Απόψεις Δευτέρα 12/07/2021, 12:56
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ MICHAEL BOLLIGER ΤΗΣ UBS ΣΤΟ MONEY REVIEW

Ένας κύκλος σε έναν χρόνο

Ποιες είναι οι επενδύσεις που αναμένεται να ωφεληθούν στο επόμενο στάδιο του κύκλου

Ένας κύκλος σε έναν χρόνο

Κοιτάζοντας τα νούμερα των κρουσμάτων εν όψει του καλοκαιριού, σήμερα το πρωί, χάρηκα που είδα την Ελβετία να φτάνει σε επίπεδα παρόμοια με τα αντίστοιχα περσινά. Ομολογουμένως, με 2,6 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, εξακολουθούμε να εμφανίζουμε περίπου δεκαπλάσια κρούσματα σε σχέση με τα 0,3 που καταγράφονταν περίπου αυτό τον καιρό, τον Ιούνιο του περασμένου έτους, όμως τα τεστ δεν ήταν τότε τόσο διαδεδομένα. Από την άλλη, αυτό μου θύμισε πόσο πολλά συνέβησαν σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, μεταξύ των οποίων ήταν τα αλλεπάλληλα κύματα της πανδημίας που αντιμετώπισαν πολλές οικονομίες, η ανάπτυξη και διάθεση των εμβολίων καθώς και τα εξαιρετικά μέτρα οικονομικής στήριξης που πάρθηκαν. Η επιστημονική, κοινωνική και αν μη τι άλλο οικονομική δυναμική φαίνεται να έχει κινηθεί με ιλιγγιώδη ταχύτητα τον τελευταίο χρόνο. 

Ήταν, επομένως, ένας πλήρης κύκλος σε έναν χρόνο; Λοιπόν, όχι ακριβώς. Αυτό που λείπει, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής που συνήθως έρχεται μετά από μία ισχυρή ανάκαμψη της ανάπτυξης, όταν η δυναμική οικονομική δραστηριότητα μεταφράζεται σε υψηλότερες τιμές και ελλείψεις στις αγορές παραγόντων. Ο πληθωρισμός έχει πράγματι ενισχυθεί σε αρκετές αγορές, η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά για διάφορα αγαθά και το timing της στροφής προς την πιο σφικτή νομισματική πολιτική, ειδικά στις ΗΠΑ, απασχολεί τις αγορές. Αλλά οι κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων οικονομιών φαίνεται να απέχουν ακόμα τουλάχιστον αρκετούς μήνες από την ανάληψη σημαντικής δράσης σύσφιγξης. Εν τω μεταξύ, οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν επίσης ενισχυθεί στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, στην Ελλάδα και το Ισραήλ, αν και από πολύ χαμηλά ή αρνητικά επίπεδα, με τις κεντρικές τράπεζες να επιδεικνύουν ποικίλες αντιδράσεις: Μία στωική πίστη στις ευνοϊκές συνθήκες νομισματικής πολιτικής στην Πολωνία έρχεται σε αντίθεση με την ολοένα και πιο hawkish στάση που δείχνουν οι κεντρικές τράπεζες της Τσεχίας και της Ουγγαρίας -οι οποίες πιθανότατα θα πραγματοποιήσουν αυξήσεις επιτοκίων στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον- ή με την σημαντική σύσφιγξη της πολιτικής στη Ρωσία. 

Το πρώτο μισό του έτους υπογράμμισε τα οφέλη των αυξανόμενων ποσοστών εμβολιασμού, του ανοίγματος των οικονομιών και των σημαντικότερων δημοσιονομικών μέτρων στήριξης από ό,τι αναμενόταν στις ΗΠΑ. Πολλές οικονομίες εξέπληξαν θετικά, ακόμα και όταν επηρεάζονταν από νέα κύματα του ιού, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Ελλάδας. Και οι εισηγμένες εταιρείες ξεπέρασαν τις προσδοκίες για τα εταιρικά αποτελέσματα, τουλάχιστον στο πρώτο τρίμηνο του έτους. 

Όμως με τα περισσότερα assets να εμφανίζονται ακριβά με βάση τους συνηθέστερους δείκτες, οι επενδυτές δικαιολογημένα αναρωτιούνται εάν το επόμενο στάδιο του κύκλου θα έρθει και πώς να τοποθετηθούν για να ωφεληθούν από την ακόμα υποστηρικτική μακροοικονομική πολιτική, χωρίς να αναλάβουν υπερβολικά ρίσκα, εν όψει της αναπόφευκτης έναρξης της σύσφιγξης. 

• Πιστεύουμε ότι οι αγορές θα παραμείνουν ασταθείς, καθώς οι επενδυτές «ζυγίζουν» την ισχυρή ανάπτυξη και τον πληθωρισμό έναντι των διαβεβαιώσεων των κεντρικών τραπεζιτών ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά. Παρόλα αυτά, περιθώρια ανόδου από στρατηγικής πλευράς για την ανάπτυξη των χαρτοφυλακίων εξακολουθούν να υπάρχουν στις αγορές που υπο-απέδωσαν στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Οι κινεζικές και ιαπωνικές μετοχές αναμένεται να καλύψουν τη διαφορά και κλάδοι όπως η ενέργεια και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι στο άνοιγμα των οικονομιών, αναμένεται να συνεχίσουν να ωφελούνται. Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών επίσης προσφέρουν ευκαιρίες, όπως για παράδειγμα το πολωνικό ζλότι. 

• Η παραγωγή αποδόσεων στα χαρτοφυλάκια ήταν ήδη δύσκολη το τελευταίο διάστημα, όμως ο υψηλότερος πληθωρισμός αποτελεί μία ακόμα πρόκληση για την επίτευξη θετικών πραγματικών αποδόσεων. Μετοχές με προοπτικές αύξησης των μερισμάτων τους κόντρα στον πληθωρισμό, τα αμερικανικά και ασιατικά εταιρικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων και ένα ανοικτό μυαλό προς τους εναλλακτικούς τρόπους επίτευξης αποδόσεων, όπως μέσω του δανεισμού, των ιδιωτικών δανείων και των στρατηγικών πώλησης της μεταβλητότητας, αναμένεται να τα πάνε καλά σε ένα τέτοιο περιβάλλον, πιστεύουμε. 

• Για τους επενδυτές που ανησυχούν ότι οι κεντρικές τράπεζες ίσως να χάσουν την «έξοδο» και ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα των στόχων μακροπρόθεσμα, επισημαίνουμε τις μετοχές με υψηλά επίπεδα τιμολογιακής ισχύος, καθώς και τις ευκαιρίες στις υποδομές και τα εμπορεύματα. 

Στην έκθεση της UBS «Οι προοπτικές του τρίτου τριμήνου – Ιδέες για ανάπτυξη, εισόδημα και προστασία», αναφερόμαστε σε όλα αυτά τα θέματα λεπτομερώς, καθώς και σε ένα εύρος από δομικές ευκαιρίες που σχετίζονται με τους ηγέτες στην μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση της τεχνολογίας, τις ιδιωτικές αγορές και τις βιώσιμες επενδύσεις.  Το να έχει κανείς επαρκή έκθεση σε ιδιωτικές αγορές είναι ένα πλεονέκτημα για τις σταθμισμένες στο ρίσκο αποδόσεις, στο πλαίσιο ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου, γιατί αυτή η επενδυτική κατηγορία αναμένεται να συνεισφέρει τόσο στις υψηλότερες προσδοκώμενες αποδόσεις όσο και μέσω της διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου. Σας συστήνω να το διαβάσετε γρήγορα· Με τον σημερινό ρυθμό των γεγονότων, όταν θα γράψω τις επενδυτικές προοπτικές του 2022 θα μοιάζει σαν να μην προλάβατε παρά να ανοιγοκλείσετε τα μάτια σας. 

Ο Michael Bolliger είναι Chief Investment Officer για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική της UBS Global Wealth Management. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News