Απόψεις Δευτέρα 25/03/2024, 00:01
ΑΠΟΨΕΙΣ

ἐλεύθεροι

ἐλεύθεροι

Οι εορτασμοί της επανάστασης του 1821 που κορυφώνονται με τις σημερινές παρελάσεις συχνά αναφέρονται σε ένα καθεστώς σκλαβιάς το οποίο προσπάθησε το σχετικό κίνημα να ανατρέψει. Όλοι μάθαμε στο σχολείο το σχετικό δίστιχο: Καλλιῶναι μίας ὥρας ἐλεύθερη ζωή/παρὰ σαράντα χρόνοι, σκλαβιὰ καὶ φυλακή. Αυτό το πλαίσιο αναφοράς ήτανε ιδιαιτέρως πιασάρικο στην εποχή του, καθώς μόλις λίγα χρόνια νωρίτερα η Βρετανία είχε καταργήσει τη δουλεία, στις 25 Μαρτίου του 1807. Πιο πρόσφατα, τα Ηνωμένα Έθνη καθορίσανε επίσης την 25η Μαρτίου ως ημέρα μνήμης των θυμάτων της δουλείας.

Τι έγινε όμως με τον δικό μας αγώνα κατά της σκλαβιάς; Τα καταφέραμε; Περίπου. Η δουλεία βεβαίως έχει μεταλλαχθεί από τη βάρβαρη εκδοχή της του 19ου αιώνα, και επίσης έχει περιοριστεί σημαντικά. Δεν έχει όμως εξαλειφθεί. Η διεθνής οργάνωση walkfree συλλέγει δεδομένα για την σύγχρονη δουλεία, οι πιο κοινές μορφές της οποίας είναι (ιδιωτικά) η σεξουαλική εκμετάλλευση και η στέρηση ταξιδιωτικών εγγράφων/ελευθερίας σε διάφορες χειρωνακτικές εργασίες όπως οι οικιακοί βοηθοί ή οι εργάτες γης, καθώς και (κρατικά) η κατάχρηση της υποχρεωτικής θητείας ή η υποχρέωση σε εργασία χωρίς αμοιβή των φυλακισμένων.

Στη χώρα μας αναφέρονται μόνο περιστατικά του ιδιωτικού τομέα, αλλά η συχνότητα είναι τρομακτική, και από τις χειρότερες στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τη walkfree, υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα 66,000 άνθρωποι που στερούνται την ελευθερία τους, ή 6,4 ανά 1,000 κατοίκους. Αυτό είναι λίγο χειρότερο από την Σομαλία, την Υεμένη ή το Τσάντ για παράδειγμα.

ἐλεύθεροι-1

Πηγή: walkfree

Έτσι, δεν πρέπει να παραξενευόμαστε όταν περιστασιακά φτάνουν στα μέσα ενημέρωσης τέτοιες ιστορίες όπως πρόσφατα από τη Βέροια. Μπορούμε, όμως, με αφορμή την σημερινή επέτειο να επαναφέρουμε το θέμα στο δημόσιο διάλογο. Μία γενναία πρώτη κίνηση έκανε στο τέλος του 2023 το Υπουργείο Μετανάστευσής και Ασύλου με μία ρυθμιστική τροπολογία για τους επί μακρόν διαμένοντες που έλαβε ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είναι βέβαιο ότι μπορούμε περισσότερα.

 

Ὁ κόσμος νὰ γλυτώσῃ, ἀπ᾿ αὕτην τὴν πληγή,

κ᾿ ἐλεύθεροι νὰ ζῶμεν, ἀδέλφια εἰς τὴν γῆ.

Ρήγας Βελεστινλής, Θούριος, 1797

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News