για κόμμα Κασιδιάρη: Θα μας προστατεύσει ο λαός και όχι οι δικαστές

Με αναφορά στην απουσία του πρωθυπουργού από την τελευταία συνεδρίαση της Βουλής, ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της συζήτησης για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέχει από την ψηφοφορία.

Ξεκινώντας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε την πρόσκληση-πρόκληση για ντιμπέιτ των δύο: «Ο κ. Μητσοτάκης πάλι λείπει. Κάναμε λέει πολλές αντιπαραθέσεις στη βουλή. Δε θέλει άλλες. Δε θέλει ούτε τηλεοπτική αντιπαράθεση. Τόσο πολύ εμπιστεύεται τον εαυτό του. Ή μάλλον τόσο πολύ τον εμπιστεύονται οι επικοινωνιολόγοι που τον κοουτσάρουν. Που δεν τον αφήνουν με τίποτα να έρθει σε αντιπαράθεση. Μην εκτεθεί ανεπανόρθωτα».

Απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών που μίλησε νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είπε: «Αφού είστε καλός ρήτορας κ. Βορίδη, ας στείλει εσάς στο πόδι του ο κ. Μητσοτάκης για να κάνουμε διάλογο».

«Γίνεστε οι καλύτεροι χορηγοί του κόμματος Κασιδιάρη»

Επί της ουσίας της σημερινής συζήτησης, δηλαδή για την τροπολογία Κασιδιάρη, ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε θεσμικό ερασιτεχνισμό στην κυβέρνηση, αντιπαραβάλλοντας τη θέση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα.

«Φέρνετε μια τροπολογία που είναι η τρίτη στη σειρά και θα είχε λυθεί το πρόβλημα με μια μικρή μόνο προσθήκη στον υπάρχοντα νόμο», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης κάνει προεκλογικό από τη φυλακή «με την ανοχή της κυβέρνησης».

Στη συνέχεια, κατηγόρησε την κυβέρνηση για επαφές με τους δικαστές, προσθέτοντας ότι «στην ευαίσθητη αυτή περίπτωση που αφορά στην προστασία της Δημοκρατίας από τους εχθρούς σας η θεσμική σας βαναυσότητα οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα».

«Εν τέλει, καταφέρνετε να γίνεστε οι καλύτεροι χορηγοί του κόμματος Κασιδιάρη. Δίνετε επιχειρήματα σε όσους καταθέσουν συνδυασμό να προσφύγουν για ακύρωση εκλογών στο εκλογοδικείο και στο ανώτατο δικαστήριο δικαιωμάτων του ανθρώπου. Φανταστείτε τι ώθηση στην ακροδεξιά θα δώσει αν βγει απόφαση που τους δικαιώνει», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι η θεσμική απάντηση απέναντι στον φασισμό πρέπει να είναι σαφής και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθέτηση που δεν θα παραβιάζει το Σύνταγμα, υιοθετώντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αρκετή ζημιά έχει γίνει σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη δημοκρατική λειτουργία, μην κάνετε ακόμη μεγαλύτερη ζημιά με μια επιπόλαιη επιλογή. Ενα λάθος δεν διορθώνεται με επιμονή στο λάθος και με μεγαλύτερο λάθος. Αυτό που θα μας προστατεύσει είναι ο λαός και όχι οι δικαστές, η κρίση του ελληνικού λαού θα δείξει κυβέρνηση δημοκρατικής πλειοψηφίας αντάξια του κοινωνικού αιτήματος για λογοδοσία και αξιοπρέπεια», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επίθεση στην κυβέρνηση για την τελευταία τετραετία

Προηγουμένως, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για αθέτηση των υποσχέσεών του κατά τη διάρκεια της τετραετίας, εξαπολύοντας επίθεση κατά της κυβέρνησης για μια σειρά από θέματα.

«Ελεγε ο κ. Μητσοτάκης στις προγραμματικές του δηλώσεις. Λιγότεροι φόροι. Πολλές επενδύσεις. Καλές και νέες δουλειές. Καλύτεροι μισθοί και υψηλότερες συντάξεις. Αποτελεσματικό κράτος, που θα προσφέρει στον πολίτη ασφάλεια, αξιοπρεπή υγεία και σύγχρονη παιδεία. Και διαφάνεια, λογοδοσία και αξιοκρατία», σημείωσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός μείωσε τους φόρους για τα μεγάλα εισοδήματα και τις μεγάλες περιουσίες, ενώ αντίθετα δεν μείωσε τους έμμεσους φόρους, διατήρησε τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν πέτυχε τους στόχους που είχε βάλει για την αύξηση των επενδύσεων, ότι επί των ημερών της μειώθηκε λόγω της ακρίβειας το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, ενώ όχι μόνο δεν τήρησε τις υποσχέσεις για τις συντάξεις αλλά αντίθετα «κατάργησε την 13η σύνταξη που είχε δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Ενας στους δύο πολίτες μείωσε στο μισό τις δαπάνες σε είδη ανάγκης. Δεν πάει ούτε μια εβδομάδα διακοπές. Προβλέψατε αύξηση ορίου νόμιμων υπερωριών κατά 60%. Στην πράξη καταργήσατε το 8ωρο. Πού είναι οι πολλές και καλές δουλειές που τάξατε. Μιλήστε στους εργαζόμενους για την κατάσταση που βιώνουν», ανέφερε.

Αναφορικά με τον τομέα των επενδύσεων, υποστήριξε ότι μόνο τα κερδοσκοπικά funds εκδήλωσαν ενδιαφέρον για διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Για την Υγεία, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «τα λόγια είναι περιττά». «Αρνητικά ρεκόρ στις απώλειες αναλογικά με τον πληθυσμό μας. Αρνείστε να προσλάβετε προσωπικό και την ίδια ώρα βάζετε πλάτη στις ιδιωτικές κλινικές. Τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε αναλώσιμα και την ίδια ώρα κάνετε πάρτι απευθείας αναθέσεων», είπε μεταξύ άλλων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στα ζητήματα ασφάλειας κάνοντας εκτενείς αναφορές για την «greek mafia» και την υπόθεση των υποκλοπών.

Τέλος, έκλεισε πάλι με τα ζητήματα της οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία έχει οδηγήσει τη μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια.

«Προσπάθησα να κάνω σύντομο απολογισμό των 4 ετών της ΝΔ που υποσχέθηκε καλύτερες και περισσότερες δουλειές, καλύτερους μισθούς και ασφάλεια και έχει οδηγήσει την μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια παντού και έχει δημιουργήσει κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει όσα ο ίδιος περιέγραψε νωρίτερα με την βοήθεια της κοινοβουλευτικής του ομάδας η οποία λειτούργησε ως βραχίονάς της και με πρακτικές κακής νομοθέτησης

Για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Ειδική μνεία έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του νερού, κάνοντας λόγο για «κωλοτούμπα» του πρωθυπουργού.

«Τι δήλωνε ο κ. Μητσοτάκης για το νερό το 2018; Μιλούσε για είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ» ανέφερε για να υποστηρίξει ότι παλαιότερος νόμος της κυβέρνησης επιχείρησε να εμποδίσει την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο από το Υπερταμείο όπου είχαν μεταβιβαστεί το 2016. Τι προσπαθείτε να κρύψετε; Τώρα που βλέπετε τις αντιδράσεις του κόσμου προσπαθείτε να αλλάξετε στάση και λέτε ότι αν εκλεγείτε ξανά θα φέρετε τις μετοχές στο δημόσιο. Γιατί μετά τις εκλογές; Κάντε το εδώ και τώρα. Σας καταθέτουμε τροπολογία. Δεν θα το δεχθείτε προφανώς. Αλλά ο κόσμος σας έχει πάρει χαμπάρι», είπε.

«Θέλετε να σας πιστέψουμε ότι δήθεν αν επανεκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ιδιωτικοποιήσει το νερό; Και θέλετε να σας πιστέψουμε; Και τον αέρα που αναπνέουμε θα ιδιωτικοποιήσει», υποστήριξε.

«Μια κυβέρνηση με κορμό τν Ν.Δ. και πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή ακόμα χειρότερα με αυτοδύναμο τον Μητσοτάκη είναι μια κυβέρνηση που θα γκρεμίσει ότι έχει μείνει όρθιο. Και την ίδια στιγμή κατανοεί ο κόσμος ότι η μόνη ελπίδα να μείνουν στο δημόσιο τα αγαθά όπως υγεία, παιδεία, νερό είναι προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα» είπε.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News