Πολιτική Παρασκευή 27/01/2023, 14:04
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δεν υπήρχαν ονόματα στην επιστολή Ράμμου

Μητσοτάκης: Δεν υπήρχαν ονόματα στην επιστολή Ράμμου

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «επιτέλους ο κ.Τσίπρας ήρθε στη Βουλή για να αντιπαρατεθούμε επί όλων των θεμάτων», προσθέτοντας ότι επί πέντε μήνες τον καλούσε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. «Στις Δημοκρατίες εδώ είναι ο χώρος που τα κόμματα λύνουν τις διαφορές τους, και στις εκλογές» σημείωσε.

«Η εκτίμηση μου είναι ότι οι πολίτες θα στείλουν και πάλι το ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση» σημείωσε ενώ μίλησε για πρωτοφανείς προσωπικές σας ύβρεις εναντίον του, τονίζοντας πως ο κ. Τσίπρας «ξεπέρασε τον εαυτό του». Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι καταλαβαίνει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ «ανεβάζει τα ντεσιμπέλ της έντασης». «Δεν μπορείτε να μιλήσετε ούτε για το μέλλον, ούτε για το παρελθόν σας που ακόμα σας καταδιώκει» σημείωσε.

Αναφερόμενος στην ημέρα που κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η 25η Ιανουαρίου είναι η ημερομηνία που ο κ. Τσίπρας έγινε πρώτη φορά πρωθυπουργός και άρχισε η θλιβερή περιπέτεια της χώρας» με «κλειστές τράπεζες και ορθάνοιχτα σύνορα». Είπε επίσης ότι την ίδια ημέρα συνεδρίαζε το συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι τα τουρκικά μέσα ανέδειξαν τις αναφορές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι δεν αναφέρθηκε «στις βαλίτσες του κ. Καλογρίτσα», προσθέτοντας ότι «δεν θα κρύβεστε για πολύ γι’ αυτό». Αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι «υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας», είπε ότι «υπάρχουν πράγματι δικαστές και δικάζουν δύο δικούς σας υπουργούς», ενώ υπενθύμισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι.

Αναφερόμενος στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, είπε ότι η κυβέρνηση ψήφισε πρόσφατα ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για την ΕΥΠ, χωρίς να αγνοεί τα λάθη που έγιναν και χωρίς να θέλει να διαλύσει μια κρατική επιστολή.

Έντονος διάλογος Μητσοτάκη – Τσίπρα

Καταλόγισε, δε, στον κ. Τσίπρα ότι έκανε «φέιγ βολάν» τον απόρρητο φάκελο της ΑΔΑΕ και τον κατηγόρησε ότι αναφέρθηκε σήμερα σε ονόματα τα οποία δεν υπήρχαν στην επιστολή. «Ο κ. Ράμμος έστειλε άλλη επιστολή σε εσάς;», διερωτήθηκε και συνέχισε: «Η επιστολή του κ. Ράμμου είχε ονόματα; Αν δεν υπήρχαν, τότε παραπλανάτε το κοινοβούλιο, αναφέρεστε σε ονόματα που δεν υπάρχουν. Στην επιστολή που μου έστειλε ο κ. Ράμμος ονόματα δεν υπήρχαν. Τότε ο κ. Ράμμος έστειλε άλλη επιστολή σε εσάς; Τι συμβαίνει εδώ πέρα; Άλλη σας έστειλε; Να μας πείτε αν στην επιστολή του κ. Ράμμου υπήρχαν ονόματα, ναι ή όχι; Απαντήστε».

Στο σημείο αυτό έλαβε τον λόγο ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ανέφερε ότι ο κ. Ράμμος απαντούσε σε δική του επιστολή που είχε αναφορά σε συγκεκριμένα ονόματα. «Μην επιχειρείτε να παίξετε τις κουμπάρες» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός «είναι κατηγορούμενος και όχι κατήγορος». Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι στην επιστολή που έλαβε, δεν υπήρχαν ονόματα».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ήταν νόμιμες οι επισυνδέσεις και σημείωσε ότι πολιτικά έχει τοποθετηθεί πως η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη δεν ήταν σωστή. Όπως πρόσθεσε, για οποιαδήποτε άλλη σκοτεινή υπόθεση ελέγχει η Δικαιοσύνη.

Αλ. Τσίπρας: Η υπόθεση των υποκλοπών έχει τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «κάνατε ότι μπορούσατε για να μην έρθει αυτή η στιγμή», επιχειρώντας «να κρύψετε την αλήθεια στο σκοτάδι», ενώ πρόσθεσε ότι «σήμερα δεν υπάρχουν δημοσιεύματα, υπάρχουν αποδείξεις από την επίσημη αρχή του κράτους». «Απέναντι σε αυτές τις αποδείξεις χρωστάτε απαντήσεις» επεσήμανε και έκανε λόγο για «μια πρωτοφανή σε βάθος και σε έκταση παραβίαση του κράτους δικαίου», «για μια πρωτοφανή θεσμική και Συνταγματική εκτροπή», για τις οποίες, όπως είπε, «πλέον», ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να αρνείται ότι συνέβησαν και «δεν μπορεί να κάνει τον ανήξερο».

«Δεν θα σας είναι εύκολο κ. Μητσοτάκη να το βάλετε και πάλι στα πόδια» ανέφερε και τόνισε ότι «δεν είχατε ούτε το θάρρος να μετατρέψετε την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης». Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «εντολέα» τον παρακολουθήσεων τον κ. Μητσοτάκη, καταλογίζοντάς του ότι «γνώριζε τα πάντα και επί έξι μήνες έλεγε ψέματα παντού». «Γνωρίζατε τις παρακολουθήσεις γιατί εσείς τις παραγγείλατε» ανέφερε, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατία εναντίον όσων ξέρουν».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για πανικό και αλαζονεία του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον ότι επιχείρησε να συγκαλύψει την υπόθεση των υποκλοπών και να υποτάξει θεσμούς όπως η Δικαιοσύνη. Κάνοντας λόγο για «οργανωμένο σχέδιο», ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Αντί να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να παραιτηθείτε είτε να υποδείξετε τους ενόχους και να τους οδηγήσετε στη Δικαιοσύνη, επιμείνατε στον δρόμο της εκτροπής και στη δολοφονία της αλήθειας. Είστε δύο φορές ένοχος».

«Δική σας απόφαση ήταν να αναλάβετε την ευθύνη της ΕΥΠ, εσείς αλλάξατε τον νόμο» τόνισε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι τοποθέτησε πρόσωπα της επιλογής του σε κρίσιμες θέσεις. Επίσης χαρακτήρισε «προσωπική απόφαση» του πρωθυπουργού «την επίθεση στην ΑΔΑΕ, επειδή κάνει το συνταγματικό της καθήκον». «Μαθήματα πατριωτισμού κ. Μητσοτάκη δεν θα κάνετε στη Δημοκρατική Παράταξη», σημείωσε.

«Στο ερώτημα ένοχος ή βλαξ, επιλέξατε αυτοβούλως τη δεύτερη εκδοχή» ανέφερε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και συνέχισε: «Προτιμήσατε να αναλάβετε τον ρόλο ενός πρωθυπουργού μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας παρά να αναλάβετε τις ευθύνες σας». «Ακόμα και αν δεχθούμε τις αρχικές αιτιάσεις ότι δεν γνώριζε, ακόμα και αν δεχθούμε ότι δεν είχε ιδέα τι διέπραξαν επί δύο και πλέον χρόνια με έδρα το Μέγαρο Μαξίμου αυτοί που απέπεμψε -ο ανιψιός του κ. Δημητριάδης και ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων-, έχω ένα ερώτημα: Όταν τους αποπέμψατε, δεν τους ρωτήσατε για τι συνέβη;» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Ή και αυτοί σας επικαλέστηκαν το απόρρητο;».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν έχει καμία διάθεση να υπονοήσει προσωπικά ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει αντιληπτική ικανότητα και δεν τον υποτιμά καθόλου. «Είναι όμως ένοχος» σημείωσε. «Η υπόθεση των υποκλοπών έχει τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη» υπογράμμισε. «Θεωρήσατε τον εαυτό σας άτρωτο και ανεξέλεγκτο. Πέσατε στην παγίδα του ναρκισσισμού σας. Έρχεται όμως η ώρα της αλήθειας και θα αναγκαστείτε να δώσετε απαντήσεις», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, διερωτήθηκε γιατί είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση ο κ. Χατζηδάκης, ο κ. Ανδρουλάκης και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.

«Πόσο πατριωτικό είναι να παρακολουθείτε την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων» διερωτήθηκε και συνέχισε: «Γιατί παρακολουθούσατε τους επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων; Ηταν όλοι κατάσκοποι;». Όπως είπε, ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων για τα αμυντικά προγράμματα δεν θα μείνει χωρίς να ερευνηθεί. 

Αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη, σημείωσε ότι «ο πρίγκιπας που νόμιζε πως έγινε βασιλιάς, είναι πια γυμνός» και τόνισε ότι «είναι κατηγορούμενος σήμερα, όχι κατήγορος». Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Ν.Δ. χρωστά περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, επισημαίνοντας ότι «δεν θα μας κάνετε εσείς μαθήματα ηθικής». Καταλόγισε επιπλέον στη Ν.Δ. ότι χρεοκόπησε τη χώρα δύο φορές, το 2009 και το 2014.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μια σακούλα είχε. Μια σακούλα με 37 δισ. που την παρέδωσε στον λαό» προσθέτοντας ότι «ξανά σε χρεοκοπία και σε μνημόνια θα ήμασταν σήμερα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άφηνε το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ». Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, η οποία, όπως είπε, καλείται να αποφασίσει εάν είναι με τη Δημοκρατία ή με την εκτροπή. «Όλοι θα κριθούμε» επεσήμανε.

Αναφερόμενος στην πρόταση δυσπιστίας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «δεν έχουμε αυταπάτες για το σημερινό αποτέλεσμα», εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι η Ν.Δ. θα ηττηθεί στις εκλογές. «Δεν θα κάθεται σε κυβερνητικά έδρανα στην επόμενη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης» επεσήμανε. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι ενέργειες του κ. Ράμμου «είναι καθαρές και απολύτως νόμιμες. Έδωσε σε εμένα και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς κλειστή επιστολή. Με την προσοχή που επιτάσσει ο νόμος». «Από εκεί και πέρα αρχίζει η δική μας δημοκρατική ευθύνη. Εγώ εκφώνησα τα ονόματα, εγώ επέλεξα να δώσω διέξοδο σε αυτή τη δυσώδη κατάσταση» σημείωσε. «Κατεβαίνω από αυτό το βήμα παραδίδοντάς σας όχι μόνο στην κρίση των βουλευτών και του ελληνικού λαού, αλλά και στην κρίση της Ιστορίας» σημείωσε, τονίζοντας πως «είναι υποχρέωσή μας η κάθαρση».

Αντιπαράθεση Τασούλα – Τσίπρα

Οι αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί «πρωθυπουργού μειωμένου καταλογισμού» προκάλεσαν διαμαρτυρίες στα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας, με τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα να λέει: «Να σκεφτείτε αυτές τις εκφράσεις, είναι άλλης τάξεως». Ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Δεν θα λογοκρίνετε την πολιτική μου παρουσία» και κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής να τον προστατεύσει από την οχλαγωγία. «Για να σας προστατεύσω το είπα αυτό» απάντησε ο κ. Τασούλας, βάζοντας ένα τέλος στην αντιπαράθεση.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News