Πολιτική Σάββατο 28/01/2023, 14:54
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για αναβάθμιση από Fitch: «Μόλις ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα»

«Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να επιταχύνουμε την ανάπτυξη», ανέφερε o πρωθυπουργός

Μητσοτάκης για αναβάθμιση από Fitch: «Μόλις ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα»

«Πολύ ευπρόσδεκτα νέα χθες από τη Fitch Ratings. Η αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου στην κατηγορία BB+ μας φέρνει μόλις ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να επιταχύνουμε την ανάπτυξη», ανέφερε σε ανάρτηση του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την αναβάθμιση από τον οίκο Fitch της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι ο οίκος Fitch προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε ΒΒ+ με σταθερή προοπτική.

Η αναβάθμιση αντανακλά τις βελτιωμένες δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας μας, τους μειωμένους κινδύνους στον τραπεζικό κλάδο, τη διαρθρωτική δυναμική, τις μακροοικονομικές προοπτικές και την κεκτημένη ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων, την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και το σταθερό κόστος χρηματοδότησης. 

Η Fitch αναμένει τώρα καλύτερα αποτελέσματα ως προς το έλλειμμα και το χρέος και βελτιωμένες προβλέψεις για το 2022-2024, χάρη στην ισχυρότερη ονομαστική ανάπτυξη και στην ευνοϊκή διάρθρωση εξυπηρέτησης του χρέους. Προβλέπει περαιτέρω μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 1,8% του ΑΕΠ το 2024 από το εκτιμώμενο 3,8% του 2022. Αυτό συνεπάγεται πλεόνασμα 0,9% το 2024 (και ισοσκελισμένη θέση το 2023). Ο οίκος υπογραμμίζει βεβαίως την κάποια αβεβαιότητα που υπάρχει ως προς τις δημοσιονομικές πολιτικές μετά τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, αλλά οι κίνδυνοι μετριάζονται από μια ευρεία δέσμευση και ένα πρόσφατο ιστορικό δημοσιονομικής σύνεσης.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News