ΑΠΟΨΕΙΣ

Το εμβόλιο και η «ένεση» στο Brexit

Σε χρόνο- ρεκόρ ήρθε η έγκριση του εμβολίου των PfizerBionTech από την αρμόδια βρετανική ρυθμιστική αρχή. Σε χρόνο- ρεκόρ είχαμε και την προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσής της.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, δεν μπορούσε να συγκρατηθεί. «Κάναμε όλους τους ελέγχους  ασφαλείας, ακολουθήσαμε την ίδια διαδικασία, αλλά πετύχαμε να επισπεύσουμε τη διαδικασία χάρη στο Brexit» πανηγύρισε. Με τον ίδιο ενθουσιασμό ο βουλευτής των Τόρις, Τζέικομπ Ρις Μογκ έγραψε στο Twitter:  «Μπορέσαμε να το εγκρίνουμε τόσο γρήγορα επειδή φύγαμε από την Ε.Ε.».

Να ξέχασαν άραγε πως δεν έχουν ακόμη φύγει από την Ε.Ε.; Να μην έχουν καταλάβει πως η χώρα δεσμεύεται ακόμη από το κοινοτικό Δίκαιο- το οποίο και επιτρέπει στα κράτη- μέλη εφόσον το επιθυμούν να δώσουν επείγουσα έγκριση σε εμβόλια σε εθνικό επίπεδο; Να αγνοούν ότι η BionTech είναι μία γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.;

Κάτι ίσως μπέρδεψαν στην προσπάθειά τους να δώσουν τονωτική ένεση στο Brexit.  Αλλά το ξεκαθάρισε ο ίδιος ο βρετανικός οργανισμός φαρμάκων (MHRA). Και οι 28 είχαν το δικαίωμα εσπευσμένης διαδικασίας, αλλά οι υπόλοιποι 27 για μία τόσο σοβαρή απόφαση επέλεξαν να περιμένουν τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου (EMA).  

Το Brexit λοιπόν δεν είχε λοιπόν καμία σχέση με το εμβόλιο και την έγκρισή του και δεν θα μπορούσε να έχει,  αφού στην πράξη Brexit δεν έχουμε ακόμη. Αυτό θα συμβεί την 1η Ιανουαρίου. Και εάν έως τότε οι Βρετανοί δεν έχουν καταλήξει με τους 27 σε μία εμπορική συμφωνία τότε η «ηρωική» έξοδος και το no deal θα σημάνει πιθανότατα για τους Βρετανούς από την 1η Ιανουαρίου καθυστερήσεις στις εισαγωγές εμβολίων και φαρμάκων, υψηλότερες τιμές και τις πιο δραστικές αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών στον τρόπο με τον οποίο ρυθμίζεται η συγκεκριμένη αγορά.

Ένα no deal θα σήμαινε επίσης τέλος στην πρόσβαση των βρετανικών επιστημονικών οργανισμών σε επιχορηγήσεις του προγράμματος  Horizon και έκδοση ειδικών αδειών για την ανταλλαγή  δεδομένων με τους  αντίστοιχους οργανισμούς των χωρών της Ε.Ε.

Αυτό που δεν θα αλλάξει ούτε τότε είναι η διαδικασία έγκρισης των σκευασμάτων αφού ο βρετανικός MHRA θα ακολουθεί τους κανόνες του ΕΜΑ για μία διετία ακόμη, όπως έχει ανακοινώσει.

Ακόμη και έτσι ο Μπόρις Τζόνσον μάλλον χαμογελάει. Γιατί η έγκριση του εμβολίου στη δεδομένη στιγμή θα ήταν μεγάλο πολιτικό δώρο για κάθε ηγέτη, πόσο μάλλον για εκείνον που έχει να αντιμετωπίσει κριτική τόσο για τη διαχείριση της πανδημίας όσο και για τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., όπως σχολίασαν οι New York Times.

Αλλά για πόσο; Η Βρετανία είναι εκ των χωρών, που δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα από την επέλαση της Covid-19 παρά το γεγονός ότι δαπάνησαν περισσότερα και επέβαλαν πιο αυστηρά lockdown (αλλά με καθυστέρηση) από πολλούς γείτονές τους.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση Τζόνσον υποσχόταν με την έξοδο από την Ε.Ε. να «ανακτήσει τον έλεγχο» έμοιαζε να χάνει κάθε έλεγχο, έγραφε ο Atlantic. Και τώρα στην τελική ευθεία, θα πρέπει να προσέξει να μην τον χάσει και πάλι από υπερβολική βιασύνη.   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News