Απόψεις Παρασκευή 29/10/2021, 08:01
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το βασικό πρόβλημα

Το βασικό πρόβλημα

To προηγούμενο διάστημα η αναζήτηση στο διαδίκτυο με τους όρους εμβόλιο + υποχρεωτικότητα ξεπέρασε τα 3,5 εκατομμύρια αποτελέσματα (στα ελληνικά). Έχουμε δηλαδή φτάσει να έχουμε περίπου δύο αποτελέσματα (άρθρα) για το θέμα ανά τρεις ψηφοφόρους που ψήφισαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Ίσως να μην έχει υπάρξει στο δημόσιο διάλογο της χώρας άλλο θέμα τόσο υψηλής εντάσεως – εξαιρουμένων, ίσως, των πολέμων όπου όμως δεν μπορούμε να έχουμε συγκρίσιμα στοιχεία. Αν θέλαμε να αντιπαραβάλουμε π.χ. το δημοψήφισμα, ο όρος έχει λιγότερα από τα μισά αποτελέσματα, χωρίς να προσδιορίζουμε συγκεκριμένα αυτό του 2015.

Με αυτό το σκεπτικό, φοιτητικοί ρητορικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα διοργάνωσαν ανοιχτό δημόσιο διάλογο, που φιλοξενήθηκε από την Kapa Research – η οποία πρόσφατα «έτρεξε» και μία σχετική έρευνα – και θα προβληθεί σήμερα εντός της ημέρας από το Money Review. Συμμετείχαν φοιτητές από τη Νομική (Αθηνών αλλά και Κομοτηνής), την Ιατρική, το ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος.

Ο διάλογος έχει τη μορφή ‘βρετανικού κοινοβουλευτικού’, την πιο τυποποιημένη μορφή αγωνιστικής ρητορικής (και αυτή του παγκοσμίου πρωταθλήματος), όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να λειτουργήσουν με δομή κοινοβουλίου. Το θέμα που έχει τεθεί είναι το εξής: «Αυτή η Βουλή πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να καταστήσουν τον εμβολιασμό κατά των πανδημιών υποχρεωτικό, προκειμένου να στηρίξουν την οικονομία και τη δημόσια υγεία». Οι φοιτητές αγωνίστηκαν σε τέσσερις ομάδες των δύο (δύο υπέρ και δύο κατά) χωρίς ωστόσο να ξέρουν εκ των προτέρων ποια θέση θα εκπροσωπήσουν. Αυτό προσδιορίστηκε με κλήρωση λίγο πριν την έναρξη.

When people thought the Earth was flat, they were wrong. When people thought the Earth was spherical, they were wrong. But if you think that thinking the Earth is spherical is just as wrong as thinking the Earth is flat, then your view is wronger than both of them put together.”
The basic trouble, you see, is that people think that “right” and “wrong” are absolute; that everything that isn’t perfectly and completely right is totally and equally wrong.

Όταν οι άνθρωποι νόμιζαν ότι η Γη είναι επίπεδη, έκαναν λάθος. Όταν νόμιζαν ότι η Γη είναι σφαιρική, έκαναν λάθος. Αλλά αν νομίζεις ότι η άποψη ότι η Γη είναι σφαιρική είναι εξίσου λάθος με την άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, τότε η άποψή σου είναι πιο λάθος και από τις δύο μαζί. 

Το βασικό πρόβλημα, βλέπεις, είναι ότι οι άνθρωποι θεωρούν ότι το «σωστό» και το «λάθος» είναι απόλυτα, ότι οτιδήποτε δεν είναι ολότελα και εντελώς σωστό είναι εξίσου εντελώς λάθος.

Isaac Asimov, The Relativity of Wrong, 1988

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News