ΑΠΟΨΕΙΣ

Ανθίζουν όπως τα κοιτούμε

Ανθίζουν όπως τα κοιτούμε

Ο έκτος διαγωνισμός στη στατιστική έχει ξεκινήσει! Ο διαγωνισμός, του οποίου η στήλη είναι σταθερή θιασώτης, περιλαμβάνει δύο στάδια. Στο πρώτο, γυμνάσια και λύκεια από όλη τη χώρα καλούνται από τις 24/1 έως τις 6/2 να απαντήσουν σε ερωτήσεις ως εξής:

  • Τεστ βασικών στατιστικών γνώσεων (10 ερωτήσεις)
  • Τεστ για τη χρήση των πηγών των επίσημων στατιστικών δεδομένων (10 ερωτήσεις)
  • Τεστ για τη χρήση infographics, ως πηγές επίσημων στατιστικών δεδομένων (10 ερωτήσεις)

Στο δεύτερο στάδιο (11/2-7/3) οι ομάδες που θα προκριθούν θα κληθούν να κάνουν μία παρουσίαση σχετικά με τα αποτελέσματα στατιστικών ερευνών πάνω σε συγκεκριμένο θέμα.

Πέντε ομάδες γυμνασίων και πέντε λυκείων βραβεύονται από την ΕΛΣΤΑΤ (αποτελέσματα 30/3). Οι δύο πρώτες από κάθε κατηγορία (γυμνάσια και λύκεια) θα κληθούν επίσης και να εκπροσωπήσουν τη χώρα στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό στατιστικής παρουσιάζοντας ένα βίντεο σε θέμα που θα ανακοινώσει η Eurostat.

Το 2021/22 ο διαγωνισμός άρχισε να ξαναβρίσκει το βηματισμό του, που είχε επηρεαστεί από το κλείσιμο των σχολείων κατά την πανδημία. Έτσι, είχαμε 175% αύξηση στη συμμετοχή μαθητών φτάνοντας τους 1041 μαθητές αλλά και δύο σημαντικές διακρίσεις: Και οι δύο ομάδες που εκπροσωπήσαν τη χώρα στο επίπεδο των γυμνασίων κατακτήσανε θέσεις (2η και 4η) στις πέντε καλύτερες ευρωπαϊκές. Βέβαια, η συμμετοχή παραμένει χαμηλή (το σύνολο του σχολικού πληθυσμού είναι 554,449) αλλά η θετική τροχιά έχει σημασία.

Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει και η προθεσμία είναι η 23η Ιανουαρίου. Η κάθε ομάδα περιλαμβάνει 1-3 μαθητ@ και ένα/μία καθηγητ@.

Η Eurostat έχει δώσει ήδη στη δημοσιότητα για φέτος μία ιστοσελίδα για προετοιμασία, σχετικά με την ενέργεια στην ΕΕ, που μάλλον προϊδεάζει και για το θέμα του φετινού διαγωνισμού.

 

Is this the little girl I carried

Is this the little boy at play?

I don’t remember growing older

When did they?

When did she get to be a beauty

When did he grow to be so tall?

Wasn’t it yesterday when they were small?

Sunrise, sunset

Sunrise, sunset

Swiftly flow the days

Seedlings turn overnight to sunflowers

Blossoming even as we gaze

Sunrise, sunset

Sunrise, sunset

Swiftly fly the years

One season following another

Laiden with happiness and tears

What words of wisdom can I give them

How can I help to ease their way?

 

Sunrise, sunset. Fiddler on the roof, 1971, Sheldon Harnick & Lewis Bock Jerrold

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News