ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Αμερική και η επιστήμη στη μετά Τραμπ εποχή

 

Οι αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου έγιναν υπό τη σκιά της πανδημίας. Μέχρι την ημέρα των εκλογών στην Αμερική καταμετρήθηκαν 9,3 εκατομμύρια κρούσματα, και περισσότεροι από 230 χιλιάδες θάνατοι ανθρώπων θετικών στον κορονοϊό. Οι δημοκρατικοί ψήφισαν κυρίως με επιστολική ψήφο, για να αποφύγουν τον συνωστισμό και συγχρωτισμό στα εκλογικά κέντρα. Οι ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι ακολούθησαν την προτροπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ψηφίσουν με τη φυσική τους παρουσία στο εκλογικό κέντρο τη μέρα των εκλογών. Γιατί όμως οι υποστηρικτές του ρεπουμπλικανικού κόμματος πήραν τόσο μεγάλο ρίσκο και αψήφησαν την πανδημία;

Είναι τόσο διαφορετικοί απο τους δημοκρατικούς υποστηρικτές του Μπάιντεν σε θέματα επιστήμης; Φυσικά και όχι.

Οι δύο πολιτικές ομάδες δεν διαφέρουν ουτε στο μορφωτικό επίπεδο ούτε στην επιρροή που ασκούν πάνω τους διάφορες θεωρίες συνωμοσίας. Τόσο οι υποστηρικτές των ρεπουμπλικάνων όσο και των δημοκρατικών έχουν μέτριο δείκτη κατανόησης της επιστήμης και δεν παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ τους. Κατά μέσο όρο απαντούν σωστά σε λίγο περισσότερες απο τις μισές απλές επιστημονικές ερωτήσεις, όπως αν το κέντρο της γής είναι ζεστό ή κρύο, ή αν το χρωμόσωμα του πατέρα αποφασίζει το φύλο του μωρού. Ταυτόχρονα, οι υποστηρικτές και των δύο κομμάτων είναι το ίδιο επηρεπεις στις θεωρίες συνωμοσίας, όπως ότι η προσσελήνωση δεν έγινε ποτέ ή οτι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ήταν προσχεδιασμένες και η αμερικανική κυβέρνηση επέτρεψε να συμβούν. Ξεκινούν λοιπόν με τα ίδια εργαλεία κατανόησης.

Τι συμβαίνει λοιπόν με τους ρεπουμπλικάνους; Η αντιμετώπιση της πανδημίας απο τις δυο ομάδες είναι όμως τόσο διαφορετική που δεν αφήνει περιθώρια για παρεξήγηση. Κάτι είναι πολύ λάθος στη σχέση που έχουν οι ρεπουμπλικάνοι με την επιστήμη.

Συγκεκριμένα πιστεύουν οτι ο κορονοϊος κατασκευάστηκε σε ένα εργαστήριο στην Κίνα, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από οτι οι δημοκρατικοί, ενώ είναι πολύ λιγότερο δεκτικοί στην επιστημονική παραδοχή  οτι οι μάσκες μειώνουν τη μετάδοση του ιού. Ακόμη και σε άλλα επιστημονικά θέματα είναι ξεκάθαρη η διαφοροποίηση τους απο τους δημοκρατικούς, καθώς θεωρούν οτι η κλιματική αλλαγή είναι μια υπερβολή, και όχι μια πραγματικότητα, παρόλη την τεράστια σύγκληση των επιστημόνων στο θέμα αυτό.

Η Αμερική και η επιστήμη στη μετά Τραμπ εποχή-1

Οι υποστηρικτές και των δύο κομμάτων χρησιμοποιούν σαν μπούσουλα τις πολιτικές ελίτ για να διαμορφώσουν τις απόψεις τους για επιστημονικά θέματα. Αυτό δίνει μια τεράστια δύναμη στα κόμματα, που δεν χρησιμοποιείται πάντα με αίσθημα ευθύνης. Οι ρεπουμπλικάνοι συστηματικά μειώνουν την αξία και το κύρος των επιστημόνων όταν τα ευρύματα της επιστήμης δεν ταιριάζουν είτε με τις επιλογές της οικονομικής τους πολιτικής είτε με τις επενδυτικές επιλογές σημαντικών χρηματοδοτών τους.

Η πόλωση του εκλογικού σώματος σε θέματα επιστήμης φαίνεται και στα επίπεδα εμπιστοσύνης των πολιτών στους επιστήμονες. Σε όλα τα θέματα οι δημοκρατικοί εμπιστεύονται τους επιστήμονες περισσότερο από τους ρεπουμπλικάνους. Ενώ τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της εξέλιξης των ειδών ειναι αυτά με το μεγαλύτερο χάσμα ανάμεσα στους υποστηρικτές των δύο κομμάτων.

Η Αμερική και η επιστήμη στη μετά Τραμπ εποχή-2

Τα κόμματα πολιτικοποιούν επιστημονικά ζητήματα και τα εργαλειοποιούν προκειμένου να κερδίσουν τις εκλογές. Στην Αμερική του Μπάιντεν για τα επόμενα τέσσερα αυτό δεν είναι μεγάλο πρόβλημα. Όμως όταν επιστημονικές αλήθειες τίθενται υπό συζήτηση και επιτρέπεται να ακουστούν αντίθετες απόψεις ως εξίσου σημαντικές τότε η χώρα κάνει τα πρώτα της σταθερά βήματα προς τη δυστοπία. Η Αμερική του Τραμπ μας έδωσε μια πρώτη ιδέα για το πόσο άσχημα μπορούν να γίνουν τα πράγματα, όμως ας μη γελιόμαστε. Αυτό ήταν μόνο η αρχή. Η πόλωση στο εκλογικό σώμα θα βαθαίνει όσο πιο περίπλοκα γίνονται τα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα, και όσο μεγαλύτερο το ρίσκο της οικονομικής καταστροφής για μερίδες του πληθυσμού.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης στην επιστήμη θα έχει αντίκτυπο τόσο στην καθημερινότητα των Αμερικανών σε θέματα δημόσιας υγείας αλλά και οικονομίας μακροπρόθεσμα. Μιας και η Αμερική είναι η χώρα με τα σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα του κόσμου η πολιτικοποίηση της επιστήμης μπορεί να βάλει φρένο στην επιστημονική πρόοδο σε όλο τον κόσμο, με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Υπόμνημα: Τα δεδομένα προέρχονται από μελέτη που χρηματοδοτήθηκε απο την Leibniz Association ( https://www.leibniz-gemeinschaft.de/en/ ) και το πρόγραμμα DominoES, Domino Effects in the Earth System: Can Antarctica tip climate policy? ( https://www.pik-potsdam.de/en/institute/departments/activities/dominoes ) υπο τη διεύθυνση των Prof. Ricarda Winkelmann, Prof. Alexia Katsanidou, Dr. Christina Eder

1: Διαφωνώ απόλυτα 3: αδιάφορος 5: Συμφωνώ απόλυτα

*Η Αλεξία Κατσανίδου είναι καθηγήτρια Εμπειρικής Κοινωνικής Ερευνας στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας και διευθύντρια του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών GESIS. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News